Ale się uśmiałem przy oglądaniu zwiastunu. Gdzie Ameryka a gdzie Germania? Wydawało mi się że czarni podróż po świecie za czeli w 1605 za panowania łaskawych Hiszpanów.
Złote zbroje i pałace jak z bardzo fantastycznego filmu o przyszłości, Asgard to pijacka melina anie jajogłowy. W Asgardie Thorowi wystarczał pełen róg miodu i parę mord do obicia. Zresztą jak nie raz mówi mitologia Odyn również lubił zabalować do rana.
Wikingowie nosili raczej skóry i kolczugi niż zbroje. Z mitologią i historią to ma tylko tyle wspólnego że nazywa się Thor i rzuca młotem.
Ale niema co, ten robot plujący ogniem to naprawdę gratuluję pomysłu i wykonania warto by buło równie skutecznie przemyśleć zakończenie zaśmiecania łbów takim filmowym gównem.
Powiedziałbym nawet, że on jest CAŁKOWICIE na podstawie komiksu, a nie mitologii nordyckiej. Ale pan 14Piotr88 to kolejny 'inteligentny' wypowiadający się bez znajomości tematu.
''Wikingowie nosili raczej skóry i kolczugi niż zbroje.''
1. Kolczuga to też zbroja. Oprócz kolczug nosili takie zbroje jak lamelkowa i łuskowa. Dodatkowo nosili hełmy/
2. Zamiast skór nosili częściej płócienne, szyte ubrania. To nie zgraja dzikusów.
P.S. Mam nadzieję że nie usłyszę że typowy wiking miał hełm z rogami, miecz a przepasany był skórą z niedźwiedzia.
Piszę to ponieważ poruszasz kwestię historyczną a sam zrobiłbyś coś niehistorycznego gdyby dano Ci kamerę. Jeśli krytykujesz jakiś element za niezgodny z historią powinieneś wiedzieć jak taki element w zgodzie z historią wygląda.
Może Cię to zaskoczy ale ubrania wikingów były wzorowane na rzymskich ciuchach z końca starożytności, zresztą jak wszystkich Germanów którzy złupili Cesarstwo.