PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223669
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

Azja górą

użytkownik usunięty

Amerykanie obdarli tą histori z niezwykle intrygującego wątku legendy,przypowieści w filmie japońskim.Brak tu głębokich relacji między postaciami a światem mitycznym,niepoznanym.Jest na pewno bardziej przejrzysty,mniej mroczny niż wersja azjatycka.Tajemnica ogranicza się do śledztwa i ciekawości,bagatelizuje zaplecze znaczeniowe i kulturowe na rzecz płynnej narracji

japaneese version!
zgadzam się, wersji amerykanskiej wiele brakuje. przedstawiono ją jak tanią podróbkę wersji japońskiej, która wręcz miażdży - jest to bowiem jeden z najlepszych horrorów moim zdaniem.
szkoda, ze większośc ludzi nie potrafi docenić oryginału, a skupia się jedynie na "zajebistych efektach". ciekawe czy amerykanie pokuszą się też o remake kręgu2. niestety sequel nie miał juz w sobie tego czegoś. nie straszył ani trochę, po filmie nie pozostało nic w mojej głowie. a po kregu1 chore wizje sadako zmywały sen z powiek:D

ocenił(a) film na 9

Kraj kwitnącej wiśni RZĄDZI!
NIe wahałem się na jaką wersję iść. Krąg w wersji jap był pierwszym horrorem, na którym się pożądnie bałem. Krew ograniczona do minimum, a mimo straszy! A ta końcówka - MIODZIO!!!!