PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608135}
5,8 9,0 tys. ocen
5,8 10 1 9005
5,4 5 krytyków
The Tunnel
powrót do forum filmu The Tunnel

Czy ten film rzeczywiscie jest oparty na faktach?

ocenił(a) film na 5
gajos1111

nooo... na fuc ktach nawet

ocenił(a) film na 7
Efca

Mmmm?? Nie wiem o co Ci chodzi.

ocenił(a) film na 5
gajos1111

Źle się wyraziłam, myślę że to "oparcie na faktach" jest chwytem marketingowym. Wiesz... wow! film na faktach ale extra! To się wydarzyło na prawde itd. A to tylko taka zachęta do oglądania, podobnie jak z Blair Witch, czy poczatkową sceną z Grave Enc. które wczoraj oglądałam, (na mrg. dodam że genialny! Rewela, dawno się tak nie bałam). Mimo to, serio, chciałabym zobaczyc horror , co do którego nie ma watpliwości że jest na podstawie prawdziwej historii, coś jak Egzorcyzmy Emily Rose. Zresztą, widziałam ten film 2 razy, i za każdym razem coś dziwnego się wokół działo. Spojler!!!!! Jak zżerała pająki z podłogi, w tej samej sekundzie wlazł mi na monitor pająk.., a że mam arachnofobię.,.. wiadomo. Za drugim razem (kilka lat później) nie mogłam spać, a miałam to na dysku, myśle obejrzę. Oglądam, późno w nocy. Mówią właśnie że 3 rano to "godzina szatana (czy coś). na zegarku 3:01, i jak coś nie pierd***nie w kuchni... Półka z kubkami miała nie do końca wetknięty kołeczek i się posypały 4 kubki na drobny mak...

Nie zamierzam tego filmu oglądać 3 raz. nie wiem co by się działo... brrrr... masakra. Ale prawdziwe sytuacje!!!!
Wracając, myślę że do tych zabiegów twórców odnośnie "oparcia filmu na wydarzeniach prawdziwych" trzeba podchodzić z dużą rezerwą i nie traktować ich zbyt serio. Takie moje zdanie. To jest jednak twórczość, mogą nawet powiedzieć że to nie było reżyserowane, ale faktycznie autentyczny found footage. :)

ocenił(a) film na 5
Efca

A co tam! Obejrze!

ocenił(a) film na 7
Efca

No wiadomo ze nie na calkowitych faktach ;) ale chodzilo mi np o to czy zeczywiscie chcieli zalac te tunele itd. Bardzo podobaja mi sie filmy krecone na dokumenty, dodaje to realizmu i grozy. Niedawno ogladalem V/H/S i naprawde polecam. A co do egzorcyzmow to nie wiem czemu ale ten film na mnie nie dziala, slabo wykonanie, zabardzo rysunkowo, podrecznikowo. Do tego tak strasznie wkurzali mnie aktorzy.

ocenił(a) film na 7
Efca

I co oglądałeś/oglądałaś?:) Stało się coś?:P

ocenił(a) film na 5
Sensei85

tak, oglądałam , dawno, mizernu, od tego czasu obejrzałam także grave encounters, no to jest na wypasie. teraz właśnie oglądam silent hill3d, czyżby sean bean znów zginie?? :)

ocenił(a) film na 7
Efca

Ja właśnie dzisiaj to oglądałem i nie jest złe. Jest dużo nieścisłości, ale widziałem gorsze filmu tego typu. Np. jak dla mnie, może to nie do końca trafne porównanie, ale paranormal 2 to w ogóle się nie umywa do tego filmu. Silenta nowego nie miałem jeszcze okazji obejrzeć.

ocenił(a) film na 5
Sensei85

sean bean oczywiście umiera (no można domniemywać... , bo zostaje w SH, córka odjeżdza)
oglądasz może?? http://watch-oscar-online.com/

ocenił(a) film na 7
Efca

Nie oglądam, nie interesują mnie oscary..

ocenił(a) film na 6
Efca

Ja raz probowalem zdzierzyc ten film i nie dalem rady... wszyscy go tak zachwalali, ze taki straszny i w ogole, a mi sie wydawal nudny. Ale skoro Ty takie akcje mialas ogladajac go to ja go sobie obejrze w niedziele o 12.00 ;) zobaczymy co sie stanie.

ocenił(a) film na 5
bee2r

no obejrzałam go w końcu 3ci raz, na projektorze, waliły pieruny i błyskało. był klimat, ale nic się nie stało:( buuu... nawet kubek nie spadł (ps. nie wierze w duchy ani opętanie, prędzej Alieny do mnie "przemawiają", ale takie "smaczki" podczas oglądania to jest coś! ) :)

ocenił(a) film na 6
Efca

Obczaj sobie film "Rytuał" z 2011, zajebisty film o opętanych. Dodatkowo oparty juz na bardziej prawdziwych "fuc ktach" xD

Qrwa mac na jekiego ch*ja ta jeb*na cenzura? Przecież qrwa jak napisze to w ten sposob i tak kazdy sie domysli o jakie slowa chodzi... po za tym kultura jezyka to moja osobista sprawa i nikt jej nie powinien kontrolowac, a juz na pewnio nie w internecie...

bee2r

Kultura nie jest sprawą osobistą, ponieważ z samego założenia reguluje sferę stosunków z innymi ludźmi. Zachowuje się kulturę osobistą nie ze względu na siebie, lecz z uwagi na innych ludzi, którzy cię słuchają, oglądają etc.
Wyobraź sobie, że siedzisz przy stole i jesz z osobą, która pierdzi i beka. Dalej uważasz, że kultura osobista to sprawa tylko tej osoby?
Podobnie jest z kulturą słownictwa.

Przepraszam za offtopic.

ocenił(a) film na 6
kocjano

No w sumie masz trochę racji...