Coś amerykańce mają zaparcie mentalne z mitologią grecko, katolicko skandynawską. Hollywood wypluwa coraz to nowe produkcje w herosami bogami, mitami itp. Chyba przeżuli wszystkie tematy a mitologia ciągle jeszcze żywa. Ale i to da się zarżnąć jak starą kobyłę.
Ten film nie jest inspirowany mitologią skandynawską, lecz komiksem amerykańskim Marvela (jak Spiderman, Iron Man , Hulk itp.).
Komiks był oparty na mitologii skandynawskiej jedynie na zasadzie: bogowie Odyn, Thor, Loki i tyle, a akcja toczy się w czasach dzisiejszych w USA.
ale to że co, źle robią ? Ja się ciesze z takich filmów, Starcie Tytanów jak dla mnie boskie, mega produkcja, a nie tandeta klasy B, to są zarąbiste tematy na efekty specjalne
tak tak Ja rozumiem, film musi być ambitny, mądry, nie "gniot", z fabułą itp. itd.... ale hola hola tutaj chodzi o rozrywkę a nie przemyślenia
No starcie tytanów to faktycznie było głupkowate i oparte na efektach Upadły. Hehe. Ale tego filmu nie da się tak zwalić, komiksy marvela są za dobre.
Nawet efekty w ST były wg mnie bardzo słabe, a o fabule nie wspominając. Nie zauważyłem by tamten film miał cokolwiek to co jest więcej niż przeciętne bądź słabe.
po kilku filmach kolejne efekty juz tak nie zachwycaja, po pewnym czasie ogladajac jakis nowy film mam wrazenie dejavu... Co innego gdy efekty sa dodatkiem do fabuly i "przemyslen", ale jak sie robi film tylko dla efektow to wychodza potem gnioty
Równie dobrze mogę to powiedzieć o Polakach. Znam Amerykanów którzy są pasjonatami mitologii, a znam też Polaków którzy nie wiedzą co słowo mitologia oznacza.
To komiks Marvela, a Thor jest jedną z najstarszych postaci ich komiksów. To nie jest żadna mitologia, lecz superbohater w stylu Spidermana lub Irona Mana.
Hmmm generalnie mam podobne uprzedzenia do takich produkcji , nawet jeśli jest na podstawie komiksu (chociaż 300 to była świetna męska rozrywka ;) ) . Moje wątpliwości w tym wypadku kłócą się z wielką sympatią dla Branagha , jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)
Jak ktoś oglądał Iron Man'a 2, to ten jego młotek tam na końcu filmu znajdują i Thor się dzieje po drugiej części właśnie :D