5,4 2,3 tys. ocen
5,4 10 1 2266
8,0 2 krytyków
The Woman
powrót do forum filmu The Woman

Sam nie wiem

użytkownik usunięty

dlaczego, ale ten film mnie wciągnął, zahipnotyzował.

"Kobieta" wymyka się możliwości porównania do czegokolwiek innego, bo jest inna od wszystkiego, co do tej pory widziałem. Powiedziałbym, że to coś w rodzaju osadzonej w dzisiejszych realiach baśni braci Grimm. No, ale to byłoby trochę nie fair, bo autor jest. I to znany. Jack Ketchum. Do tego brał on udział w powstawaniu filmu, więc jest to na pewno dość wierna ekranizacja.

Jedyny minus, który dostrzegam, to trochę zbyt powierzchowne nakreślenie tła sytuacyjnego i portretów psychologicznych głównych bohaterów. Prawdopodobnie dla kogoś, kto czytał książkę, musiało to być jeszcze bardziej fascynujące przeżycie.

Podsumowując - 8/10, choć nie potrafiłbym tego w tej chwili uzasadnić logicznie. Musiałbym powiedzieć - intrygująca, niebanalna historia, niezwykły klimat, świetna gra aktorska, świetne zdjęcia, świetny operator kamery, wspaniała muzyka, uciekając w ten sposób chwilowo od interpretacji. Do której pewnie będę mógł wrócić dopiero po przeczytaniu książki.

użytkownik usunięty

PS Nie potrafię podać w tej chwili pełnej interpretacji, ale myśląc o niej, szedłbym w stronę - zderzenie świata zwierząt ze światem ludzkim. A sam film odbierałbym jako analizę porównawczą (człowiek kontra zwierzę) poprzez zastosowanie eksperymentu myślowego (element fantastyczny - pojawienie się "dzikiej" kobiety). Dodatkowo ostatnia sekwencja (już po napisach końcowych) podkreśla baśniowy charakter całości.

W każdym razie w żadnym wypadku nie jest to zwyczajna sieczka. To film, w którym treść jest precyzyjna i niezwykle istotna. A niedowiarków wystarczy odesłać do "Dziewczyny z sąsiedztwa" (2007), która już w pełni oczywisty sposób podejmuje analizę ludzkiego charakteru, a jest również ekranizacją książki tego samego autora (Jacka Ketchuma).

użytkownik usunięty

PPS Gdybyś ktoś jednak chciał podjąć się pełniejszej interpretacji, to myślę, że pomocne mogą być hasła reklamowe z plakatów: "Hell hath no fury" oraz "Not every monser lives in the wild".