7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790130
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Efekty specjalne niestety nigdy nie mogą zniwelować tego, czego ja szukam w kinie: ciekawych ludzkich historii i postaci. Lepszy tandetny horror niż to ciągnące się jak ser topiony banalne romansidło.

lepiej_3

Każdy odbiera ten film na swój specyficzny sposób, ale nie mówcie że ten film to tandeda. Do k***** nędzy gdzie wy macie mózg ???.

mmarcin10

TANDETA? Człowieku, wiesz co ci ludzie tam przeżyli!?

P_Halliwell

OMG Czarodziejka prosze Cię, jak masz się tak wypowiadać to się nie wypowiadaj. Rozmowa jest tutaj o filmie a nie o tym CO CI LUDZIE PRZEZYLI. Jakbysmy tak patrzyli na filmy to kazden rezyser, powinien krecic filmy z cierpiacym bohaterem, i bysmy mieli same arcydziela... No zalosne po prostu.

ocenił(a) film na 1
Wojt4s

dokładnie ... zgadzam się. Odemnie ten film napewno nie dostanie 10/10 bo na to nie zasługuje ... i powiewa mi to o czym on jest ... Jak ja bym tak zgineła to nie musicie robić o tym filmu prosze was :) Przy okazji jak można podniecać się takim dennym romansem ... przecież w co 2 filmie tego typu takie miłości tak się kończą:/ denne:) tyle oddemnie!
to tylko moje zdanie i nie pie****cie mi o tym że niemam racji ... bo mam:) A wy se myślcie co chcecie 1/10.

KITARZYNA

Myśle że po prostu jesteś głupia. Masz same dziadostwa w "ulubione" na kinie się nie znasz w ogóle. Nawet jeśli historia Cię nie porwała to i tak każdy głupi potrafi docenić inne aspekty w filmie, takie jak muzyka, scenografia, gra aktorska itd. Szkoda że nie wszyscy myślą normalnie.

Wojt4s

Już nic nie mówię :)

ocenił(a) film na 8
lepiej_3

a czy historia Titanica nie jest ciekawa? no cóż chyba dla Ciebie:)
,,ciągnące się jak ser topiony,, hehe fajne określenie:D choć jeśli chodzi o mnie nie dotyczy ono Titanica.

pozdr.

ocenił(a) film na 10
lepiej_3

To chyba jednak nie jest tandetne romansidło. Przypomne, że film, który dostal 11 oscarów nie może być tandetą.. chyba że tyle ludzi sie pomyliło.. w co oczywiscie watpie.
A jak szukasz ciekawych ludzkich historii to nie ogladaj takich filmow. To moze American Pie byloby dla Ciebie odpowiednie?
Ciekawa ludzka historia: The Pursuit of Happyness
Pozdro

annmarie_2

No coż, koleżanka myśle lekko przesadziła z tym 1/10, ale to jej zdanie ;] Dla mnie film po prostu nie jest arcydziełem czy nawet filmem rewelacyjnym. To właśnie miałem na myśli krytykując Czarodziejkę. Film zdecydowanie jest bardzo dobry 8/10 ale nic wiecej ;)

Pozdrawiam.

Wojt4s

Nie przesadziła, tylko zwyczajnie jest głupia, tak ciężko to pojąć że ludzie dzielą się na mądrych, normalnych i tępych?

ocenił(a) film na 5
BRAK_UZYTKOWNIKA

jedno spostrzezenie - ten film nie byl o histyori Titanica, on byl wlasnie o tym romansie co sie ciagnie jak ser topiony ;) Strona techniczna filmu owszem imponujaca, wszytsko inne w nim zawarte niesety juz nie.
7/10 - wylacznie za techniczne fejerwerki, kostiumy i scenografie, ktore nawet po 10 latach robia wrazenie. Szkoda,ze tresc filmu juz takiego wrazenia nie robi... :(

użytkownik usunięty
lepiej_3

No jakby to był tylko film dokumentalny, czy coś to by był film nudny, musieli dać tam romans, co wg. im się bardzo udało. W filmie też jest pokazae życie na statku, kapitan, strona techniczne statku itp. Żeby zebrać o tym wszystkim dane twórcy filmu przez 10 lat szukali szczegółowych informacji o statku itp. Jak dla mnie to był jeden z najlepszych filmów jakie widziałem, co dowodzi, że dostał 11 oskarów, mimo, że specjalnie nie lubie romansideł.

