PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325418}

Thor

2011
6,8 242 tys. ocen
6,8 10 1 242376
5,8 68 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Ha Ha przez ch

ocenił(a) film na 5

Ale się uśmiałem przy oglądaniu zwiastunu. Gdzie Ameryka a gdzie Germania? Wydawało mi się że czarni podróż po świecie za czeli w 1605 za panowania łaskawych Hiszpanów.
Złote zbroje i pałace jak z bardzo fantastycznego filmu o przyszłości, Asgard to pijacka melina anie jajogłowy. W Asgardie Thorowi wystarczał pełen róg miodu i parę mord do obicia. Zresztą jak nie raz mówi mitologia Odyn również lubił zabalować do rana.
Wikingowie nosili raczej skóry i kolczugi niż zbroje. Z mitologią i historią to ma tylko tyle wspólnego że nazywa się Thor i rzuca młotem.
Ale niema co, ten robot plujący ogniem to naprawdę gratuluję pomysłu i wykonania warto by buło równie skutecznie przemyśleć zakończenie zaśmiecania łbów takim filmowym gównem.

ocenił(a) film na 6
14Piotr88

Bo ten film jest bardziej na podstawie komiksu niż mitologii

Vampire19

Powiedziałbym nawet, że on jest CAŁKOWICIE na podstawie komiksu, a nie mitologii nordyckiej. Ale pan 14Piotr88 to kolejny 'inteligentny' wypowiadający się bez znajomości tematu.

ocenił(a) film na 10
14Piotr88

po co odpowiadacie dziecku neo, któemu się nudzi.... za dużo komputera stary.

14Piotr88

''Wikingowie nosili raczej skóry i kolczugi niż zbroje.''

1. Kolczuga to też zbroja. Oprócz kolczug nosili takie zbroje jak lamelkowa i łuskowa. Dodatkowo nosili hełmy/
2. Zamiast skór nosili częściej płócienne, szyte ubrania. To nie zgraja dzikusów.

P.S. Mam nadzieję że nie usłyszę że typowy wiking miał hełm z rogami, miecz a przepasany był skórą z niedźwiedzia.

KLAssurbanipal

Piszę to ponieważ poruszasz kwestię historyczną a sam zrobiłbyś coś niehistorycznego gdyby dano Ci kamerę. Jeśli krytykujesz jakiś element za niezgodny z historią powinieneś wiedzieć jak taki element w zgodzie z historią wygląda.
Może Cię to zaskoczy ale ubrania wikingów były wzorowane na rzymskich ciuchach z końca starożytności, zresztą jak wszystkich Germanów którzy złupili Cesarstwo.