PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223660
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

dlaczego głowna bohaterka z amerykańskiej wersji ocalała?. Bo na końcu nie bardzo zajarzyłem o co chodzi.

użytkownik usunięty
adam860

poniewaz skopiowala kasete i jej synek zrobil na koncu to samo ...... logiczne ...

użytkownik usunięty

to ze skopiowala kasete nie wiedzialby tylko ten kto tego nie ogladal,wiec raczej koledze za duzo nie pomogles...potrafisz wyjasnic powiazanie tych dwoch faktow? ....logicznie..

ranyy, ale jestescie ciemni. kopiujac kasete poprostu sprawia, ze wiecej ludzi ja zobaczy.

użytkownik usunięty
Veridelll

mogles poprostu dodac ze wyjasnienie jest w japonskiej czesci.podro dla ciemnych:)ją.

ocenił(a) film na 5
adam860

Bo filmy amerykańskie mószamieć szczęśliwe zakończenie inaczej ktos mógłby reżysra, producenta i senazyste podać do sadu, że po objrzeniu tego filmu popadł w depresje i prawie popełnił samob€jstwo. Ale delikatni ci amerykanie:)

Woland_3

Heej, przecie pierwsza czesc Japonskiego Ronga tez zakonczyla sie Hepi Endem (prawodopodobnie, nie?)

ocenił(a) film na 10
Woland_3

Amerykanie???Tak przy okazji ciemniaku ten film powstal na podstawie powiesci JAPOŃSKIEGO pisarza, więc amerykańska wersja chyba nie mogła skończyć sie inaczej niż powieść, CO NIE????Ludzie, trochę inteligencji...Końcówka jest bardzo logiczna, wystarczy raz obejrzec....:)

aniol_ciszy___

To moze nam ja przedstawisz jak tak dobrze zrozumiales/las co? Wtedy sie okaze czy to my na pewno jestesmy ciemniakami... Moze tez sie okazac ze masz wlasna interpretacje tego filmu... wiec moze lepiej oszczedz sobie robienie debili z innych... Takich jak Ty jest wielu ktorym sie wydaje ze rozumieja ten film... Wystarczy poczytac - smiechu warte

użytkownik usunięty
adam860

bo skopiowała kasetę i pokazała ją komuś innemu. tylko tak można przeżyć jak się oglądnie kasetę. więcej o tym jest japońskiej wersji

użytkownik usunięty

Wniosek może być następujący:
Należy kopiować wszystkie filmy, które się obejrzało (piractwo, czy zapobiegliwość !?!?!? ;-))))))))) ).
W przeciwnym razie może nas spotkać coś takiego jak w "The Ring" ... ;-)))

Zakrecacie ze gubie sie bardziej niz po obejrzeniu tego filmu... W ogole tak wyglada jakby nikt go do konca nie rozumial, tylko jakby sie tak kazdemu wydawalo ze rozumie... Ale...
* kobieta wyciąga cialo dziewczynki ze studni (czyli uwalnia jej dusze tak?) i dzieki temu nie umiera... I nie umiera jej syn... Dlaczego umiera maz??? Przeciez i on przyczynil sie do uwolnienia dziewczynki...
* wydaje sie ze wszystko sie skonczylo pieknie gdy synek ja infomuje ze nie powinni jej "ratowac" bo ona nigdy nie spi... - sorry ale co za roznica? wyjeli ja z tej studni czy nie,i tak, i tak dzialo sie to samo... - gineli ludzie w ten sam sposob - dzialo sie to samo...
* dlaczego na koniec kopiuja kasete, dlaczego matka "uzywa" do tego rak syna? Dlaczego w ogole kopiuja ta kasete - teraz zapewne spotkam sie z odpowiedzia, ze dziewczynka chciala byc wysluchana i oni jej w tym pomagali (a wiec przyczyniali sie do smierci kolejnych ludzi??) Przeciez wiemy co dzialo sie po ogladnieciu kasety...
* DLACZEGO dziewczynka zabijala akurat tych, ktorzy ja wysluchali???
Sorry ale gdzie tu w tym filmie sens! Masa pytan mi sie nasowa, ale jakos od wielu dni nie moge dojsc do zadnych sensownych wnioskow!
Ciekawe czy jest ktos kto potrafi to SENSOWNIE wytlumaczyc, bo jak na razie to opowiadacie film a odpowiedz (jesli istnieje) z cala pewnoscia nie jest podana w prost, tylko jest psychologicznym podtekstem...

