Thor

2011
6,8 243 tys. ocen
6,8 10 1 242877
5,8 54 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Coś amerykańce mają zaparcie mentalne z mitologią grecko, katolicko skandynawską. Hollywood wypluwa coraz to nowe produkcje w herosami bogami, mitami itp. Chyba przeżuli wszystkie tematy a mitologia ciągle jeszcze żywa. Ale i to da się zarżnąć jak starą kobyłę.

szacun

Ten film nie jest inspirowany mitologią skandynawską, lecz komiksem amerykańskim Marvela (jak Spiderman, Iron Man , Hulk itp.).
Komiks był oparty na mitologii skandynawskiej jedynie na zasadzie: bogowie Odyn, Thor, Loki i tyle, a akcja toczy się w czasach dzisiejszych w USA.

szacun

ale to że co, źle robią ? Ja się ciesze z takich filmów, Starcie Tytanów jak dla mnie boskie, mega produkcja, a nie tandeta klasy B, to są zarąbiste tematy na efekty specjalne

tak tak Ja rozumiem, film musi być ambitny, mądry, nie "gniot", z fabułą itp. itd.... ale hola hola tutaj chodzi o rozrywkę a nie przemyślenia

UPADLY_WIDZ

No starcie tytanów to faktycznie było głupkowate i oparte na efektach Upadły. Hehe. Ale tego filmu nie da się tak zwalić, komiksy marvela są za dobre.

maciejrudnicki1985

Nawet efekty w ST były wg mnie bardzo słabe, a o fabule nie wspominając. Nie zauważyłem by tamten film miał cokolwiek to co jest więcej niż przeciętne bądź słabe.

UPADLY_WIDZ

po kilku filmach kolejne efekty juz tak nie zachwycaja, po pewnym czasie ogladajac jakis nowy film mam wrazenie dejavu... Co innego gdy efekty sa dodatkiem do fabuly i "przemyslen", ale jak sie robi film tylko dla efektow to wychodza potem gnioty

pether

Moim zdaniem w USA ludziom się nudzi, a

użytkownik usunięty
q_ba87

Ale co w tym filmie robi Pokrak z Pulp Fiction? xDDD

użytkownik usunięty
q_ba87

kasa kasa kasa L:)

q_ba87

Równie dobrze mogę to powiedzieć o Polakach. Znam Amerykanów którzy są pasjonatami mitologii, a znam też Polaków którzy nie wiedzą co słowo mitologia oznacza.
To komiks Marvela, a Thor jest jedną z najstarszych postaci ich komiksów. To nie jest żadna mitologia, lecz superbohater w stylu Spidermana lub Irona Mana.

KLAssurbanipal

http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

a polacy to niby madrzejsi?
http://maturatobzdura.tv/

szacun

hmm chyba wypowiem sie po obejrzeniu xd na razie mam mieszane uczucia :p

ocenił(a) film na 5
szacun

Hmmm generalnie mam podobne uprzedzenia do takich produkcji , nawet jeśli jest na podstawie komiksu (chociaż 300 to była świetna męska rozrywka ;) ) . Moje wątpliwości w tym wypadku kłócą się z wielką sympatią dla Branagha , jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)

sebastian_lewek

Jak ktoś oglądał Iron Man'a 2, to ten jego młotek tam na końcu filmu znajdują i Thor się dzieje po drugiej części właśnie :D

ocenił(a) film na 8
maciejrudnicki1985

To będzię w kinach film o Thorgalu fajnie:)