4,8 394  oceny
4,8 10 1 394
4,7 7 krytyków
The Smell of Us
powrót do forum filmu The Smell of Us

clark ssie - dosłownie! - i na obczyźnie okazuje się jeszcze bardziej extremalny, zwłaszcza w kontekście ujawniania przed kamerą własnych praktyk seksualnych..

ocenił(a) film na 3
Westernik

No Clark już dawno wydawał się być pederastą z niepokojącym fetyszem i obsesją młodych chłopców i tutaj to tylko jeszcze bardziej potwierdza.

Jakub_Zn

niech i tak będzie, ale tutaj mam do ciebie pytanie natury badawczo-ciekawskiej: czy potrafisz oddzielić swoją ewidentną niechęć do clarka i jego (powiedzmy) personalnych zaburzeń od clarka i jego (też powiedzmy) artystycznych osiągnięć?

ocenił(a) film na 3
Westernik

Tak. Doceniam twórczość Clarka, jednak jego ciągoty pedofilskie i jakiś dziwny fetysz chłopców na deskorolkach jest niepokojący. Poprzednie filmy wypadały lepiej, ten był jakoś tak nijaki.

Jakub_Zn

nie inaczej, bez podjazdu do Dzieciaków, to raczej oczywiste. ale na przykład widziałem dokument z dzieciakami skręcony dwadzieścia pięć lat później - Kiedyś Byliśmy Dzieciakami - w którym pada wprawdzie bardzo dużo oskarżeń, ale żadne z tych oskarżeń nie dotyczy rzeczy o których wspominasz. zatem więc może lepiej, że clark daje upust swoim namiętnościom w tak zwanej sztuce? co oczywiście rodzi kolejny a nierozwiązywalny problemat: czy upust taki gasi apetyty czy może wprost przeciwnie, wręcz naprzemianlegle, jeszcze bardziej je rozbudza..

ocenił(a) film na 3
Westernik

Oskarżenia są takie, że oszukał ich na pieniądze chociażby, ale faktycznie wygląda na to, że sztuka pozwala mu tłumić jego chore skłonności i ich nie praktykować bezpośrednio. Czy w przypadkiem wszystkich artystów tak jest? Wątpliwe. Niektórym rozbudza, niektórym hamuje.

Jakub_Zn

jak coś, to obejrzałem dzisiaj ostatni film clarka pod wszystko mówiącym tutułem A Day in Life. trudno dostępny, ale mogę podesłać. manipulacja długością ogniskowej przy zbliżeniach na skórę i detal w tym filmie jest najwyższej próby. mega totalnie warto.