PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325418}

Thor

2011
6,8 242 tys. ocen
6,8 10 1 242376
5,8 68 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Krótko mówiąc, dla mnie to film z cyklu obejrzyj i zapomnij. Taka sobie bajeczka, nawet przyzwoicie zrealizowana. Ani niczym szczególnie nie zaskakuje, ale też w jakiś specjalny sposób nie razi. Bardzo luźne nawiązanie do nordyckiej mitologii, ale to w końcu film oparty na komiksie, więc niespecjalnie mnie to zaskoczyło (chociaż komiksu nie czytałem). Jedna gwiazdka więcej za rolę Lokiego. Bo inaczej byłoby po prostu przeciętne 5

ocenił(a) film na 5
plastek_2

Mam podobne odczucia jak przedmówca.

ocenił(a) film na 5
plastek_2

Nic dodać nic ująć, ale gwiazdki za Lokiego nie dałem.

ocenił(a) film na 3
plastek_2

Pobieżnie znam komiks i próbowałam się przygotować na ten film jak na kolejną ekranizację komiksu. Niestety, pewnych faktów przeskoczyć nie mogłam. Ignorancja twórców (zarówno komiksu, jak i scenarzystów) nie jest żadnym wytłumaczeniem dla merytorycznych błędów jakie wyzierają z tej opowieści. Loki faktycznie, jak na rudobrodego olbrzyma, którym być powinien, przykuwał uwagę ;>
Obejrzeć i zapomnieć, jak w przypadku przedmówców.

ocenił(a) film na 6
yana

Z Lokim chyba koleżanka trochę pomyliła. Raczej nie był w mitologii olbrzymem, a wręcz przeciwnie: "Jest niewielkiego wzrostu, szczupły, obrotny i ruchliwy. Ma gęstą rudą czuprynę, stanowiącą symbol jego mocy – symbol płomienia. Jego oczy są żywe i bystre, a z jego twarzy nigdy nie znikał uśmiech. Pełen uroku, stawał się pięknym i urodziwym wśród bogiń. Zawsze bawi go intryga, miłość a nuda wydaje się być złem" (Artur Szrejter, "Mitologia germańska")

plastek_2

Idealne podsumowanie. Ogólnie zbyt wielu filmów z tego gatunku jeszcze w życiu nie obejrzałem, więc ja nawet naciągnąłem tu na 7/10, choć gdyby się dało dałbym 6,5;)