5,4 2,3 tys. ocen
5,4 10 1 2266
8,0 2 krytyków
The Woman
powrót do forum filmu The Woman

Małe pytanie

ocenił(a) film na 6

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić kim była ta druga dzika dziewczyna co zagryzła nauczycielkę?

Lorien91_2

hmm wydaje mi się że to może jej dzieco z początku filmu to niemowlę, bardziej mnie zastanawia z kim ta córka była w ciąży? ze swoim ojcem czy z tym chłopaczkiem z imprezy z początku filmu?

ocenił(a) film na 8
TobiWUJO

sądząc po poziomie patologii tej rodziny to z ojcem

ocenił(a) film na 6
broccoli311

Mi też się wydaje, że była w ciąży z ojcem biorąc nawet pod uwagę fakt iż ojciec poinformowany o ciąży wkurzył się na nauczycielkę, że wtrąca nos w nie swoje sprawy a nie na córkę. A żeby ta druga dzika dziewczyna była córką THE WOMAN to mi trochę nie pasuje...

ocenił(a) film na 7
Lorien91_2

Ta bezoka dziewczyna (anaftalmia- to brak oczu u psów), co zeżarła nauczycielkę, to córka Chrisa i Belle. Darlin mówi pod koniec filmu: "To ta pani i siostrzyczka."

A to, że ojciec dziecka Peggy jest jednocześnie jego dziadkiem to chyba oczywiste.

użytkownik usunięty
Artur_Raven

A czy potrafiłbyś wyjaśnić początkową sekwencję otwierającą film? Co to było za dziecko? Czemu miała służyć ta scena? Kobieta była w ciąży? Dlaczego później nie ma o tym mowy?

ocenił(a) film na 7

To dziecko to była tytułowa kobieta.

użytkownik usunięty
Artur_Raven

Dzięki. Zasugerowałem się czyjąś wypowiedzią z tego foum, że Kobieta była w ciąży. Ale uważam, że masz rację i to ma dla mnie sens. A tak z ciekawości - czytałeś może książkę Ketchuma? A jeśli tak, to jaka jest w porównaniu z filmem?

ocenił(a) film na 7

Tej książki nie czytałem. Czytałem "Dziewczynę z sąsiedztwa" i oglądałem jej dwie ekranizacje ("American crime" zdecydowanie lepsza).

użytkownik usunięty
Artur_Raven

Przepraszam, że tak wypytuję, ale ciekaw jestem jeszcze jak Ci się podobała sama książka ("Dziewczyna z sąsiedztwa")? Jak oceniałbyś Ketschuma? To bardziej Palahniuk czy Capote? A wypytuję tak, bo ekranizacje mi się podobały, więc zastanawiam się, czy warto dodatkowo sięgać do źródeł.

ocenił(a) film na 7

Żadnego z wymienionych przez Ciebie autorów nie czytałem (oglądałem "Fight club" i film "Capote"), zatem nie mogę porównać do nich Ketchuma. Jego "Girl next door" łatwo i szybko się czyta i wbrew wielu opiniom nie jest ona zbyt drastyczna (choć to odczucie subiektywne), ale nie jest to z pewnością arcydzieło literatury.

użytkownik usunięty
Artur_Raven

Dzięki za odpowiedź. Mój entuzjazm zatem trochę opadł, ale pewnie kiedyś sięgnę po tego "drugiego po Kingu", jak podobno jest nazywany.

ocenił(a) film na 6

moim zdaniem Ketchum przypomina trochę Palahniuka,ale z jego ksiazek czytalam tylko "Potępionych".

dzikudzina

Nie oglądałam tego filmu ale czytałam książki Ketchuma, może i Dziewczyna z sąsiedztwa nie była tak drastyczna jak wiele z opinii to jednak, tak samo ta książka jak i każda inna książka Ketchuma nie musi być drastyczna, one są przerażające dlatego ze są bardzo prawdziwe, w nich potworami są ludzie, a najgorszy jest fakt ze po przeczytaniu np. Dziewczyny z sąsiedztwa zdajemy sobie sprawę że to nie siły nadprzyrodzone nas tak przeraziły w książkach ale nasze odbicie lustrzane, ponadto dziewczyna z sąsiedztwa to książka oparta na prawdziwej historii co czyni ją jeszcze bardziej okropną, do czego posunie się człowiek ogarnięty bezmyślnym szaleństwem. Poza tym nie wiem czy wiecie ale i w Poza sezonem niektóre sceny zostały wycięte ponieważ żadne wydawnictwo nie chciało wydać książki z tak drastycznymi scenami a w Dziewczynie z sąsiedztwa autor pominął część tortur jakie zadawała dziewczynie Ruth i dzieciaki z okolicy.

ocenił(a) film na 6
Fourmi94

czytalam tę książkę i oglądalam obie ekranizacje. Mnie ta ksiazka i filmy bardzo zasmucily. Porownuję chyba Palahniuka do Ketchuma bo obaj używają naturalizmu

dzikudzina

Mnie nie zasmuciła ta ksiązka, mnie ona przeraziła. Świadomość, że główna bohaterka (Sylvia Likens) istniała naprawdę i to co ukazuje ksiązka i film nie jest fikcją literacką.

ocenił(a) film na 5
Artur_Raven

American Crime nie jest ekranizacją Ketchum, a filmem opartym na faktach i sprawie sadowej. To Ketchum napisał Dziewczyne z sasiedztwa inspirując się wydarzeniami, które były pokazane w American Crime (mowie, inspirował, bo to trochę sie rozni).

Artur_Raven

anOftalmia, nie anaftalmia :) i fakt, jest to wada nie wykształcenia oczu, jednak nie jest to "psia" choroba :)

ocenił(a) film na 1
pkz451

to dziecko co zylo w budzie z psami to corka Chrisa i Belle, urodzila sie bez galek ocznych i facet sie jej wstydzil i oddal na ''wychowanie'' psom, czytalam ksiazke, filmu nie ogladalam

eliza007

Filmu nie oglądałaś ale ocena 1? Trollownia nie zna granic...

ocenił(a) film na 8
Lorien91_2

ja czuje ze to byl ich poprzedni experyment tej rodzinki, juz taka jedna dzika mieli ale "oswajanie" nie wyszlo, ten gosc mowil do zony ze to jej blad czy jej wina byla ze z anal..costam nie wyszlo, ale poczytam inne sugestie jak ktos inaczej to zrozumial ;)