Thor

2011
6,8 243 tys. ocen
6,8 10 1 242887
5,8 54 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Widzę, że są osoby, które oglądały inny film. Z opisów w postach wynika, że to była ekranizacja sagi i mitologii nordyckiej lub też dokumentacja historii i wierzeń tych ludów. Prosiłbym o adresy i odnośniki do tych miejsc źródłowych, aby można było się z nimi zapoznać i porównać z filmem Thor.
Film marvela, THOR jest filmem przygodowym, fantastycznym, na motywach komiksu. Opisuje fikcyjne zdarzenia wymyślone przez jego twórców., dziejące się obecnie.
Więc jeżeli ktoś chce nauczać innych historii i mitologii z takiego źródła to jego wola. Jak dla mnie jest ono bardzo mało wiarygodne.
Faktycznie film zawiera odniesienia do mitologii nordyckiej, uważam całkiem fajnie zrobione: np.
- Aby zrozumieć kim jest i o czym mówi Thor naukowcy (Selvig i Portman) czytają książki o mitologii nordyckiej – (sięgają do mitów, baśni i opisów innych ludzi, którzy nie są świadkami tamtych zdarzeń)
- Przedstawiona wizja Asgardu, Asów, ich rozwoju itp. jest przedstawiona przez „pryzmat” wiedzy naukowej obecnego stulecia (może nawet jest zbyt zaawansowana dla nas), a nie jest prostym opisem ludów północy.
Takie odniesienia w filmie są przyczynkiem do dyskusji i sięgania do źródeł (historii, mitologii, podań i wierzeń) i porównania ich z obecną i przeszłą nauka.
Sam uważam, że „magia - to zjawisko naukowe, którego nie rozumiem”.

Patrząc dalej, zdarzenia z filmu są wymysłem i fikcją stworzoną przez jego twórców. Nigdzie nie widziałem informacji, że TO SIĘ WYDARZYŁO. W tym miejscu dziwię się obrońcom mitologii, którzy uważają, że zdarzenia opisywane w wierzeniach i mitach są w 100 % PRAWDZIWE. Poza tym zdarzenia opisywane w mitach ZDARZYŁY SIĘ wiele setek (tysięcy?) lat wcześniej, akcja filmu DZIEJE SIĘ obecnie.
Nie chcę wdawać się w dyskusje o mitologii, bo to nie jest miejsce (mało miejsca i mojej wiedzy w tej materii).

Na koniec. Zupełnie nie rozumiem osób, które uważają, że bóg czegoś nie może, np. zmienić kształtu, koloru skóry, wielkość, stan skupienia, itp. i dowodzą, że jeżeli w starej baśni jest napisane że jest „starcem z trójkątną głową” to tak ma być, bo jak mu się zmieni, to już nie jest bogiem.

thermin

E tam mitów to tam za dużo nie było,bo to co było to w bardzo ogólnym zarysie ,komiks nie wiem nie czytałam ale na pewno więcej niż z mitów.