Titanic, to doskonały film, idealnie przemyślany, każdy wie, że zdobył on aż 11 Oscarów, mimo to ma dość słabą ocenę, cały czas zastanawiam się czemu.
Oglądałem ten film wiele razy, można powiedzieć, że znam go na pamięć. Jednak za każdym kolejnym razem, gdy go widzę, wzbudza we mnie zachwyt. Zadaję sobie pytanie: jak można nakręcić takie coś?
Zastanawia mnie także fakt, dlaczego ten film był prawie 2 razy droższy niż np Szklana Pułapka 4.0 :D
Był taki drogi, bo pracowało przy nim setki osób, a w holiłódzie biorą ciężkie pensje. Do tego był dość trudny technicznie - wszystkie instalacje, dekoracje, makiety, kostiumy, wynajęcie okrętu do części 'współczesnej'... Produkcja trwała dość długo, a każdy dzień pracy to dziesiątki tys. $$$$. Popatrz na napisy końcowe - ile nazwisk. A każdy z nich chce zarobić, wyspać się i zjeść na koszt producenta.
To całkowita prawda, ale Szklana Pułapka pod względem efektów(niszczenie budynków, samochodów itd) robi wrażenie. Może była tańsza dlatego, że powstała 10 lat później. Zmieniły się możliwości, komputery...
Zastanawiasz się czemu "Titanic" ma taką niską ocenę? Odpowiedź jest prosta bo po tym świecie chodzi cała masa ludzi, którym zaniżanie średniej (bez większego powodu) daje ogromne poczucie satysfakcji oraz leczy ich kompleksy. Choćbyś stworzył wg. Ciebie i wielu innych osób film idealny, zawsze się znajdą tacy, którzy go zjadą i źle ocenią. Dlaczego? Tak dla zasady. Żeby Ci za dobrze nie było ;] A tak nawiasem mówiąc: "jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził" ;]