PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223679
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

paru rzeczy nie zrozumiałam. np.
jak to szło chronologicznie??? Najpierw Samara była w psychiatryku, czy wcześniej kochani rodzice trzymali ją w stajni? Bo do studni wrzuciła ją na końcu, to nie mam wątpliwości...
skoro Rachel zrobiła już kopię kasety, czemu Becca mówi jej, że jest przeklęta? Przecież już udało jej się to "zmazać"???
skąd Aidan wie, że Samara nigdy nie śpi (i parę innych rzeczy)?
skoro Samara nigdy nie śpi, to jakim sposobem konie ją budzą?
co robiły Anna Morgan i Samara pod tym klonem??? konie sugerowały, że są w okolicy domu, ale oni mieszkali na wyspie, a Rachel do pensjonatu jechała zwykłą drogą, nie przeprawiała się żadnym promem.
czemu po zrobieniu jeszcze jednej kopii po prostu nie zniszczyli wszzystkich kaset?

czy jakiś mądry człowiek, mógłby mi to wytłumaczyć? Za pomoc z góry dziękuję!

ocenił(a) film na 8
gemmapirat

no to może zaczne od tego : skąd Aidan wie, że Samara nigdy nie śpi (i parę innych rzeczy)?

On po obejrzeniu kasety rysował te różne okręgi i tak dalej. On mówił tej Rachel,że z nią gadał itd. Samara jakby wbiła sie do jego głowy,coś mu mówiła. Po tym,jak Aidan powiedział " ona nigdy nie śpi" to samara musiała sie pojawić w nim - zaczęła mu lecieć krew z nosa...

Myślałam też o tym,czemu nie zniszczyli kaset...chyba ta pierwsza kaseta tak ich zainteresowała,że w psychice pojawiła sie opcja : sprawdź to... (sorry że tak napisałam ale tak mi sie wydaje XD)

Ja głównie nie wiem czemu Samara powróciła - odkryli całą tajemnice przed końcem 7 dni...udało sie im więc czemu ona jednak objawiła sie w pracowni tego kolesia ?? To jest scena która mnie najbardziej interesuje...jeżeli ktoś zna jej wytłumaczenie to może mi napisać ;]

kaskoo3

a tego to się akurat domyślam. Przynajmniej mam kilka opcji...
1. Samara była po prostu zła. Nie chodziło o to, że kochanej mamusi zdażyło się ją utopić. tak jak to ujeli, zdaje się w ostatniej scenie (fragment nagrania z psychiatryka Samary - ten sam wywiad, który oglądała Rachel w domu Morganów):
- Przecież nie chcesz nikomu zrobić krzywdy.
- Ależ chcę. I będę robić dalej. Bo to lubię. Przykro mi.
2. W filmie bardzo wyeksponowano ludzi wpatrzonych w telewizory. Samara w stodole nie miała do roboty nic oprócz oglądania telewizji. Samara wychodziła z telewizora... Może mściła się na ludziach za ich wścibstwo - zamiast zająć się czymś pożytecznym oglądali jakąś kasetę, która przypadkiem wpadła im w ręce
3. Ona nie chciała, by o niej zapomniano.

ale to tylko moje hipotezy...
dziękuję za odzew!

gemmapirat

1.Najpierw Richard Morgan zamknął córkę w stajni,a następnie została skierowana do szpitala psychiatrycznego w Eola.
2.Becca nie wiedziała że klątwa została ,,zmazana'';poza tym myślę że każdy kto obejrzał film,niezależnie od tego czy go skopiował,jest już ,,naznaczony''klątwą.
3.Samara tworzyła w głowie Aidana różne obrazy,w tym swoje wspomnienia i uczucia,które kazały mu np.rysować studnię.Częściej wnikała w jego umysł,przez co początkowo wiedział o niej więcej niż np.Rachel.
4.Myślę że fakt iż Samara nigdy nie śpi jest związany oczywiście z tym że jej duch jest nieśmiertelny i wciąż czuwa,dlatego uśmierca ofiary kasety.A zdanie,,Konie budzą ją w nocy''było nawiązaniem do przeszłości i wskazówką dla Rachel.
5.Klon rósł w pobliżu schroniska,gdzie Anna zabiła córkę.Było to też miejsce lubiane przez Morganów,czasami tam przyjeżdżali(zauważyliście zdjęcie kempingu 12 na ścianie w domu Morganów?)i w związku z tym były tam też konie.Albo po prostu nie należały do nich,tylko były hodowane przez kogoś innego.
6.Nie wiemy czy nie zniszczyli kaset,nie pokazano tego.
Cieszę się że zostały postawione takie pytania,dzięki temu nawet po wielokrotnym obejrzeniu filmu jest się nad czym zastanawiać:)

Lilith_33

z jednym się nie zgodzę
4.Myślę że fakt iż Samara nigdy nie śpi jest związany oczywiście z tym że jej duch jest nieśmiertelny i wciąż czuwa,dlatego uśmierca ofiary kasety.A zdanie,,Konie budzą ją w nocy''było nawiązaniem do przeszłości i wskazówką dla Rachel.

na kasecie, którą Rachel ogląda w domu Morganów na początku widać jak Samara siedzi na łóżku, wpatruje się w drzwi, ale nie śpi. Potem, w trakcie rozmowy (dalej na tym filmie) pada pytanie:
- Czemu nie śpisz? Wiesz, że musisz spać.

Według mnie z tego jasno wynika, że Samara nie sypiała najlepiej i to jeszcze za życia.
Dzięki za odzew!

gemmapirat

Masz stuprocentową rację.Pamiętam ten film który oglądała Rachel w domu Morganów,wynikało z niego że Samara cierpiała na bezsenność.Zostały więc chyba trzy możliwości:
-Samara jednak czasami zasypiała i dopiero po śmierci straciła zdolność do tego(choć to najmniej prawdopodobne);
-Jest to niedokładne tłumaczenie polskie:,,Konie budzą ją w nocy''zamiast ,,Konie nie dają jej spać'',co oznaczałoby że Samara nie śpi a konie są tylko wytłumaczeniem;
- To zdanie to po prostu wskazówka bez której Rachel i Noah nie udaliby się do stajni i nie odkryli miejsca w którym dziewczynka była zamknięta przez Richarda.

Ale to wszystko są tylko moje przypuszczenia:)