PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35065}
7,0 44 tys. ocen
7,0 10 1 43599
6,1 20 krytyków
The Ring - Krąg
powrót do forum filmu The Ring - Krąg

Drodzy koledzy i koleżanki... Nie pisze tu co prawda w sprawie Ringu ,ale w sprawie legendy. Otórz kiedyś obiło mi się o uszy ,że wszystkie te charakterystyczne azjatyckie duchy (w typie Sadako) mają swój początek w pewnej legendzie. Bardzo mnie to zainteresowało... Czy ktoś z was może mi coś więcej na ten temat powiedzieć?

Ayame_3

Faktycznie, w japońskiej kulturze są takie wierzenia. Japońskie duchy, potwory itp. to Obake, a jednym z ich rodzajów są Yurei, czyli dusze martwych ludzi. Yurei powracają do fizycznego świata, jeśli ktoś umarł wskutek morderstwa lub samobójstwa, albo wpływają na niego silne emocje, jak miłość, zazdrość, nienawiść, złość lub smutek, lub jeśli nie zostały wypełnione właściwe obrządki. Nie każdy jest zdolny to ukazania się jako Yurei, to wymaga dużej psychicznej i emocjonalnej siły. Jeśli obrządki nie zostaną wypełnione lub konflikt rozwiązany, Yurei wciąż będzie nawiedzać.
Ze względu na sposób śmierci lub powód do powrotu można wyróżnić np.
- Onryo, mściwy duch powracający z czyśćca (takim duchem jest Sadako)
- Ubume, duch matki zmarłej w trakcie porodu lub zostawiającej małe dziecko
- Funayurei, duch człowieka, który zginął na morzu
- Zashiki-warashi, duch dziecka, częściej psotny niż niebezpieczny.
Co do samej legendy postaram się coś jeszcze znaleźć, ale nie obiecuję, że mi się uda.
Pozdrawiam

Gretchen

Łaaaał bardzo Ci dziękuję!!! Przydadzą mi się te informacje bo interesują mnie takie rzeczy:):):) Wiedziałam ,że w japońskiej kulturze występuje wiele duchów ,ale nie wiedziałam ,że tego typu duchy są tak dokładnie podzielone: onryo,ubume itd...!
Jeśli znajdziesz coś o legendzie to napisz:)
Jeszcze raz bardzo dziękuję:):):)

Ayame_3

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Japanese_legendary_creatures