Czarny Heimdall ?? Jeden z Azów?! No do cholery, niesamowicie irytująca jest ta poprawność polityczna made in U.S. !
Gdyby nie wrzucili choć jednego czarnego to spasłe amerykańce zrobili by burdę z powodu rasizmu ze strony filmowców, brak słów.
No nie tylko Ciebie to wkurza i irytuje. Cóż, mamy takie a nie inne czasy, gdzie nawet bogowie nordyccy są czarni ;)
Zdecydowanie czarny w tej ekranizacji nie pasuje. To jest zdecydowanie film o białych bogach.
Ja nawet nigdy w życiu nie słyszałem o czarnym bogu - czarny smerf tak, ale nigdy bóg.
Czarny Bóg był w Bruce Wszechmogącym, a tu powinien być blondyn :)
Ciekawe jak przedstawią Lokiego (negatywnie czy pozytywnie).
I ile w ogóle będzie z mitologi nordyckiej, a ile z du....
A tak w ogóle czego bogiem był Heimdall?
Heimdall według mitologii był synem jakiś dziewięciu dziewic, nie moge się dogrzebać do tego kto był jego ojcem. Tak czy siak, wystarczyło,żeby 2 pokolenia wstecz ktoś z jego przodków skrzyżował się z jakimś bóstwem z afrykańskich panteonów i po problemie, mógł być czarny. Tak samo jak polak mający białego ojca też może być czarny. Bogowie z Asgardu utrzymywali kontakty z innymi, z Olimpu, Egiptu itp. Nie widzę tu strasznego przegięcia.
http://marvel.wikia.com/Hogun_(Earth-616)
Dla przykładu, ten asgardczyk w komiksach był tatarem/mongołem. :P Rasy są różne i tyle.
Azjatę, Persa to jeszcze bym zrozumiał, ale murzyn? Nawet Indianie ich nie szanowali, gdy biali sprowadzali ich jako niewolników do Ameryki, twierdząc, że to człowiek silny aczkolwiek głupi i słaby duchem.
Wszędzie jest ta poprawność polityczna. Wkrótce się okaże, że elektryczność odkrył tez murzyn i że Kopernik tez był murzynem...
"Azjatę, Persa to jeszcze bym zrozumiał, ale murzyn?"
To zrozumiesz
Lista aktorów -> Tadanobu Asano - Hogun, w trailerze też jest taki garbiący się żółtek.
widzę że masz dużą wiedzę na temat mitologii nordyckiej :)
tak trzymać
w końcu Odyn , Zeus i no kurde a co tam nawet Jezus spotykali się we wszystkich tekstach, rycinach itd razem na piwku i grzmocili afrykańskie bożki :)
Oj tam czepiacie się. Po pierwsze film jest na podstawie komiksu, który jedynie czerpie z mitologii nordyckiej, a nie ją adaptuje. Po drugie - tak się interesujecie mitologią nordycką, że tak będzie kłuć w oczy?
To bardziej kłuje w krew niż w oczy. Ja sobie wyprodukuje film który będzie czerpał z sekty żydowskiej a nie będzie jej adoptował, czego efektem będzie czarny jezus jako gej sypiający z ojcem i marią prostytutką, jak się poczujesz ? To czysta obelga.
Jesteś wywodzącym się ze skandynawii wyznawcą neopogaństwa, że cię to razi? Jakby nakręcili film, w którym światowid jest kobietą to miałbym to w powarzaniu szczerze mówiąc.
Płynie we mnie Szwedzka krew, i czuje się bardzo związany z nordycką mitologią, jestem bardzo dumny z wielu rzeczy, dlatego dla mnie to obraza i 100% prowokacja ze strony nowoczesnego świata. Jakby mogli to Thora też by zagrał murzyn ale to za szybka i ostra indoktrynacja by była i mógłby wybuchnąć niezły skandal.
1. Błąd logiczny:P Ja napisałem, że film jest na podstawie komiksu, a komiks czerpie z mitologi. Musiałbyś najpierw więc napisać komiks o czarnym Jezusie itd.
2. Bardzo chciałbym obejrzeć film o Jezusie murzynie i/lub geju. Sądzę nawet, że ktoś na to wpadł przed nami. Jak ktoś ma tytuł to niech podeśle.