Zgadzam się z Tobą daniel_horn ;)
Ten film nie jest "tandetą". Nie chodzi tu nawet o historyczny przekaz ani o to co Czarodziejka napisała tylko o to, ze sama produkcja jest znakomita, jest to film na wysokim poziomie. Nie kiedy zdarza sie żeby Akademia doceniła jakiś film w takim stopniu. Żadko kiedy jeden film dostaje 11 oscarów.

Za kazdym razem jak mam okazje to ogladam Titanica bo on się nawet znudzić nie moze.
Jak dla mnie to 10/10.

niunia

sorki wielkie ;( dwa razy mi się dodała odp :(

ocenił(a) film na 9
niunia

cóż, umówmy sie: to, co mówi Akademia to tez nie zawsze prawda objawiona... z całą pewnością Titanic nie jest numerem dwa na liście najlepszych filmów świata
i pamietaj o jednym: są Oscary i Oscary. ten film dostał całą masę Oscarów za efekty itp, natomiast tylko dwa z piątki, która mówi o poziomie filmu, a nie o tym, na ile wbija w fotel

użytkownik usunięty
lepiej_3

Ludzie nie rozumie czemu zawsze musicie kogoś besztać za to że napisze o filmie że jest tandetny albo do bani? Moim skromnym zdaniem film ten był nieporozumieniem, ponad 3 godziny smętnego usypiacza!, za co ma te Oscary nie rozumie, napewno zaraz będą komentarze że filmu nie zrozumiałem albo że po prostu nie lubię tego gatunku, film Joe Black był jak dla mnie o niebo lepszy od tego kiczu, tą historię którą wyreżyserował nam J.Cameron w Titanicku można było przedstawić dużo lepiej w ciągu 1,5-2 godzin a tak wyszedł niesamowity jak dla mnie gniot, film był hitem według mnie tylko dlatego że opowiadał niesamowitą historię miłosną na bardzo znanym statku, równie dobrze można by było nakręcić teraz film o tragicznej miłości dwojga ludzi uwięzionych w World Trade Center podczas ataku z 11.9.
Szacunek dla wszystkich mam nadzieję że osoby komentujące to co napisałem podejdą do tematu na odpowiednim poziomie.
Pozdrawiam.

"" można by było nakręcić teraz film o tragicznej miłości dwojga ludzi uwięzionych w World Trade Center podczas ataku z 11.9. ""

Widzisz popełniasz karygodny błąd w odniesieniu do historii Titanica,

po 1 atak był zaplanowany przez ludzi, ujmując prościej atak terrorystyczny
po 2 WTC nie było czymś tak potężnie oddziałującym i mogącym stworzyc wyobrażenia porównywalne do (statku) Titanica.

Równie dobrze można było nakręcić film o miłości 2 osób a fabułę wsadzić do iraku.

Jest już pewien taki post na tym forum zatytułowany ORYGINALNOŚĆ TITANICA opisuje on to iż aktualnie na ziemi podobnego zajścia do historii Titanica nie ma. Nie ma tak wielu czynników które mogły by wpłynąc na zainteresowanie.

Jeżeli miał bym się odnosić do filmu, dla mnie jest doskonały ale nie z powodu tej chamowatej miłości tylko z ukazania Titanica! sam Cameroon powiedział że dokument będzie nie wypałem więc wpuścił na statek miłość, i okazało się to doskonałym pomysłem komercyjnym.

