Widać brak już pomysłów na dobry horror.
Najgorszej to iść i się nudzić.
Oczywiście zawsze znajdzie się obrońca, który powie:
" Film super 10/10 jak komuś się może nie podobać"
takie opinie to dwa typy , a nawet trzy typy ludzi
1. Ktoś kto raz na rok ogląda horror , podskoczy dwa razy , i film był "straszny" ocenia na 10 bo cały czas zamykał/a oczy.
2. Ktoś kto nie ma obeznania w filmach , i nie wie po co jest coś pomiędzy 1-10 'tak był fajny daje 10" , "nie był zły daje 1"
3. Trolle czyli osoby celowo zawyżające ocenę , które uwielbiają się kłócić, zarówno zawyżają , lub zaniżają oceny ot tak dla zabawy , nawet nie oglądając.
A przechodząc do sedna to ostatnio byłem na filmie "Annabelle wraca do domu" ...
Nigdy się tak nie nudziłem na filmie, który znam przecież , i cześci wcześniejsze były dobre,
Uważam "tylko sugerując się komentarzami Waszym" , że w przypadku "TO 2" jest to samo.
Jedyny chyba dobrze zrobiony horror to "Obecność" , "Obecność 2"
Szkoda, że jesteśmy tak mało wymagający co to Horrorów, i że wystarczy nam jakiś potwór co wystarczy ze dwa razy, aby się zachwycać filmem :)
Fabuła , muzyka gra aktorska dialogi , klimat to 80% filmu, a pozostałe 20% to efekty specjalne, i straszaki na ekranie. Widać , że większość premier aktualnych opiera się tylko na tych 20%...
W sumie to jeśli liczysz na straszny horror to nie polecam ci bo "To 2" to jest bardziej krwawa przygodowka niż horror.
Przygodowka?Wolne zarty.Horror.Zgodze sie.To to thriller bardziej to film z glebia,poruszajacy kilka waznych kwestii.Jesli tego nikt z ogladajacych nie dostrzega,to po kij na film idziesz?Pomlaskac I poszelescic?Popaplac z kumplem?
Wiesz co......jestes w bledzie.IT jako horror odpada.Przygodowka tez nie jest.To bardziej Thriller,poruszajacy wiele wspolczesnych kwestii.Nie mow,ze ty idziesz na film po to zeby sie zesrac w gatki?Ja ide po to na film by go analizowac I rozkminiac rozkladac na czynniki.A dzisiejszy widz tego wogule nie robi.Macie jakas fobie z tym trollingiem.Albo ludziom wspolczesnym coraz mniej rozumu w glowach zostaje.Ja ci polecam obejrzec I rozdzial pierwszy I drugi.Pod warunkiem,ze bedziesz je analizowal.A jesli wlaczenie myslenia ciebie boli,to sobie film odpusc,bo nic w nim nie znajdziesz.....
Zależy też co dla kogo jest horrem?
Dla jednych "piła" to horror, a dla mnie "krwawa jadka"
Powinna być kategoria dla tego typu filmów "gore" i po kłopocie.
Oglądaliście "midsommar"? To film typu gore, ale zakwlifikowali go jako horror :)
Sama definicja horroru powinna straszyć nie ilością krwi, i wnętrzności na ekranie, a czymś więcej, przede wszystkim psychologicznie dobrze zrobiona fabuła potrafi nieźle wystraszyć.
Krwawe sceny są spoko jak mają uzasadnienie, a nie po to by obrzydzić film.
"bez litości" - tam sporo krwawych scen, ale mają konkretne podłoże i jest to zarówno thriller jak i horror :)