PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34565}
6,9 224 tys. ocen
6,9 10 1 223669
6,2 33 krytyków
The Ring
powrót do forum filmu The Ring

zgrrrozaaa....

ocenił(a) film na 10

Przyznaje, że nie ciekawia mnie horrory. Przyznaje, że budza we mnie zazwyczaj uczucie zażenowania i przygnębienia, bo wydają mi sie marnotrawstwem czasu a zwłaszcza pieniedzy wlozonych w ich produkcje. Ale przyznaje rowniez ze jak od kazdej zasady, tak i od tej sa wyjątki. Zawsze bardziej śmieszyly mnie niz przerazaly flmy w rodzaju Koszmaru z ulicy wiazow (czy jak to tam sie zwalo..;), gdzie leje sie krew, lataja glowy i nożownicy z niezrownowazonym usmiechem na twarzy. Alternatywa od noza pozostawała jeszcze pila lancuchowa. Wrrr... A jednak jest kilka takich filmow, ktore z pewnoscia horrorami nazwac mozna, a ktore z takich czy innych przyczyn przypominajac o sobie. Siegajac do lat dziecinstwa znajduje jeden, ktorego i dzisiaj balabym sie obejrzec. Czyli do "To"(IT), opartego na prozie Stephena Kinga. To przeciez mistrz grozy. Wiec nic dziwnego ze przerazil taka sceptyczke jak ja. Postac klowna do dzis budzi we mnie ambiwalentne uczucia....No i z ostatnich lat "The Others" i "The Ring" własnie. Gdzies po drodze byl jeszcze Szosty zmysl, ale z czasem ulecialo wrażenie wywarte na mnie przez ten obraz. Wracając do Kręgu, wedlug mojej skromnej opinii rezyser wyniósl ten film na piedestal gatunku. Zdjecia, scenariusz (choc to nie jest scenariusz oryginalny) - wszystko wydaje sie na wlasciwym miejscu. I co najwazniejsze (;-) nie ma tu ani kropli krwi (chyba ze mam juz zaawansowana skleroze!), co dla skromnego malkontenta jakim jestem, stanowi wieelki atut. Trzyma w napieciu i naprawde stawia wlos na glowie w pozycji pionowej, czyli niezgodnej z normalnym oklapnietym kierunkiem opadania siersci. Dziewczynka ktora zagrala tu role "czystego zla" powinna zbierac poklony od kolegow po fachu. Freddy Kruger czy inny rozhisteryzowany fajfus nie siegaja jej do piet! Kto inny z takim wyrafinowaniem i konsekwencja zapracowal sobie na miano diabelskiego nasienia??? Kiedy skonczyl sie film jedna niepokojaca mysl switala mi w glowie, żeby tylko nie zadzwonil w tej chwili telefon... 8-)