3. Dlaczego zmiana skóry jest niby obelgą? Murzyn to podczłowiek?
1. Głównym punktem odniesienia jest nordycka mitologia.
2 Ja bym go na pewno nie obejrzał...
3. Nie mam zamiaru tłumaczyć nikomu, że ludzie nie są równi i że jedni są bardziej wartościowi od drugich, już mi się to znudziło. To tak jak tłumaczyć debilowi że dzieciak ze średnią 5.0 jest mądrzejszy od tego który ma ledwo 3.0, zawsze znajdzie się jakiś nieudacznik który krzyknie: Nie, oni są równi ! Dzisiaj na świecie pełno takich. Obsadzanie roli białego Boga, przedstawiciela białej kultury aktorem murzynem, jest dla mnie oblegą i prowokacją. Niech białych bogów grają biali a innych może sobie grać byle kto. Nikt nie będzie się czuł urażony.
1. Nie. Nie jest.
2. A co mnie to obchodzi?
3. Z takimi rasistowskimi poglądami to będziesz miał nawet pretensje, że Fury jest murzynem.
Pewnie. Bo Fury był biały a nie czarny. Nie wciskajmy czarnych tam gdzie ich nie było na siłę.
Są różne wersje Fury'ego. Ten czarny pojawił się w komiksach na długo przed filmami. Zagadka: na kim był wzorowany?
Warto wspomnieć, że jak Samuel L. Jackson dowiedział się o wykorzystaniu jego podobizny, to zadzwonił do Marvela by zarezerwować sobie rolę Fury'ego w filmowym uniwersum. Potem wiadomo co z tego wyszło ;)
Odnośnie punktu 2. Widać Zakrza, że czegoś nie kapujesz.
Oni zmieniają fakty. A takim jest to, że w Mitologi Nordyckiej nie ma czarnego boga. To jest tylko zrobione dla poprawności politycznej. Jezus nie był gejem i nie był czarny, więc nielogiczne jest twoje porównanie.
A co do punktu 3 to lobo_9 dobrze to wyjaśnił. W USA jest coś takiego jak wyrównywanie proporcji między białymi a ciemnoskórymi. I np pewnej roboty nie dostanie lepiej wykształcony biały, gdyż takie miejsce musi zająć czarny, bo takie odgórne maja przepisy. I taka robotę dostanie czarny bez odpowiedniego wykształcenia, gorszy typ, choć byłoby od niego lepszych 100 białych. Głupota
Sam nie kapujesz i jesteś nielogiczny, najprawdopodobniej jesteś po prostu idiotą, skoro nie rozumiesz, że film NIE jest o mitologi nordyckiej. No chyba, że mi powiesz, że w Mitologii Nordyckiej pojawia się Hawkeye i Stan Lee...
Wiecie co, a ja uważam, że to duży plus, kiedy aktorzy odgrywający najważniejsze postacie różnią się bardzo wyraźnie między sobą. Może to utrudnić utrzymanie zgodności z realiami kulturowymi czy historycznymi, ale taki film się po prostu łatwiej ogląda. Są filmy, przy których dopiero za trzecim obejrzeniem rozróżniam wyraźnie postacie i strasznie mnie to irytuje. W Incepcji w głównej ekipie jest dwóch wysokich krótkościętych brunetów, dopiero pod koniec filmu zaczęłam się orientować który jest który. A już wschodnie filmy są zmorą, jeśli cały film jest obsadzony irańczykami, japończykami czy chińczykami, to goście odpowiedzialni za charakteryzację muszą się naprawdę postarać żebym łatwo rozróżniała większość postaci z moją europejską klasyfikacją rysów twarzy.
Zgodnie z realiami kulturowymi, wszyscy bogowie nordyccy powinni być postawni i mieć długie, jasne włosy, jasne oczy i długi zarost. Taki film oglądałoby się STRASZNIE. Oczywiście, mogli zamiast czarnoskórego aktora wybrać po prostu bruneta i dać mu bliznę przez policzek dla dodatkowego efektu pamięciowego. Ale takie coś to najprostsze rozwiązanie, bo będąc jedyną czarnoskórą postacią w filmie każdy widz będzie momentalnie kojarzył. Oczywiście, mogą do tego dochodzić względy polityczne, ale nie przesadzajmy, że to jakiś duży problem dla kogokolwiek. Gdyby postać Natalie Portman grał nieprzekonujący transwestyta to można było kwestionować przesadzoną polityczną poprawność tego filmu.
Lobo zawsze możesz pozwać ich do sądu ze względu na urazę twoich przekonań religijnych. Zapłacą ci 5 mln dolarów jak wygrasz, a jak nie to wyjdziesz przed całym światem na idiotę, może warto zaryzykować?
