Chodzi o to, że jedyną obroną przed śmiercią z rąk Samary jest skopiowanie filmu i odtworzenie go drugiej osobie, a ta druga z kolei musi też skopiować i komuś go pokazać, i tak bez końca... Ludzie muszą zatoczyć między sobą Krąg życia -o to tak naprawdę chodzi w tym tytule.
Też na początku tak myślałam, ale skoro tak to to nie bardzo się zgadza z drugą częścią, gdyż Rachel była w niej zdziwiona, iż ktoś jeszcze posiada kasetę.
Nie oglądałem dwójki, ale możliwe, że jest więcej egzemplarzy przeklętej kasety, albo po prostu reżyser popełnił błąd fabularny.
Dwójka to dno i nie opłaca się jej w ogóle oglądać. A co do jedynki: jak oglądałem pierwszy raz ten film jakieś sześć albo siedem lat temu, to muszę się przyznać, że naprawdę się bałem, bo to niby taka głupota z kasetą wideo w roli głównej, a podczas oglądania naprawdę można się przestraszyć. Ale trzeba też dodać, że jest to film do obejrzenia tylko na jeden raz. Oglądałem go może jeszcze kilka razy, jak w telewizji leciał, ale to już nie to samo. Pewne filmy (np. "King Kong", "Martwica Mózgu", czy pierwsza "Piła") lub serie filmów, jak np. "Władcę pierścieni", "Piratów z Karaibów", "Gwiezdne Wojny" można oglądać wiele razy, ale nie to. A co do zakończenia, no to Rachel żeby ocalić syna, musiała zrobić kopię tego filmu (i zrobiła ją jego dłońmi) i puścić komuś ten film, potem następna osoba która to oglądała musiała tak samo postąpić i tak w kółko.
Myślę, że Rachel nie jest zaskoczona tym, że kaseta wciąż jest w obiegu, ale tym, że tak szybko znalazła się w Astorii.
skąd pomysł, że musi pokazac ten film komuś innemu ? Z tym, że trzeba ją skopiowac to się zgodzę, natomiast nie rozumiem czemu trzeba ją pokazac. Komu główna bohaterka go pokazała ? A jej syn ?
Musi obejrzeć go inna osoba, inaczej nie zadziała. Rachel przecież dała do obejrzenia kasetę Noah, a tą którą skopiował Aidan zostawiła w wypożyczalni (scena usunięta).
Czyli kiedy klient owej wypożyczalni obejrzy sobie morderczego VHS'a ale nie zgra kopii i nie pokaże filmu dalej, to łańcuszek powinien się urwać, a powstanie drugiej części nie miałoby sensu
@"Chodzi o to, że jedyną obroną przed śmiercią z rąk Samary jest skopiowanie filmu i odtworzenie go drugiej osobie, a ta druga z kolei (...), i tak bez końca... Ludzie muszą zatoczyć między sobą Krąg życia."
Rachel skopiowała i odtworzyła go w obecności syna, a syn skopiował i odtworzył go w obecności Rachel, więc wydaje mi się, że tym sposobem krąg powinien się 'zatoczyć i zamknąć' raz a dobrze; bez potrzeby pokazywania go innym.
Z moich wątpliwości: czy słowa Richarda Morgana: "My wife was not supposed to have a child!" (+/- Moja żona nie powinna mieć dziecka) mogą oznaczać, że jego żona też była psychiczne zaburzona? Z góry przepraszam jeśli to durne pytanie, ale oglądałam film (na youtube) czasami przesuwając by uniknąć obrzydliwych scen :) więc może coś ważnego mi umknęło.
I dlaczego chłopiec powiedział, że Rachel nie powinna zabierać Samary ze studni ("dark place")?
"Rachel skopiowała i odtworzyła go w obecności syna, a syn skopiował i odtworzył go w obecności Rachel, więc wydaje mi się, że tym sposobem krąg powinien się 'zatoczyć i zamknąć' raz a dobrze;"- niestety to tak nie działa, jeżeli się obroniłeś przed klątwą, ale znów obejrzałeś kasetą to znowu jesteś przeklęty. Odtwarzanie komuś kasety zdejmuje tylko obecną klątwę, nie daje gwarancji na bezpieczeństwo przed następną.
PS Nie pamiętam sceny jak Aidan mówił Rachel, że nie powinna zabierać zwłok Samary, ale domyślam się, że po prostu Samara jest taką "koleżanką" Aidana. Samara nie lubi jak ktoś grzebie w jej zwłokach, więc dała Aidanowi "cynka", żeby wspomniał o tym jego mamie;).
z tego co jeszcze pamiętam , to pod sam koniec , kiedy Rachel znalazła ciało tej dziewczynki w studni , to myślała , że to już koniec i dlatego już była taka uspokojona i wg . i właśnie wtedy jej synek powiedział , że nie ma racji , bo tamta dziewczynka chciała być znana , czy coś takiego . ten moment pojawiał się nawet filmie , jak siedziała na jakimś krześle i mówiła lekarzowi (albo komuś innemu , nie bardzo pamiętam ten film) , że chce być znana . i dlatego ludzie muszą jakby przekazać tę kasetę komuś innemu i właśnie w ten sposób uniknąć śmierci . ;)