PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223679
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodziło w całym filmie .( od początku do końca ) ponieważ oglądałam go ale niestety napisy były słabej jakości i czasem urywały sie słowa albo litery a czasem nie tłumaczyli wogule wiec za wiele nie skumała pozatym nie oglądałam drugiej cześci a to właśnie w niej wszysto sie wyjaśnia Buziaki i z góry dzieki :>

Gumi96

Wiesz,w Internecie jest taka strona ze wszystkimi dialogami z filmu(angielskojęzyczne),możesz sobie je przeczytać.Musisz wpisać w google słowa: ,,The ring script''.Ale postaram się w skrócie napisać,o co chodziło.Tylko nie wiem czy mi się uda,nie potrafię zwięźle pisać:)

Motywem filmu jest tajemnicza kaseta wideo która zabija w 7 dni po obejrzeniu.Znajduje ją w schronisku górskim dziennikarka Rachel Keller,ciotka zmarłej w dziwnych okolicznościach(właśnie z powodu taśmy)nastolatki Katie.
Po odtworzeniu filmu do Rachel dzwoni telefon.Mroczny głos mówi:,,7 dni'',po czym się rozłącza...
Keller prosi o pomoc fotografa,Noaha- swojego dawnego przyjaciela,który jest równocześnie ojcem jej synka.Mężczyzna ogląda taśmę,ale podchodzi do tej historii sceptycznie i nie wierzy w ,,klątwę''.Prosi Rachel o zrobienie dla niego kopii kasety w celu baczniejszego przyjrzenia się nagraniu.
Mijają kolejne dni,każdy z nich przynosi nowe zagadki,a zegar nieuchronnie wybija godziny.W 5 dniu Rachel jej syn będąc z dala od jej spojrzenia ogląda mordercze obrazy.Wtedy też Noah mówi kobiecie,że wierzy w prawdziwość legendy.Wyrusza do szpitala psychiatrycznego w którym niegdyś leczyła się Anna Morgan(kobieta pojawiająca się na taśmie)w celu uzyskania informacji na temat przebiegu jej choroby;tymczasem Rachel przebywa na Moesko Island,ojczyźnie Anny i jej męża Richarda.Nawiązuje z nim kontakt,jednak ten wydaje się nieprzychylnie nastawiony do dziennikarki.

Napiszę później dalszy ciąg,ok?Na razie muszę udostępnić komputer:)

Lilith_33

cd.
Okazuje się że Morganowie zaadoptowali dziewczynkę-Samarę.Stała się ona powodem psychicznych zaburzeń Anny(wywoływała w głowie opiekunki różne straszne obrazy),Richard zamykał dziewczynkę w malutkim pokoju w stajni,miejscowa lekarka skierowała ją do szpitala psychiatrycznego.
W efekcie Anna ogarnięta szaleństwem zamordowała dziecko-wrzuciła je do studni.Wyrzuty sumienia i postępująca choroba sprawiły że popełniła samobójstwo,skacząc z klifu.Nie wiedziała,że nie zabiła od rauz Samary,lecz po prostu skazała ją na tragiczne,powolne umieranie w studni.Dziewczynka żyła w niej jeszcze przez 7 dni...
Wieczorem do Rachel dołącza Noah.Dziennikarka jest świadkiem śmierci Richarda-podobnie jak jego żona z powodu Samary pozbawia się życia.
Na ścianie pokoju Samary bohaterowie odnajdują wypalony rysunek drzewa.Takiego samego,jakiego Rachel widziała przed schroniskiem.
7 dnia Rachel jadą tam.W domku kempingowym w którym odnalazła kasetę kobieta,odkrywają zapomnianą studnię.Rachel odnajduje na jej dnie(wrzucona została tam za sprawą mocy Samary)ciało dziewczynki,a w zasadzie to co z niego zostało:)
Myślą że rozwiązali już zagadkę,uwalniając zwłoki ze studni.
Na drugi dzień Aidan mówi matce,że postąpiła źle,pomagając Samarze.Przecież ona nigdy nie śpi...
Noah umiera tego samego dnia,po tygodniu od obejrzenia taśmy.
Zrozpaczona Rachel nie wie,dlaczego tylko ona ocalała.Dopiero gdy jej wzrok zatrzymuje się na kopii wideo,zaczyna wszystko rozumieć.
Ratuje Aidana wiedząc,że krąg który rozpoczęła Samara,będzie trwać w nieskończoność.Do momentu w którym ktoś nie będzie chciał umrzeć...

To by było na tyle.Ale radzę ci obejrzeć ten film jeszcze raz z napisami,bo streszczenie nie pomoże za wiele w zrozumieniu;jest jeszcze mnóstwo wątków bardzo ciekawych które trzeba dostrzec w trakcie oglądania.I myślę że warto

Lilith_33

Dzieki:* za streszczenie . Postaram sie jakoś zdobyć wersje z napisami :)

Lilith_33

Ja może nie na temat, ale mógłbym prosić o adres tej strony z filmowymi dialogami?

Keodred

Jak to nie na temat?:)
Tu jest link do tej strony: http://www.script-o-rama.com/movie_scripts/r/ring-script-transcript-samara-davei gh.html

Lilith_33

Dzięki! :)