7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790145
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

hej ogladalam ten film ze 100 razy ale prosze zeby mi ktos powiedzial dlaczego na koncu jsak juz ta stara wrzuci klejnot do oceanu i idzie spac... pokazuja jej foty na toaletce i potem pokazuja scene z titanica: gdzie rose i jack młodzi spotykaja sie pod zegarem i caluja a reszta bije im brawa... i ne rozumiem wlasnie czy to jest jej sen tejstarej czy ona wlasnie wtedy umiera ..:D is potyka sie znimi czy co ;p

linds20

Według mnie w tym momencie ona umiera i 'powraca' na Titanica. Ale oczywiście mogą się mylić ;).

ocenił(a) film na 10
linds20

oczywiście,że umiera:-) tzn ja jestem co do tego absolutnie przekonany.Zakończenie jest tak symboliczne,że innego wytłumaczenia nie jestem w stanie zaakceptować :-).A tak w ogóle,to wielką zagadką jest dla mnie tak porażająco niskie miejsce Titanica w liście najlepszych filmów.Ale,to już jest podobno kwestia dobrego smaku.A może jego braku..?:-)

ocenił(a) film na 10
linds20

Nie ma pewności, ale wydaje mi się, że mozna to tak interpretować, tj., że Rose umiera i wraca do swojej jedynej prawdziwej miłości- Jacka.

ocenił(a) film na 8
Anastazja_2

Według mnie to o innym wyjaśnieniu nie może być mowy!!! Umiera i spotyka się z ukochanym :D

ocenił(a) film na 9
linds20

dlaczego umiera? nierozumiem Przeciez równie dobrze ona mogła to sobie wyobrażać!

ocenił(a) film na 10
linds20

Ja myślę inaczej. Według mnie ona wcale nie umiera, po prostu położyła się spać, a zdjęcia pokazane są, by pokazać, że ona dalej pamięta o Jacku. Scena końcowa, w której oboje kochanków spotyka się w sali na statku, gdzie towarzyszą im brawa zebranych ludzi ma przesłanie symboliczne. Starsza Rose wyrzuciła klejnot, by tak jakby zostać z Jackiem na zawsze (dlatego wrzuciła klejnot w miejsce, gdzie na dnie spoczywa Titanic i gdzie ostatni raz widziała Jacka, tam go też poznała). Taka jest moja opinia :)

ocenił(a) film na 9
Raven_16

Wyżuca Serce oceanu, kładzie się spac i ... zasypia na wieki. Wraca na Tytanika gdzie witają ją wszyscy, którzy zginęli w katastrofie statku, spotyka Jacka i "żyją" długo i szczęśliwie.
To moje skromne zdanie.

ocenił(a) film na 10
linds20

a zauwazyliscie ze te zdjecia sa po to zeby przypomniec Jaca , jest tam zdjecie na koniu a wczesniej byla mowa ze Jac ma ja nauczyc jezdzic na koniu okrakiem a nie tak jak damy jezdza i dlatego to zdj bylo na koncu nom i ona umiera poniewaz tez bylam mowa jak on do niej mowil ze umrze jako staruszka w cieplutkim luzQ spokojna , dlatego powrocila na to miejsce gdzie byla ta katastrofa wrzucila naszyjnik gdzie spoczywal titanic i sama mogla juz odejsc w spokoju na wieczny spoczynek . Ludzie ogladajcie dobrze filmy i zauwazajcie tez szczegoly a nie tylko powieszchnie filmu . im wiecej dociekacie tym jest lepszy film itp . Pozdrawiam =)

wisnia19881

dzieki wielkie za wszystko wypowiedzi...

najbardziej sklaniam sie ku wypowiedzi wiśni...
super to wyjasnila, te zdjecia i to miejsce snu:))

thx wszytskim;**

ocenił(a) film na 7
linds20

ona miala 100lat(ponoć;p)...po prostu umarła i wróciła tam gdzie poznała swoją wielką i jedyną miłość i gdzie tak na prawde chciala być. Znowu byla młoda i piekna...to był smutny moment:'(

ocenił(a) film na 10
mcQueen

wisnia19881 no wiesz mówisz ze by dobrze oglądać film mówisz że Jack mówił a że umrze jako babcia w ciepłym łóżku ale zapomniałeś że dodać też ze w swoim domu (w niektórych tłumaczeniach mówi nie tutaj)tak czy owak ona niebyła w swoim domu i była właśnie tutaj. Więc oglądaj uważnie filmy
A TAK POZA TYM UWAŻAM ZE ONA UMARłA.

ocenił(a) film na 10
Jedi1991

krzywy1991 nom dobra ale nie trzymaj sie tak wszystkiego doslownie
jak by ci kazali w ogien wskoczyc to wskoczyl bys ?! chodzilo ze umrze jako staruszka w luzku , a o domie to nic nie slyszalam nawet po angielsQ

wisnia19881

:D:D:D Wybaczcie, ale śmieszą mnie takie komentarze.

ocenił(a) film na 10
wisnia19881

Wiśnia!! Popieram Twój komentarz :) Też na to wpadłam z tym koniem. Nawet to dobrze, że wróciła do Jacka,a nie do swego męża :P