PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325418}

Thor

2011
6,8 242 tys. ocen
6,8 10 1 242384
5,8 68 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Byłem, zobaczyłem i wróciłem, żeby sie z wami podzielic wiesciami.
Warto obejrzec. Niektore efekty powalaja, nie sa sztuczne, a koncowka wgniata (kosmos w 3d). Ciekawa historia, watek miloscny nie razi. Humor tez w deche!!
- Chce konia, hihi ^^

9/10

punkt mniej, za ta laske wojowniczke. Wkurzajaca.

ocenił(a) film na 1
atraxxx

nie sugerujcie się opinią gościa, który daje 7 dla Pulp Fiction a dla takiego gniota.
Nie oceniam tego filmu przez pryzmat adaptacji komiksu, ale przez pryzmat kilku demonicznie złych i pozbawionych logiki elementów.

Pomijam fakt, że w całym wszechświecie mówi się po angielsku, to jeszcze dla ułatwienia można przełknąć.
Ale czemu śmiertelnicy, jak Portman vel Jane czy doktor i ich fiziowata koleżanka nie zostają zranieni przez ani jeden kawałek szkła, gdy w powietrze wylatują ich miliony, i fruwają wte i wewte, gdy robot Loki rozwalał wszystko wokół.
Dlaczego Thor choć umie latać, na początku popina ze swoją gromadką na koniach.
W tym filmie aż roi się od niedorzeczności, które nawet w filmie fantasy nie są mile widziane.

Żal mi oglądać w tego typu obrazach aktorów takich jak Natalie czy Sir Hopkins. Nie mam im za złe, raz robi się obraz ambitny, raz rozrywkowy, a na starość wolno wszystko, Van Helsing swoje zrobił. Ale tak chce się widzieć ich w ambitnych rolach, gdzie obnażą cały swój potencjał, a tu taki cuś, trudno...

tejon7

"Dlaczego Thor choć umie latać, na początku popina ze swoją gromadką na koniach."

Bo po Asgardzie jego mieszkańcy poruszają się na koniach, a zdolność Thora do latania nie znaczy, że musi się z tym na każdym kroku obnosić i latać nawet wtedy, gdy jego kumple podróżują końmi. To tak jakbyś miał samochód, ale wolałbyś dojść z resztą Twoich kumpli piechotą, bo oni samochodów nie mają, a wszyscy by się z Tobą nie zmieścili.

"Pomijam fakt, że w całym wszechświecie mówi się po angielsku, to jeszcze dla ułatwienia można przełknąć."

Po pierwsze, to Twoim zdaniem twórcy mieli wymyślać fikcyjne języki i uczyć ich aktorów odgrywających postacie kosmitów, a potem dawać napisy? Nie pamiętam jak w komiksie, ale tam owszem, kosmici mieli własne języki, a nie angielski, jednak Thor i inni bogowie porozumiewać mogli się dowolnym chyba językiem swojego rozmówcy, taka zdolność wrodzona, jeśli się nie mylę.

"Ale czemu śmiertelnicy, jak Portman vel Jane czy doktor i ich fiziowata koleżanka nie zostają zranieni przez ani jeden kawałek szkła, gdy w powietrze wylatują ich miliony, i fruwają wte i wewte, gdy robot Loki rozwalał wszystko wokół."

Było zbliżenie na uciekającą Jane, Darcy i dr Erika przed kawałkami szkła rozpryskiwanymi na boki. Fakt, nie widać było jakichś ran na ciele, ale to jest wada wielu filmów, w których ktoś powinien oberwać z logicznego punktu widzenia, a nie oberwał.

"W tym filmie aż roi się od niedorzeczności, które nawet w filmie fantasy nie są mile widziane."

To jest raczej science-fiction z elementami fantasy, które wprowadzili twórcy filmu.

"Nie oceniam tego filmu przez pryzmat adaptacji komiksu, ale przez pryzmat kilku demonicznie złych i pozbawionych logiki elementów."

I naprawdę te kilka elementów, które po kolei omówiłem w moim poście, sprawiają, że ten film to gniot zasługujący tylko na 1/10? No dobra, to Tylko twoja opinia, po prostu trochę się dziwię. Osobiście uważam po prostu, że za same efekty, muzykę czy scenografię, jeśli już nie dostrzegasz innych zalet, film zasługuje przez to na co najmniej 3/10.

ocenił(a) film na 9
tejon7

@ tejon7

Peeves chyba nakreślił Ci to dokładnie. Jakbym miał się kierować "logiką" w ocenianiu filmu i wyszukiwać błędówtak jak ty to robisz to nie byłoby nawet żadnej piątki!
Supermen też umiał latać!
A co do Pulp Fiction, 7 to chyba i tak za duzo ;-) Nie trawie Tarantino, dla mnie tworzy gnioty. Nie znaczy to, że nie moge oceniać innych filmów.
Jesteś ignorantem, ocena 1? Efekty się nie podobały? humoru nie było? Za sam Asgard powinno być 3!
Na koniec napisz mi, gdzie jest logika w Kill Bill? Jak można rozwalić trumne pod ziemią pięścią bez światła i tlenu?

ocenił(a) film na 1
atraxxx

Nie oglądałem Kill Bill jeszcze. Moja ocena dla Thora była podyktowana stricto wrażeniami wyniesionymi z kina. Poszedłem na ten film tylko dla Hopkinsa i Portman i przekonałem się po raz kolejny, że jednak w pierwszej kolejności należy patrzeć na gatunek filmu. Sorry chłopaki, nie moja liga.