Twórcy się starali.
To widać.
Niestety, uosobienie Śmierci w postaci Samary po prostu nie działa na widza tak jak powinno.
Po pierwsze - to dziecko.
Po drugie - Śmierć nie może być kobietą. Nie budzi wtedy takiego strachu, jaki powinna. Mroczny Żniwiarz to jedyna prawdziwa wizja Śmierci.
Po trzecie - robiąc z tej dziewczynki maszkarę wcale nie poprawia się efektu końcowego.
Jest kilka momentów, które trzymają w lekkim napięciu, ale tylko ze względu na dobrze dobrane dźwięki.
No i trochę mało trupów. Jak dla mnie powinno być pokazane ze 20 zgonów.
Film bardziej nawiązywałby do oryginalnego kręgu (też słabego).
Na koniec zostawiłem sobie minus numer jeden - mało krwi. W tym filmie powinna się lać hektolitrami. Zawiodłem się.
1/10
Każdego przeraża co innego :P Według mnie śmierć zawsze powinna być kobietą :P
W tym filmie nie chodziło o hektolitry krwi :) Obejrzyj sobie np: Hannibal Holocaust czy filmy tego typu : slashery czy gore. The Ring to raczej opowieść o relacjach matki i dziecka, krzywdzie, niezrozumieniu i zemście :) 100 trupów odebrałoby Samarze tajemniczość i zrobiłoby z niej kolejną maszynkę do zabijania :P
Widać, że film nie jest adresowany do Ciebie (wolisz raczej mocniejsze, mniej psychologiczne) dzieła, jednak wystawić temu (bądź co bądź dobremu) filmowi 1 to lekka przesada :)
Praca kamery, muzyka, udźwiękowienie, fabuła - to są mocne elementy filmu, wykonane dużo lepiej niż w wieeeeeelu filmach :P I choćby ze względu na to, The Ring zasługuje na lepszą ocenę :P
Personifikacja śmierci? Hm, mam takie wrażenie ,że za dużo sobie dopowiedziałeś. Samara nie jest i nie miała być 'Śmiercią'. Powiedziałabym ,że raczej można ją prędzej wiązać ze słowem 'umieranie'. To duch zemsty. Yurei.
Można o niej pomyśleć jak o Śmierci biorąc pod wzgląd żniwo jakie zbiera ale równie dobrze można tak myśleć o każdym mordercy w różnych filmach prawda? A to by już wcale nie pasowało.
Może wizja Samary (a właściwie Sadako) spodobałaby Ci się bardziej w książce. Film znacznie się od niej różni.
Mi się przykładowo Śmierć kojarzy z bohaterem opowiadania Terrego Pratchetta pt.'Kosiarz' xD
PS- i jeśli lubisz produkcje, w których leje się krew to nie oglądaj filmów z duchami podobnymi do Samary bo tam raczej tego nie znajdziesz.
Pozdrawiam^^