7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790117
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic
Eddy

A co masz do Titanica w 3D? Bo nie rozumię.

ocenił(a) film na 8
Canudo

To że ogólnie mam uczulenie na 3D bo uważam że jest to tandetna i komercyjna mutacja kina (w dodatku prymitywna technologicznie) i irytuje mnie że tytuł który jest klasykiem i kamieniem milowym w historii kinematografii profanuje się właśnie dodatkiem wskazującym jedynie to że po latach zrobiono edycje 3D. To tak jakby "Metropolis" dodawać gratis do "Claudii". - Chodzi o efekt estetyczny - mój subiektywny odbiór. Jeśli sam/sama tego nie czujesz to obawiam się że Ci tego nie wytłumaczę. Zwłaszcza że można zrobić drugi tytuł w katalogu lub wspomnieć w ciekawostkach że jest też dostępna wersja zremasterowana do tego formatu.. A tak btw - nie żebym był protekcjonalnym mędrkiem ale mam też uczulenie na błędy językowe gwałcące naszą mowę dlatego uprzejmie i z całym szacunkiem zwracam uwagę że nie piszesz "rozmumię" (co samo w sobie jest ciekawą wielkomiejska mutacją wiejskiego "rozumie" i interesującym kompensującym niewiedze neologizmem) tylko "ROZUMIEM". Jak coś się podkreśla w okienku dobrze jest kliknąć prawym i poprawić co by nie siać analfabetyzmu po sieci. Mam nadzieje że moja odpowiedź była wyczerpująca.

Eddy

No. Teraz rozumię. Chodziło o tytuł. Tu się zgadzam, zmiana tytułu na FW to nieporozumienie. Ale sama konwersja na 3D mnie aż tak nie razi i nie przeszkadza. Titanic to (o matko, powtarzam to po raz setny) widowisko, obraz, mrugające światełka i bijące po oczach efekty wizualne. Ciekawie byłoby zobaczyć je w trójwymiarze. Osobiście rozważam pójście do kina (po trzynastu latach). Z czystej ciekawości, ale też z ogromnego jak transatlantyk sentymentu.

Jeśli sam/sama tego nie czujesz... to - cóż - obawiam się że Ci tego nie wytłumaczę...

Eddy

A wracając do "rozumię". Nazywając ten ohydny socjolektalny nowotwór "wielkomiejskim", obraziłeś moją wielkomiejskość. Zawsze, kiedy go słyszę, wiem, że mam do czynienia z... jakby to powiedzieć, żeby nikogo nie obrazić? Z małomiasteczkowością.

Za to wiem, dlaczego nie poprawiłeś słów "niewiedze" i "nadzieje". Bo się nie podkreślają. Jestem uczulony na niestosowanie znaków diakrytycznych i zawsze zwracam uwagę. Za każdą razą, jeśli wiesz co mam na myśli :)

ocenił(a) film na 8
Canudo

Też nie lubię literówek ale czasem palec zadrży mi na alcie. Nie wiem czemu ale bywa że podkreślenia czasem znikają przy edycji (np jak się przenosi zdanie do następnej linijki) a nie zawsze potem sam zauważę. W takim razie chyba wszystkie kwestie mamy już wyjaśnione. ;>