PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223679
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

Niejasności

ocenił(a) film na 7

1. Właściwie to dlaczego przetrwanie zapewniało wykonanie kopii kasety? Przecież ta dziewczynka chciała być wysłuchana, a samo wykonanie kopii tego nie zapewniało. Zapewnić to mogło raczej odkrycie tajemnicy dziewczynki, zrozumienie jej, odnalezienie studni, a nie jaka głupia kopia, którą można zaraz spalić.

2. Jeśli wykonanie kopii kasety gwarantowało przetrwanie, to klątwa (czy jak to nazwać) powinna zniknąć po jej wykonaniu. A widzimy, na przykład na ręce Naomi Watts , że nie zniknęła.

3. Czy można bezkarnie palić kasetę? Raczej nie. Takie zachowanie powinno uruchomić "klątwę" na nowo.

4. Dlaczego synek tak się oburzył, że dorośli pomogli dziewczynce? Właściwie to co ta cała "pomoc" zmieniła?

ocenił(a) film na 10
guido8i05

1+2. Samara, tak jak piszesz chciała być wysłuchana. Dlatego po obejrzeniu kasety osoby "naznaczone klątwą" widziały pewne obrazy ( Katie te wszystkie rzeczy rysuje w swoim pamiętniku, Aidan rysuje dom rodziców Samary, Rachel ma sen po którym na ręce pozostaje jej wypalony ślad dłoni itd.) Te obrazy ukazywały się przez wszystkie 7 dni po zobaczeniu filmu. I dopiero po tygodniu, jeśli kaseta została skopiowana klątwa mijała. A ponieważ ludzie są z natury ciekawi, to przez te 7 dni na pewno każdy próbował się czegoś dowiedzieć o treści kasety.
Ponadto nie wystarczy tylko skopiować kasety. Należy zrobić kopię i pokazać ją drugiej osobie, czyli przekazać historię Samary dalej. Opowiedzieć o niej, bo przecież film z kasety jest swoistym pamiętnikiem.
Co do punktu 4, to nie jestem pewien, bo sam ile razy oglądam The Ring zastanawiam się co tak na prawdę miał na myśli Aidan. Wydaje mi się, że pomoc Rachel zmieniła to, że od teraz Samara jest na wolności. Do tej pory jej gniew, jej myśli, które po niej pozostały "siedziały" w studni. Po ich uwolnieniu Samara nie była niczym oganiczona, a więc mogła jak to było pokazane w drugiej części próbować zawładnąć Aidanem.
Kwestia Aidana ma też pewnie nadać tajemniczości i pewnej niewiadomej całemu filmowi. Mi się to podoba, bo nie wszystko jest "wyłożone na talerzu". Możemy się pewnych rzeczy domyślać....

ocenił(a) film na 8
milczacy

To są pytania retoryczne??? Wydaje mi sie że są jasne a ty szukasz na siłę czegos żeby sie przyczepić...