użytkownik usunięty
Sloonko

trzeba być po prostu inteligentnym zeby zrozumiec ten film. przezyli tylko ci, ktorzy skopiowali ten film. mąz glownej bohaterki umarł poniewaz nie skopiowal filmu, a ona tak. i potem chciala zeby jej syn tez przezyl i pomogla mu go skopiowac. czy to takie trudne do zrozumienia??????

ocenił(a) film na 10
Sloonko

Nie chodzi o uwolnienie duszy Samary. Tak Rachel i jej mąż myśleli na początku. Chodzi o skopiowanie kasety i pokazanie jej komuś innemu. Skopiować kasetę musiała osoba "zainteresowana" czyli ta co obejrzała ją, dlatego to syn Rachel musiał ją dotykać podczas kopiowania. Nie przyczyniają się oni do śmierci ludzi, tylko do przekazywania kasety dalej, innym. Samara nie zabijała tych którzy ją wysłuchali!! To że ktoś obejrzał kasetę nie znaczy że ją ktoś wysłuchał, wysłuchał ją ten, kto po obejrzeniu kasety dowiedział się o życiu Samary, o tym jak cierpiała i jakie miała życie. I zrobiła to tylko Rachel. A nagrodą za wysłuchanie Samary jest... życie...

ocenił(a) film na 9
milczacy

gwoli wyjaśnienia Noah nie jest mężem Rachel tylko ojcem jej dziecka, a to różnica

ocenił(a) film na 10
Sloonko

Waszym błędem jest to, że nie przeczytaliście książki Koi Suzuki (fakt, jest trudno dostępna, ale dla chętnego w Empiku ;)). Wyjaśnia ona wiele rzeczy, które pominieto w scenariuszu. Chociaż książka dotyczy japońskiej wersji, to można się w niej dowiedziec w jaki sposób Samara/Sadako "nakręciła" film, jak wielką posiadała moc, moc nanoszenia obrazu na kineskop telewizora, który składa się z tysięcy pikseli.. w książce jej matka potrafiła wykonywać fotografie parapsychiczne nakładając jedną plamę na kliszę przykładając do niej czoło, nie mając przy tym kontroli nad tym, co jej "wyjdzie". Sadako potrafiła nanieśc na kliszę dowolny znak swojego imienia, obraz bądź napis. To właśnie to są te fotografie, które Noah ogląda po włamaniu się do biblioteki szpitalnej. Konie, strzykawki, dziecko zakopane pod ziemią, drzewo (klon japoński).. uboczne odbitki umysłu dziecka...
W amerykańskiej wersji nie jest podane, dlaczego Samara mści się na wszystkich ludziach, bo Krąg dotyczy wszystkich którzy go obejrzą. W książce Sadako nienawidzi opinii publicznej, która zrujnowała jej życie umieszczając ojca w zakładzie. Matka rzuciła się do wulkanu. Sadako została sama.

Nie iwem tylko, o co chodzi z tytm człowiekiem, który tnie sobie palce. Były one również na filmie Samary, ale nie potrafiłam tego wyjaśnić. Resztę sama złapałam ;] zdolnosc analizy ;]

użytkownik usunięty
moorland

Czytałam ksiazke :) Jesli chodzi Ci o tego człowieka który jest na kasecie, to on próbował zgwałcic Sadako a nie udało mu sie bo zobaczył ze ona ma jakas tam chorobe (jest i facetem i kobieta). jak zobaczył jej krocze to sie przestraszył i ona jego rękami udusi ła sie. Miała taką moc. Ten facet wrzucił ciało Sadako o studni i kamieniemi przysypał
Dziwnie brzmi ale tak ejst

użytkownik usunięty

Ale to przecież tam było pokazane że to ta matka ją wrzuca do studni. Zaklada jej worek na glowe plastikowy i ja wrzuca i zasuwa i nic wiecej.

