PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10083149}

Titan: Wzlot i upadek OceanGate

Titan: The OceanGate Disaster
2025
6,3 1,8 tys. ocen
6,3 10 1 1814
7,0 2 krytyków
Titan: Wzlot i upadek OceanGate
powrót do forum filmu Titan: Wzlot i upadek OceanGate

Droga na skróty

ocenił(a) film na 6

Jeżeli jesteś zainteresowany tematem to pewnie i tak już widziałeś świetną serię Darka Hoffmana, znanego na YouTube jako SciFun. Z fenomenalną dokładnością opowiada nam historię Titana, OcenGate i Stocktona. Dokument Monroe jest dla mnie w tym momencie bardziej uzupełnieniem od strony wizualnej - archiwalne filmy czy wywiady to na pewno gratka dla ludzi śledzących te wydarzenia. Natomiast w warstwie scenariusza według mnie wybrano drogę na skróty. Brakuje pewnych istotnych faktów z 'życia' Titana, awarii i dziwnych wydarzeń podczas zanurzeń czy super ciekawego z mojej perspektywy podejścia Stocktona do okna, które zastosowano w Titanie. Skupiono się na wysłuchaniu tzw. Insiders, którzy opuścili firmę przed implozją, tylko, że te opowieści to właściwie jedna i ta sama historia z ust kilku różnych ludzi. Mimo to polecam fajnie, że ta historia dotrze do szerszej publiki. Może skończą się czasy wiary w ludzi, którzy swoją pewnością siebie maskują swoją niewiedzę i nieudolność, a ludzie zaczną wierzyć naukowcom, którzy poświęcają jednej dziedzinie całe swoje życie.

cor

Właśnie oglądałem 3 częściowy dokument na kanale SciFun i przyznam że rewelacyjnie zrobiony.To jest naprawdę kawał świetnej roboty.Tak szczegółowej i zarazem niesamowicie wciągającej analizy nie znajdziecie nigdzie.