7,0 27 tys. ocen
7,0 10 1 27120
6,1 10 krytyków
This Is It
powrót do forum filmu This Is It

Oglądałem, wczoraj koncert Michaela z Monachium - rok 1997 i zauważyłem masę podobieństw do tworzonego show w This Is It... Prawie identyczna choreografia, podobne videoklipy, motywy z wysięgnikiem itd.(ciekawostka: współtwórcą tamtego koncertu również był Kenny Ortega - reżyser This Is It)
Zachęcam do sięgnięcia po koncerty z lat świetności Michela:-) w tym właśnie ten z Monachium... warto!

Tutaj wszystko miało być większe i szkoda, że możemy obejrzeć tylko ten materiał z prób... do koncertów na miarę króla muzyki:-)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Matie

Również zauważyłam podobieństwo, ale nie ma się co dziwić skoro wykonywał te same piosenki, to i choreografia była ta sama. A przede wszystkim on miał już 50 lat, więc pewnie też na stan jego zdrowia nie chcieli go przemęczać nowym układem. Chciałam zobaczyć jego wykonanie piosenki "This is it" na żywo.. To mogło być naprawdę wielkie show, z nowymi efaktami specjalnymi. Szkoda, że choć jednego koncertu nie udało mu się zagrać :(

ocenił(a) film na 10
Alexia_4

Michael wcale nie zamierzał wykonywać This Is It na żywo ... ba w ogóle ta piosenka nie miała ujrzeć światła dziennego! Wykorzystano ten utwór po śmierci Michaela tylko do promocji filmu ... szukali jakiejś nie wydanej piosenki MJa, która zawierała zwrot "This Is It" (piosenka pochodzi z 80lat jak nie ciut wcześniej)

ocenił(a) film na 10
kasia_ldz

Taaak?? Byłam przekonana, że jest nowa, bo w życiu jej nie słyszałam..
Jestem ciekawa kiedy wydadzą płytę nad którą pracował tuż przed śmiercią (chyba jej nie ukończył, ale słyszałam, że planują ją wydać końcem tego roku).

ocenił(a) film na 10
Alexia_4

w pewnym sensie jest nowa dla nas bo nie była nigdy wcześniej wydana ;) ale generalnie powstała dużo wcześniej, w chórku nawet są bracia Michaela (jackson5)

Ja również wyczekuje nowej płyty :)
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 8
kasia_ldz

"This Is It" jest z 1983 roku, zdaje się ze to odrzut z albumu Victory.

użytkownik usunięty
Matie

Jasne, że jeśli jakieś układy wymyślił wcześniej, to są one (jak mówią w dokumentach z DVD, które można już kupić) "klasyczne" i ich nie zmieniali, bo jak MJ mawiał (też jest na dodatkach) "po co zmieniać coś, co jest dobre?". Czy ktoś z Was wyobrażałby sobie "Beat It" bez wysięgnika albo "Thriller" bez słynnego układu pod koniec? Z tych względów tego nie zmieniali, a nie że był chory czy miał 50lat. Pomysłów miał masę, co można zobaczyć właśnie na dodatkach- polecam!

Matie

Tak, ale byly tam rzeczy na miarę XXI wieku chociazby efekty trójwymiarowe. Duchy fruwajace nad glowami publicznosci , efekty laserowe.Nikt nigdy tego nie pokazał wiec byłaby to rewolucja

ocenił(a) film na 9
magda_choinacka

A co z tańcem The Drill? On też był nowy? Nigdy wcześniej go nie widziałem. Gdy obejrzałem na Youtubie materiał, jak Michael wykonuje ten taniec, to poleciałem do sklepu i kupiłem film :D Teraz próbuję się tego nauczyć, jest nawet na Youtubie materiał z Travisem Payne, który uczy, jak się powinno go tańczyć, ale ciężko jest. Niesamowity ten taniec, sama muzyka to częściowo zlepek z dawnych piosenek, a częściowo dźwięki, które Michael wymyślił chyba specjalnie na potrzeby The Drill. Gdyby ktoś nie wiedział, o co chodzi: http://www.youtube.com/watch?v=uKgIfP5_Sf0&feature=related Spójrzcie chociażby na ten ruch głową w 0:23, niesamowite. Więc pytanie brzmi: czy ten taniec miał po raz pierwszy ujrzeć światło dzienne na nowych koncertach, czy był wykonywany już wcześniej?
Dla zainteresowanych, tutorial prowadzony przez samego Travisa Payne:
http://www.youtube.com/watch?v=IPkKbepFvjQ

ocenił(a) film na 9
kamiledi15

Zapomniałem jeszcze coś dopisać: Mam nadzieję, że kiedyś pokażą materiały z oddzielnych prób, jak Michael sam w pełni wykonuje The Drill. W filmie mamy taki zlepek z kilku prób, a w wielu momentach nie widać Michaela, tylko tancerzy. Chciałbym obejrzeć każde z tych wykonań oddzielnie. Z tego, co widać na filmie, Michael tańczył to co najmniej 3 razy.

ocenił(a) film na 9
kamiledi15

Poprawka, widzę co najmniej 4 wykonania. W filmie nie puścili pełnej wersji tego tańca, całość widać w tym tutorialu Travisa Payne (na koniec Travis wykonuje pełny taniec).

ocenił(a) film na 9
kamiledi15

Heh, w tym tutorialu widać, że nawet choreograf Michaela nie jest w stanie wykonać tego ruchu głową i po prostu podnosi ją do góry, zamiast ją tak ,,rozchuśtać" na boki :D (moment 3:02 w tutorialu i 0:23 w filmie).