Zresztą poczytaj komiksy marvela, wszyscy bogowie wszystkich panteonów byli potomkami Bogini Gai, która była bodajrze babcią zarówno Zeusa, jak i Odyna, tak samo jak i bogów z wysp Galapagos, mitologia nordycka natomiast wogóle nie brała pod uwagę istnienia kogoś takiego jak np Horus, Atena, Quatezoathl, Crom (komiksy oparte na twórczości Howarda są częścią historii uniwersum) czy Anubis. Tak więc nie mogła też akceptować tego, że z pokolenia na pokolenie, mieszali się między sobą, tak sama jak i z ludźmi, niekoniecznie spośród swoich własnych wyznawców. Dostrzeż te fakty i różnice obydwu światów. Mógł być czarny, tak samo jak 16 milionów zmutowanych osób mieszkających na wyspie Genosha mogła mieć super moce, pomimo tego, że w naszym świecie taka wyspa wogóle nie istnieje, nie wspominając o genie X. Wczuj się w realia i tyle.
Wczułem się w twój wywód i nie przekonuje mnie twoja argumentacja. Skoro jesteś takim znawcą świata Marvela wiesz, że Heimdall był w komiksie biały, a ten Azjata, o którym wszyscy się rozpisują należy do 3 najlepszych przyjaciół Thora. W komiksie on jest mongołem. Nie przypominam sobie, żeby był tam jakiś czarnoskóry Bóg. Może i komiks Marvela jest luźno oparty na Mitologii nordyckiej, ale na pewno nie aż tak luźno, żeby z jednego z najbardziej znanych Bogów Assgardu strażnika tęczy Heimdalla robić murzyna. Ja rozumiem, że Hamerykanie chcą być poprawni polityczni, ale przesadzają. Gdyby nagle kręcili film o Afrykańskich bóstwa i zagrali by je biali natychmiast Mudżyna w Hameryce podnieśli by lament i zaczęli rozboje znowu doprowadzając do uwolnienia następnego mordery pokroju O.J. Simpsona tylko dlatego, że był czarny.
"Skoro jesteś takim znawcą świata Marvela wiesz, że Heimdall był w komiksie biały, "
Nie dam jednak głowy, że był biały w świecie Ultimate i we wszystkich alternatywnych wersjach. Gaja była biała, a dzieci miała i czarne i żółte, to jest dopiero ciekawe. Zakładając,że nie miały ojca. Jak to wytłumaczysz, to rozwiążemy zagadke czarnego typa w hełmie, który i tak pewnie pojawi się w dwóch,może trzech krótkich scenkach.
"W komiksie on jest mongołem."
No, ale nie był śmiertelnikiem, tylko obywatelem azgardu.
" Gdyby nagle kręcili film o Afrykańskich bóstwa i zagrali by je biali natychmiast Mudżyna w Hameryce podnieśli by lament i zaczęli rozboje znowu doprowadzając do uwolnienia następnego mordery pokroju O.J. Simpsona tylko dlatego, że był czarny."
Jak kręcili film o księciu persji na podstawie gry komputerowej to zagrał go żyd o europejskich rysach, który azji czy afryki na oczy nie widział, nikt wtedy nie protestował, a arabom z byłej persji napewno się to niepodobało :) Nikt też nikogo nie zabił.
"Jak kręcili film o księciu persji na podstawie gry komputerowej to zagrał go żyd o europejskich rysach, który azji czy afryki na oczy nie widział, nikt wtedy nie protestował, a arabom z byłej persji napewno się to niepodobało :) Nikt też nikogo nie zabił."
Nie przypominam sobie, aby Książe Persji występował w jakiejś religii, Heimdall występuje w Nordyckiej, ale może coś przeoczyłem w swoim krótkim życiu? Po za tym czepiając się szczegółów Książę Persji był adaptowanym dzieckiem, więc równie dobrze mógł być przyjezdnym do Persji rumunem.
Chodzi o to, że główną rolę, czyli Księcia Persji odegrał żyd - Jake Gyllenhaal
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Ameryka%C5%84scy_%C5%BBydzi
Wiem o tym zrozumiałem o co chodzi ;), ale napisałem, że książę Persji był adaptowanym dzieckiem, więc równie dobrze mógł być przyjezdny do Persji. Mogli go porzucić jacyś przejeżdżający przez Persję obcokrajowcy. Co zaś do żydów w Holywood to chyba większość aktorów, albo jest żydami, albo pochodzenia żydowskiego.
Pozwólcie, że zacytuje jedną z wypowiedzi umieszczonych na youtube:
,,Really folks. Blacks appearing in movies inspired by white, Norse mythology is a sign of a healing wound which should have never been opened in the first place.
