PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325418}

Thor

2011
6,8 242 tys. ocen
6,8 10 1 242384
5,8 68 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Bogowie

ocenił(a) film na 9

Nie posiadam dużej wiedzy o komiksie ale interesuje się mitologią i moim skromnym zdaniem postacie bogów nordyckich są dostosowane do widzów z USA. Złota przepaska na oku Odyna, dziwne kostiumy, przecież to byli bogowie wikingów, przydałoby się trochę "prostoty". To nie byli greccy bogowie siedzący na Olimpie i pijący ambrozję ale brutalni wojownicy. Moje wyobrażenie jest co najmniej lekko odmienne, ale że film dopiero powstaje nie mam co zbytnio krytykować. Jak zobaczę to wystawie odpowiednią ocenę. Cieszy mnie udział Anthonego Hopkinsa. Po świetnych Iron manach oczekuję przynajmniej dobrego Thora. Co wyjdzie zobaczymy.

ocenił(a) film na 8
Kuchnik88

Co do złotej opaski, to mniejsza z nią. Najbardziej mnie martwi durny pomysł z obsadzeniem w roli Heimdalla czarnoskórego aktora. Któż wpadł na tak "genialny" pomysł"?

kondor82

Karolak był już zajęty więc wzięli murzyna.

ocenił(a) film na 7
Kuchnik88

Też bardzo lubię tą mitologie... zastanawia mnie czy znajdę tu coś dla siebie czy tylko będzie to kolejny batmano spiderman ;)

Norkos

No ludzie, ale ten film jest na podstawie komiksu, czy w mitologii Nordyckiej było gdzieś wspomniane o bogu który został herosem USA? Dla mnie mógłby by i chinol go grać, jak będzie dużo fajnej akcji, dobrze zagrane, i fabuła w którą można się wkręcić

ocenił(a) film na 7
Tranquil_temporairement

Tz wiesz ja zwróciłem uwagę na film bo ma w nazwie imię Boga.. to że w ogóle jest taki komiks to odkryłem czytając o tym filmie.

Norkos

To już wina twojej ignorancji i braku elementarnej wiedzy na temat popkultury.

ocenił(a) film na 7
maciejrudnicki1985

Bez przesady. Komiksowy "Thor" niezbyt często pojawiał się w Polsce (pod oryginalnym tytułem chyba tylko raz w MM), nie jest to "elementarny" element wiedzy o popkulturze.

ocenił(a) film na 7
maciejrudnicki1985

Ta jestem ignorantem bo nie znałem jakiegoś komiksu no prosze cie, interesuje sie mitologia a nie komiksami i pierwsze co slyszac tytul mysalem ze cos fajnego a nie ze to z komiksu

Norkos

zrobią kiedyś film o zstępującym z nieba robo-jezusie z toporem świetlnym, obiema laserowymi opaskami na oczy i karabinami plazmowymi to będzie ci wszystko jedno jak kto widzi jakich bogów ich synów córki itd itp...

ocenił(a) film na 6
pa6l1

http://picklinginhispresence.files.wordpress.com/2010/02/mma-ninja-jesus.jpg

:)

Kuchnik88

niestety też mam takie wrażenie, że troszkę to zbyt ubarwione, jednak cieni się, że thor nie jest zbyt wypindrzony, bo przecież mogli go zrobic bez brody z idealnie sprasowaną, gładką twarzą. ....Ale z MURZYNEM JAKO BOGIEM to pzregięli

ocenił(a) film na 10
Eryniae

fakt, przegięli, ale reszta to jest na podstawie komiksu gdzie tak a nie inaczej zinterpretował te postacie marvel.

Kuchnik88

Sądzę, że po naprawdę kiepskim IronManie 2 można się spodziewać czegoś w miarę ciekawego. Druga odsłona Thora będzie klęską ;D
Moje nastawienie jest raczej optymistyczne i nie łączę tej gwiezdnej opowiastki z Wikingami, Nordykami etc...

markin

Murzyn jako Heimdall ? kiedys ogladalem jakis wloski film o inkwizycji i tam byla scena jak straznik prowadzi wieznia tylko,ze straznik byl...Murzynem :)
Murzyni w strazy papieskiej w XVI wiecznym Rzymie :)

ocenił(a) film na 6
monsieur_dawid

No cóż, najwyraźniej poprawność polityczna musi być...

ocenił(a) film na 6
szatan1988

A co z porawnościa mitologi ? ;p czarnoskóry Bóg wikingów :D zbyt kolorowo i zbyt komiksowo ;p ale w koncu na podstawie komiksu i tak z niecierpliwoscia czekam na ten film

ocenił(a) film na 6
kapi_czcibor

Nie jest aż tak źle, mogli zrobić z Thora wojującą feministkę....