Na zakończenie dodam jaką MOC ma oddziaływanie tego filmu,
np. czy znasz kogoś KTO BY NIE ZNAŁ SCENY "IM FLYING" ???
Lub muzyki "my heart will go on"

Same te dwa aspekty tłumaczą bezprecedensową siłę komercyjną tego filmu wiele produkcji może tylko o czymś takim pomarzyć!!!

użytkownik usunięty
pachniuch1

"Na zakończenie dodam jaką MOC ma oddziaływanie tego filmu, np. czy znasz kogoś KTO BY NIE ZNAŁ SCENY "IM FLYING" ??? Lub muzyki "my heart will go on" "

Jestem pewien że kilka osób by się znalazło, ale przytaczanie scen czy muzyki które na zawsze weszły do historii kina nie tłumaczy braku, innych tego typu wyrazistych zdarzeń, podczas pozostałych 3 godzin filmu, ja np. nie potrafię wyrazić się o filmie jako arcydziele ponieważ była w nim 1 świetna scena czy bardzo dobra piosenka. Równie dobrze ja mogę zapytać czy znasz kogoś kto nie znał by sceny w której Bruce Lee rozbija tablicę z napisem "psom i chińczykom wstęp wzbroniony" w filmie "Wściekłe Pięści", dużo filmów ma swoje niezapomniane momenty jak egzekucja Wallece`a w "Braveheart", czy utwór "Queen - Who Wants to Live Forever" z filmu "Nieśmiertelny".
"Titanic" to napewno film kultowy, ale jak dla mnie pozbawiony jest tej "Boskiej Iskry" która uczyniła by go arcydziełem, oglądałem go tylko raz dawno temu sącząc kawę aby wytrzymać (jak w przypadku kolejnej klapy którą był "King Kong" Petera Jacksona) i nie jest to film do którego bym z chęcią wrócił.
Tak więc upieram się przy zdaniu że był niewypałem głównie przez swój czas trwania, w pewnych momentach oglądania pierwszych 2 godzin filmu odnosiłem wrażenie że scenarzysta był pozbawiony pomysłów i najchętniej pokazał by tylko powtarzającą się sekwencje Titanicka płynącego w stronę horyzontu.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10

Titanic niewypałem ze względu na czas trwania? Człowieku.. czy Ty wiesz co Ty tu za pierdoły wypisujesz? Chciałbyś upchnąć wszystkie wątki od romansu do zatonięcia okrętu w 90 minut? Sorry, ale tak sie chyba nie da.
Oglądałeś go dawno temu [TYLKO RAZ] sącząc kawę, może byłeś na tyle zmęczony, że po prostu musiałeś ją pić? Wiele filmów zalicza się do kultowych bez "Boskiej Iskry", ale Titanic do nich nie należy.
James Cameron pozbawiony pomysłów? 'Powtarzająca się sekwencja Titanica płynącego w stronę horyzontu.' Zastanów się może troszkę nad tym co piszesz. Mieli pokazywać sam horyzont czy może wystrój pokoi i Bóg wie co jeszcze..
Mam nadzieje, że kolejne posta o tym jakim to Titanic jest niewypałem nie będę musiała czytać. Wiem, nikt mnie nie zmusza, ale po prostu nie moge spokojnie patrzec na takie COŚ.

Have a nice day.

lepiej_3

O matko co za podejście. Ludzie jak wy w ogóle możecie tak pisać? Tandeta?
Wiecie w ogóle o czym to jest? Przecież to nie jest żadne banalne romansidło! Tu nie chodzi o jacka i rose i o ich miłość bo to są postacie fikcyjne tu chodzi o to że tu jest ukazana historia Titanica tragiczna historia!To nie jest wymyślone (chociaż niektóre rzeczy takie jak samobójstwo Murdocha to nieprawda i takie błędy są bardzo denerwujące) to się działo naprawdę tam zginęło ponad 1500 ludzi! To było straszne! Wiecie ile się tam oni nacierpieli!? Więc jak możecie mówić że jakiś bezsensowny prymitywny pusty horror jest lepszy?! No jak?!

miss_janette

Nie dziewczyny spokojnie. ten film jest dla mnie arcydziełem ale takie opinie "ile oni się tam musieli wycierpieć" trochę odbiegają od tematu...