ocenił(a) film na 4
Sloonko

KASETA POWSTALA BO DZIEWCZYNKA CHCIALA ZEBY LUDZIE POZNALI JEJ HISTORIE:) NASTOLATKI I NOAH TYLKO OBEJRZELI KASETE A DZIENNIKARKA ZROBILA KOPIE i POKAZALA JA INNYM (NOAH). CZYLI SPELNILA ZYCZENIE DZIEWCZYKI:P CHCAC OCALIC ZYCIE SWOJEGO SYNA KOPIUJE JEGO REKAMI FILM (BO ZA MALY JEST I SAM NIE WIE JAK:]) I KAZUJE MU GO POKAZAC KOMUS INNEMU (CZEGO W FILMIE JUZ NIE MA). FAKT ZE WYCIAGNELA DZIECKO ZE STUDNI NIE MA TU NIC DO RZECZY (TZN DO OCALENIA ZYCIA TEGO KTO OGLADNAL KASETE:P). PRZYNAJMNIEJ JA TAK TO ROZUMIEM:D

adam860

ja wszystko skumałam chociaz oglądałam filmik jeden raz...

ewelad_14

Ja też :)

A dlatego ginęli Ci, co oglądali, bo nie skopiowali, czyli nie sprawili, by więcej ludzi ją "wysłuchało" :D

Dziewczynka w ogóle jest schoziwata i trzeba być też schizowatym, by to skumać :DDD

blacki

hmmm........ horrory nie musza byc logiczne. Maja straszyc. ;D

użytkownik usunięty
Wampirzyca_2

niby tak.I niech się ktoś wysili by przeczytać tą powieść :-)

użytkownik usunięty

kurde to bardzo proste w trakcie filmu gdy pokazala kopie kasety facetowi on zobaczyl ze jest inny kod i tu tkwi sens. TYm samym dzialanie pierwszej kasety dla niej skonczylo sie sukcesem i przezyla. Potem musial jej synek zrobic to samo by on przezyl. Ten facio tego nie zrobil i zginal

ocenił(a) film na 9

Gmatwacie.

Samara mówiłą, ze chce być usłyszana. A tylko powielenie kasety spowoduje, że więcej osób może ją obejrzeć a zarazem "usłyszeć" Samare. Ona skopiowałą i przezyła. A pod koniec kierujac rekami synka spowodowała ze chlopczyk tez skopiowal kasetę więc przezyl.

ocenił(a) film na 9
Goonies

No i właśnie o to chodzi! a z całej dyskuscji dowiedziałam się że jestem schizowata bo zaczaiłam film superrr. Wiecie słyszałam, że niektóre japońskie horrory tworzą jedną wspólną całość. Upodobali sobie kanon strasznej dziewczynki/kobiety, z długimi czarnymi włosami, której twarzy nikt nie widział (oprócz umierających), z matową skórą, w której zalęgły się wolne rodniki (gdzie ten Nivea Soft?) i najczęściej chodzi na czterech łapach, rzadko na dwóch. To brzmi śmiesznie co napisałam, ale w filmie to tak zabawnie nie wygląda. Przykłady: The Ring i c.d., Podobnoż Dark Water, Opowieść o dwóch siostrach. Oglądałam to pierwsze i ostatnie. Oba porąbane z atmosferą, ten ostatni nawet bardziej. Jeśli ktoś coś takiego lubi, polecam. Filmu nie zrozumiałam do końca ani ja ani moja koleżanka, ale miał ten klimat, który potrafi stworzyć jakiś Japoński reżyser z lekką nutką dramatu...

