PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223675
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

Plus za to, że film nie ma zakończenia typu "żyli długo i szczęśliwie", ale zakończenie niewiele wyjaśnia. Czemu dziewczynka dalej morduje? Dlaczego oszczędziła główną bohaterkę (domyślam się, że dziewczynce chodzi o to, by kaseta przedostała się do mediów i dlatego chce do tego wykorzystać dziennikarkę - dziewczynka chce, by inni cierpieli tak jak ona) i jej syna (choć to nie jest pewne). Ogólnie widać, że zakończenie robione z myślą o kontynuacji. To bardzo negatywnie wpływa na moją ocenę tego, dobrego zresztą, filmu.

AUTO

Dalej morduje, bo tu nie chodzi o to żeby ją uwolnić z tej studni ani ją zrozumieć.
Historia ma się toczyć w kółko.
A oszczędziła Rachel, bo ona skopiowała kasete i pokazała komuś (a Samara chciała zostać wysłuchana, dlatego trzeba było tak postąpić).

aniaby

W momencie kiedy zorientowałam się, że chodzi o kopiowanie i puszczanie w obieg kasety nie mogłam oprzeć się myśli, że to bardzo podobne do tych szalonych łańcuszków szczęścia. Prześlij wiadomość do 3 osób bo jak nie to będziesz mieć pecha, umrzesz, rozchorujesz się... albo co tam kto sobie wymyśli. Wg. mnie to zakończenie było najbardziej przerażające z całego filmu. Jeśli nie skopiujesz i nie pokażesz komuś, czyli nie narazisz go na śmierć, sam zginiesz razony wzrokiem siejącej zło nieszczęsnej dziewczynki.
Reporterka zadaje sobie pytanie, dlaczego matka, która tak bardzo chciała mieć dziecko zdolna była utopić je w studni. Przez cały film czekałam na wyjaśnienie skąd tyle zła w Samarze - tego mi brakowało w zakończeniu.

Asia_47

Stąd tyle zła w Samarze, bo takim dzieckiem już się urodziła,a poza tym chciała się odegrać za zło, które rodzice jej wyrządzili (tj. złe dzieciństwo, utopienie w studni, trzymanie w stodole-zależało im tylko na koniach).
W ogóle to dziwne dziecko było ;).

aniaby

Może i tak... ludzie którzy pragną dziecka tak długo, w końcu mają potomstwo, raczej chcą mu nieba przychylić a nie topią w studni. Matka utopiła dziecko bo całej okolicy przynosiło zło. Miałam raczej wrażenie, że to co nazywasz złym dzieciństwem było konsekwencją tego jakim dzieckiem była Samara, że rodzice chcieli uchronić okolicę przed jej wpływem. Po obejrzeniu filmu trudno wierzyć, że konie były dla rodziców ważniejsze. Samo pojawienie się dziecka osnute jest tajemnicą. Ale to tylko takie moje dywagacje :)

ocenił(a) film na 9
Asia_47

Z tym kopiowaniem kasety to łatwo tą Samarę oszukać. Wystarczy po obejżeniu kasety pokazać ją komuś śmiertelnie choremu (trzeba bowiem czyjeś życie poświęcić, by pokonać klątwę), a następnie spalić kasetę i wszystkie kopie. I w ten sposób Samara już nikogo nie zabije :)

ocenił(a) film na 10
AUTO

Jesli chodzi o zakończenie filmu, to zgadzam się, że sprawia ono wrażenie doklejanego na siłę, jak gdyby twórcom nagle przyszło do głowy, że może akurat film sie spodoba i trzeba będzie kręcić kolejną część.
Natomiast co do przyczyn, dla których Samanta jest, jak jest: Japończycy nakręcili prequel Ringu:
http://www.filmweb.pl/The,Ring,-,Kr%B1g,0.,Narodziny,%282000%29,o,filmie,Film,id =39914 [www.filmweb.pl/The,Ring ...]
Filmu nie oglądałam, więc nie wiem co i w jaki sposób zostało wyjasnione.
I ciekawe, czy Amerykanie za tą część tez sie zabiorą...

aster

To za to "przyklejenie na siłę" wińcie japońców - w ringu japońskim też tak było.