Powracając do "IM FLYING", powiedziałeś, "znajdą się tacy ludzie", KTO ? Babcia 90 letnia ? Czy może 10 latek który nic o tym filmie nie słyszał ?

Prawda jest taka: TEN FILM MA SKRAJNE OPINIE ZARÓWNO POZYTYWNE JAK I NEGATYWNE. JAKI OBRAZ MOŻE SIĘ Poszczycić taką popularnością i odmiennością zdań ???

Cameroon tworzy "avatar" jeżeli ten film mu nie wyjdzie, zamknę się na zawsze... amen. to tylko taka moja konkluzja :)

ocenił(a) film na 9
pachniuch1

widzę ze film wywiera skrajnie różne emocje,rozumiem że może się nie podobać ale jednak nazywanie go tandetą to gruba przesada,
właściwie większość rzeczy jest tu dobra lub bardzo dobra,od zdjęć poprzez muzykę,montaż,scenografie,aż po obsade,i choć wiem że niektórych drażni szczególnie Dicaprio to jenak uważam że zagrał tu dobrze,choć rozumiem że niektórzy za nim w tym czasie nie przepadali a uprzedzenia do jego urody przenoszone są i podsycane dalej,mimo że chłopak bardzo się zmienił i nie raz pokazał już że umie grać
jeśli chodzi o scenariusz,bo zauważyłam że większość do niego właśnie ma największe zastrzeżenia,to jako film dokumentalny czy historyczny na pewno się nie sprawdza ale jako melodramat moim zdaniem jak najbardziej,może nie jest znakomity ale dobry z pewnością
może i nie jest to arcydzieło ale na pewno w chwili premiery był to film rewelacyjny i taki pozostał do dziś

ocenił(a) film na 9
lepiej_3

ten film jest dobry, czy nawet rewelacyjny, ale na pewno nie zasługuje na takie okrzyki zachwytu, ale na bojkot tez nie zasluguje - zgadzam sie z fenixem.
są tu dobrze ukazane ówczesne realia, dramatyzm raczej jest, a tonięcie to już jest piękne XD.
z drugiej strony chyba nie jest najlepiej, jeżeli w kinie czysto rozrywkowym muszę czekać 1,5 godziny, aż wreszcie się zaczną topić :/

Winslet moim zdaniem grała tu lepiej od DiCaprio. lubie osoby, które wolą słuchać serca, niż rozumu, nawet w sytuacjach krytycznych, do tego miłym dla mnie akcentem było jej zainteresowanie sztuką. DiCaprio też gra na wysokim poziomie

dla mnie ogólnie 9/10, to jest film raczej efektowny, a nie genialny

ocenił(a) film na 10
lepiej_3

Ja się z Tobą nie zgadzam. Może film, jak chyba każdy ma jakieś błędy i nie jest idealny. Ale jest naprawdę dobrze zrobiony, efekty specjalne, zatopienie statku, muzyka, gra aktorska... No i prawdziwa historia. Co prawda na Titanicu nie było żadnej Rose, czy żadnego Jack'a, ale ogólnie historia katastrofy jest jak najbardziej prawdziwa i również doskonale przedstawiona. Również wątek miłosny przeplata się z tą tragedią, przez co film jest ciekawy i jednocześnie romantyczny.

ocenił(a) film na 10
lepiej_3

przywaliłeś sobie banalnego nick'a masz banalną inteligencję i całyy jesteś banalny. widać, ze czujesz sie niedowartosciowany ;] oj biedaku. :*