7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790117
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

?Titanica? oglądałem już bardzo dużo razy? Śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy film jaki oglądałem. Od zawsze interesował mnie Titanic jako statek oraz jego historia. Kiedy pierwszy raz oglądałem film szczególną uwagę zwróciłem na tragiczną historię zatonięcia statku. Potem, gdy miałem możliwość oglądania jeszcze raz tego filmu ? tak samo ? przerażała mnie historia tego ?olbrzyma? ukazana w tak realny sposób. Dopiero później postanowiłem się skoncentrować na Jacku i Rose. Zobaczyłem wielką miłość. Można ją nawet nazwać ? ?Miłością od pierwszego wejrzenia? ? gdy Jack zauważa Rose pierwszy raz. Następnie się poznają ? i tu pojawia się cytat który pokazuje zaangażowanie ? ?Jeżeli skoczysz, ja te skoczę?, spotykają na przyjęciu w I klasie, spędzają razem chwile. Ta miłość cały czas rośnie, można powiedzieć, że z każdą sceną jest większa. Jednak zamienia się ona w tragedię. Gdy Rose została ?wsadzona? do łodzi ratunkowej i po chwili z niej wyskakuje odpowiadając na pytanie Jacka ?Co ty robiłaś?? ? ?Jeżeli skoczysz, ja te skoczę? ? widać tu uczucie i chęć bycia z Jackiem nawet do ostatniej chwili.
Ten film to opis tragedii w tragedii. Miłość Rose i Jacka przerywa jego śmierć.
Wzruszającym cytatem jest na pewno wypowiedź starej Rose: ?Nie mogło być żadnej wzmianki o Jacku, bo ja nikomu o nim nie mówiłam, nawet Twojemu dziadkowi,.. nie mam nawet Jego zdjęcia, na zawsze pozostanie w mojej pamięci.?

Nie będę się rozpisywał o samej koncepcji filmu? bo Wy ją dobrze znacie;) FILM jest PONADCZASOWY!;)

rafal1400

zgadzam sie slowo w slowo :))

ten olbrzym niesie za soba duzo tajemnice...
film zdobywajac 11 oscarow znaczy to ze jest chyba jednak wspanialy!

TITANIC jako film ma wielu fanow... niech krytycy przestana sie tu ywpowiadac i ranic uczucia innych, bo nie rozumieja ze fani tego filmu to ludzie wrazliwi ktorzy przezywaja te tragedie..

jednak niektorzy tego nie potrafia...

ocenił(a) film na 10
linds20

Tak, film zdobył 11 Oscarów - jest to nie lada wyczyn:

Dotychczas trzem filmom udało się zdobyć najwyższą dotąd liczbę jedenastu oscarowych statuetek. Są to:

* Ben-Hur (1959) ? reżyseria: William Wyler
* Titanic (1997) ? reżyseria: James Cameron
* Władca Pierścieni: Powrót króla (2003) ? reżyseria: Peter Jackson

Najwięcej, po 14 nominacji do nagrody otrzymały filmy:

* Titanic (1997) - 11 Oscarów
* Wszystko o Ewie (1950) - 6 Oscarów

Mimo iż film kręcony był w 1997 roku, dziś oglądając go nie widać tej różnicy czasu (10lat)!!. Świadczy to o tym, że jest to wspaniałe dzieło dokonane przez wspaniałego reżysera. W połączeniu b. dobrą grą aktorską dało wynik= 11 Oscarów.
O Titanicu dużo się mówiło, mówi i będzie mówiło. Jest to statek pełen tajemnic. Historia Jacka i Rose świetnie wkomponowała się w historię tego statku. Dała niepowtarzalny obraz i wymiar tragedii. Widzimy ją z perspektywy zakochanych jak i każdego innego bohatera.
Dlatego utrzymuje moje zdanie, że film jest ponadczasowy. Nie ma różnicy cy znów go obejrzę za kilka dni czy lat - i tak odbiorę go w taki sposób jak odebrałem pierwszy raz "patrząc" na historię Titanica i filmowych bohaterów.