Freja_2

Sama fabula bomba, realizacja również, jedynie nie rozumie dlaczego dziecko przeżyło, jesli Ta Samara rozpoznawała kto ogladał kasete, potrafiłą wyjsc z telewizora, to czemu nie zauważyła że dziecko nie przycyznia się do kopiowania tej kasety lecz matka która trzymie go za rączki, On jest nie świadomy tego CO ROBI, nie wie że ZABIJA INNYCH! A kolejny fakt, czemu po skopiowaniu kasety, nie została odrazu ukryta albo zniszczona ??? -- tylko dlatego że trzeba sequel nakrecic :D:D

ocenił(a) film na 10
Raven_13

On JEST świadomy tego co robi! Gdy kaseta się kopiuje mówi on do Rachel, że będą musieli teraz kasetę komuś pokazać. On WIE że ten ktoś umrze. A kaseta nie została ukryta po skopiowaniu, po prócz skopiowania trzeba ją komuś pokazać!!

użytkownik usunięty
Freja_2

Tak samo jest z Klątwą .... Kobieta z czarnymi włosami zamordowana przez meza ...

ocenił(a) film na 10

no niezbyt tak samo. W klątwie jest normalna kobieta zabita przez męża wariata a w Ring mała dzieczynka ze zdolnościami paranormalnymi zabita przez matkę, która już nie mogła wytrzymać wizji wytwarzanych przez tą dziewczynkę....

ocenił(a) film na 7
Freja_2

Po prostu: japoński duch to zawsze kobieta:
z czarnymi, długimi włosami- bo żywe japonki dbają o włosy a duch ma być tego jakby odwrotnością
w białej sukni- po śmierci zakładają tam białe kimona
Proste

ocenił(a) film na 5
ewelad_14

Jak można oceniać ten film! Pani ignorancja nie zna granic.

ocenił(a) film na 6
adam860

i po co ja to czytałem? teraz musze isc spać! a jak Smara..przyjdzie i po mnie?...cholera!

adam860

Co wy gadacie,jak ona skopiowala bo ja niewidzialem.Chyba ze The ring 2 pokaze co jej sie stalo.tylko szkoda ze nie ma jeszcze na dvd.
pozdro

ocenił(a) film na 10
Vervest

musiałeś chyba przespać cały film że tego nie widziałeś...

Vervest

Ooo, Melsing, ona kopiowała tę kasete napewno w tym momencie, w którym zakrztusiłeś się popcornem!

Veridelll

;))). Podobał mi się ten moment, kiedy ona zauważyła tą kasetę pod fotelem (chyba;) i nagle dostała olśnienia. Ale takiego zakończenia sie nie spodziewałam;)))... ja tutaj wszystko rozumiem, wszystko pokazane jasno:))). A jeśli chodzi o słowa chłopczyka (dyskusja wcześniejsza): "ona nigdy nie śpi".... chyba chodziło o to, że pomoc tej Samarze, czy uwolnienie jej duszy (jak tam sobie chcecie), to nie rozwiązanie... ona nadal będzie zabijać:)...

użytkownik usunięty
adam860

poniewaz ona zrobila kopie tej kasety !!!!:Pi dzki temu nie zginela

ocenił(a) film na 7

Wszyscy mówicie, że Samarze zależało na tworzeniu kopii. Ale pomijacie fakt, że Rachel obejrzała dokładnie tę samą kasetę, która obejrzała przed śmiercią ta nastolatka.(Rachel wzięła ją z półki w tym pensjonacie)

ocenił(a) film na 9
Billings

Ale trzeba też uwzględnić, że Samarze wcale nie zależało na kopii ani nawet na litości. Ona chciała tylko i wyłącznie zabijać. Przecież robiła to nadal, i to pomimo tego, iż Rachel i Noah uwolnili jej ciało ze studni. Rzecz w tym, że ona chciała mordować. To nie jest tak, że mordowała, bo stworzyła kasetę; ale kaseta została stworzona, bo chciała mordować. Zaś obejrzenie kasety i olanie jej tragedii było tylko i wyłącznie "usprawiedliwieniem". " Czynnikiem losowym, który w drodze losowania miał wybrać byle jaką, pierwszą lepszą ofiarę z całej ludzkości. "Zabiję tego, bo poznał moją historię, a mimo to olał sobie moją tragedię. Nieważne, że ja też ją olewam, ważne, że mam powód".

Rachel wcale nie ujarzmiła Samary-ona po prostu odebrała jej "immunitet".