So be joyous! Soon, skin color won't matter in "Thor". Thirty minutes into it, you'll only care about STORY! But I will say that since homosexuals and lesbians ride on the coat tails of the LEGIT black movement, one day day YOU WILL see a gay superman, a lesbian catwoman, a gay wolverine, etc. Understand? Watch and see." ;)
I niedługo tak zapewne będzie. Już teraz Conana gra jakiś gejowski mulat. Coraz większa poprawność. Niestety doprowadziło to do skrajności.
Tak w ogóle mnie zastanawia dlaczego mam być pobłażliwy dla czarnych. Teraz jest 21 wiek, a niewolnikami to oni byli w XIX, więc co ma piernik do wiatraka. To ich dziadkowie, a szczerze mówiąc pradziadkowie byli niewolnikami, więc dlaczego do cholery czarni mają mieć taryfę ulgową??? Nie rozumiem tego.
A kto ma go zagrać? Pudzian? Bob Sapp gra jego wafla więc blisko w miarę. Za rządów liberałów nikt już nie pompuje rocket fuel, w filmach akcji grają karyple pokroju Dikaprio, 150 cm, 50 kg wagi, zamiast Szwarcenegerów i innych true miażdżycieli. Zresztą on nie jest latynosem, tylko amerykaninem z hawajów, zapewne stąd jego ciemnawy kolor skóry. Zakładam, że Conan, który całe życie chodził bez koszulki też był trochę opalony.
Gra jego co ?, Wafla? Może Snickersa. To, że gra Bob Sapp nic nie zmienia. Aktor z niego żaden. Po za tym jak by chcieli to by poszukali porządnych aktorów do tej roli. Może i nie wszyscy wyglądają jak Schwarzenegger, ale kilku by się znalazło.
Po za tym może nie jest latynosem, ale jak latino wygląda. Nie nadaje sie i tyle. Conan to był twardy i hardy chłop, a ten wygląda jak laluś z żurnala. To coś obok Conana nawet nie leżało.
Z Sappa taki sam aktor jak wtedy ze Szwarcenegera. W książkach było też wspomniane, że miał złotą skórę od opalenizny z tego co pamiętam, tak więc Manuva czy jak mu tam pod tym względem pasuje jak najbardziej :P A jeśli chodzi o budowę to nie wiem, weźmy pod uwagę, że akcja rozgrywa się 10 tysięcy lat przed Chrystusem, wtedy ludzie nie mieli odżywek roket fjuel i sterydów, więc ciężko byłoby im się napakować jak faceci startujący w konkursach Mister Universum. Siła była bardziej oparta na tłuszczu i kondycji mieśni, ilość pokarmu też była ograniczona. Nie zapominajmy, że np w średniowieczu uważano, że chłop 165 cm wzrostu jest wysoki jak dąb itd :P
http://cdn.screenrant.com/wp-content/uploads/Conan-new-image1-570x380.jpg Nie wiem gdzie on ma tu mordę jak laluś.
"one day day YOU WILL see a gay superman, a lesbian catwoman, a gay wolverine, etc. Understand?"
W komiksach Ultimate Collosus z X-Men jest gejem :P A superman zakłada majtki na spodnie więc wiele się nie zmieni.
Rumuna by zabili, za to co Dracula robił muzułmanom :P Motyw podrzuconego żyda kojarzy mi się z Mojrzeszem, ale on nie rozwalał mega bosów z kosmosu mieczami i skakaniem po ścianach, no i kraj też się nie zgadza.
Jak można przedstawiać Boga wspaniałej mitologii germańskiej jako murzyna.Co za hańba ... przyszło Nam żyć w niedobrych czasach.
Nie no bez jaj, mi osobiście tez nie odpowiada że Boga Nordyckiego zagra murzyn, przecież mógłby on zagrać kogokolwiek a nie rolę białego, bo nie oszukujmy sie Bogowie Nordyccy nie byli czarni. Nie jestem rasistka, ale mnie ta poprawność USA też zaczyna irytować.
Weźcie jeszcze jedno pod uwagę. Bogowie posługiwali się magią. Zeus zamieniał się dla przykładu w ośmiornicę, w komiksach Loki, który był mężczyzną obecnie, tymczasowo jest kobietą... więc nic nie stoi na przeszkodzie by Heimdall od czasu do czasu zamieniał się w murzyna. Tyle.
Ale to są amerykance, komiks tez jest ich. Oni maja kase wiec robia ten film po swojemu. Jest w sumie antyrasistowski. U nich jest najwiekszy przychod z ogladalnosci. I na pewno wielu mudżinków bedzie chcialo isc na to do kina aby ogladnac swojego "brata" w roli boga.