mr_fisq

Ale ,że Thor nie był pedałem to już w komiksie nie było powiedziane,więc szykujcie się na maraton tolerancji!

ocenił(a) film na 7
kapi_czcibor

"ale w koncu na podstawie komiksu "

W komiksie Heimdall jest biały.

użytkownik usunięty
Kantor

Ano właśnie. Poprawność polityczna nie powinna kłócić się z poprawnością faktologiczną...
Poza tym dzisiaj raczej nie dyskryminuje się czarnoskórych aktorów, a przynajmniej nie jest to aż tak nagminne zjawisko.
Idris Elba i bez angażu do ''Thora 3D'' nie musiałby martwić się o swoją karierę , bo aktorem jest dość dobrym (nominacja do Złotego Globu za rolę w serialu ''Luther'').

monsieur_dawid

Norwescy Rodzimowiercy powinni byli założyć twórcom filmu sprawę w Strasburgu za obrazę uczuć religijnych i zagrozić rychłym Ragnarokiem :)

Ashitaka

Ragnarok to był koniec świata dla Bogów ,nie ludzi.

monsieur_dawid

zwłaszcza, że straż papieską stanowią szawjcarzy bodajże z jednej wioski konkretnej :D

ocenił(a) film na 5
espe2h

od 1527 do 1548 mieli przerwę :) akurat XVI w. I diabli wiedzą, kto wtedy pełnił straż, może i Murzyni ;)

Kuchnik88

Jak ja się mogę jeszcze doczepić...to Sif nie była boginią wojny (jak jest na jadnym z anglijęzycznych plakatów) tylko boginią płodności, miłości i plonów...no i w mitologii była złotowłosą, ale w komiksie miała ciemne włosy, więc tu się nie czepiam.

Kuchnik88

Sam zaznaczyłeś ze: ''Nie posiadam dużej wiedzy o komiksie'' więc zdanie: ''(...) postacie bogów nordyckich są dostosowane do widzów z USA. Złota przepaska na oku Odyna, dziwne kostiumy (...)'' jest całkowicie zbędne.
P.S. Prawdą jest że amerykańskie kino jest jako całokształt ambitniejsze od polskiego, a i filmy historyczne robią na znacznie wyższym poziomie niż Polacy epopeje narodowe. Stereotypy ''amerykański widz'' powstały chyba z zazdrości ze strony Polaków.

KLAssurbanipal

.....................................................................wycięty tekst.................................

KLAssurbanipal

Zależy co jest dla Ciebie ambitne. Widzę ,że ktoś obejrzał miliony filmów ,bo całokształt amerykańskich filmów jest dosyć imponującym zbiorem w porównaniu z naszymi skromnymi nieżydowskimi interesami. A jak to nazwałeś "stereotyp" amerykańskiego widza wziął się stąd ,że widzimy jakie robi się filmy w hollywood a powstają one właśnie pod rodzimego widza. Niektóre seriale zostały zakończone po kilku odcinkach bo widzowie w stanach nie chcieli tego oglądać bo za mądre ,albo zbyt skomplikowane ,nawet jeśli chętnie oglądano je w Europie.

Kuchnik88

tak, ale jakby białego osadzili w roli czarnego boga... to ktoś odpowiedzialny za taką decyzje mógł by się już pożegnać z karierą, życia by nie miał, na zawsze przylepiono by mu łatkę rasisty.

ocenił(a) film na 9
Kuchnik88

Niby racja mało ma z mitologią nordycką (jest wyłącznie o nią oparty)trzeba również pamiętać o tym że jest on na podstawie komiksu.W komiksie jest wiele nawiań do mitu ,co do osadzenia czarnego aktora mogli go obsadzić w roli jakiegoś typka na ziemi i było by bez problemu(ale jak dla mię to on może być i czarny )

DLA TYCH CO SZUJKĄ BARDZIEJ FILMU POD MIT;
*Młot bogów -niskobudżetowy ale fajnie się ogląda
*starcie bogów:thor -dokument na podstawie mitu o Thor'ze jest na YouTube wystarczy wpisać "Clash of the Gods:thor"
*Hercules Legendary Journey :herc pomaga (Thor'owi Odyn'owi i innym ) nie doprowadzić do nadejścia Ragnaroku ( http://www.hostultra.com/~kszonew/hwo/season5.htm tutaj na stronce jest obszerna galeria )sezon 5 odcinki
>>Somewhere Over the Rainbow Bridge
>>Norse by Norsevest

ocenił(a) film na 9
kefirhero

http://www.filmy-dokumentalne.pl/starcie-bogow-thor.html starcie bogów thor pl online