Tożsamość

Identity
2003
7,2 66 tys. ocen
7,2 10 1 65783
5,4 20 krytyków
Tożsamość
powrót do forum filmu Tożsamość

Nierozumiem dlaczego ten film został tak niedoceniony przez krytyków.W filmie jest to co najważniejsze w dobrym Thrillerze..Kilku wymiarowe postaci.Mroczna atmosfera.Precyzyjnie skonstuowana zagadka.Zaskakujące zakończenie...........
Tożsamość to tajemnica
Tożsamość to zagadka
Tożsamość to morderca

Tożsamość to arcydzieło

*Zapraszam na mój blog*

JoaquinQ_

zostal nie doceniony bo to 'zaskakujace zakonczenie' jest smieszne.

ocenił(a) film na 8
Maxine_2

smieszne nie smieszne, no pewnie gdyby na koncu okazlo sie ze zabijaja duchy albo kosmici to napewno zakonczenie byloby mniej smieszne, mniej nudne i mniej standatowe? ;) u mnie film ma 10/10 mniedzy innymi wlasnie za zaskakujace zakonczenie :)

ocenił(a) film na 6
JoaquinQ_

Lol, zaskakujace zakonczenie. Hmmm... jakos nie bylem za bardzo zaskoczony, a raczej rozczarowany i podobnie jak Maxine, rozsmieszony. Conajwyzej 6/10.

ocenił(a) film na 8
egzystor

ok niechbedzie smieszne ( ale nadal uwazam ze film swietny-polecam);p
a czy wtakim razie mozesz polecic mi jakies "super" filmy z zaskakujacym zakonczeniem? pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 6
manka_5

Jasne jest ich naprawde sporo, ale tak na szybkiego te ktore nasuwaja mi sie od razu na mysl, to np. Fight Club, Vanila Sky, 12 Małp, Inni, Efekt motyla, 6 zmysł, Klucz do koszmaru, czy chociazby Wykolejony, ale tylko dlatego, ze niedawno ogladalem i zapadl mi w pamiec, no i moze jeszcze The Jacket.
A co do Tożsamosci, to przyznam, ze film bardzo dobry ale do pewnego momentu, potem wszystko sie psuje... a szkoda... i my szukamy mordecy wsrod wszystkich postaci, ktore biora udzial w przedziwnych sytuacjach, a tutaj nagle rezyser podsuwa nam zupelnie kogos innego - lysego grubasa - ktory to niby jest tymze morderca, a tak naprawde, to wydaje mu sie, ze jest dzieckiem itp itd i nagle okazuje sie, ze to dzieciak w jakis niesamowity sposob wszystkich pozbawia zycia (zreszta nie wszystkich, bo niektorzy sami sie zabijaja na wzajem)... a wszystko dzieje sie w chorym umysle lysego grubasa... absurd do kwadratu.

ocenił(a) film na 8
egzystor

no tak wlasciwie wymieniles jedne z moich ulubionych filmow :) moze poza "wykolejony"- nie widzialam a moze warto?"the jacket"-niestety mam pecha,proboje od jakiegos czasu go sciagnac i jakos nie wychodzi
:(.a co do "fight club" to niezbyt mnie ciagnie do obejzenia-moze nieslusznie. co do "tozsamosci" to nadal sie z toba nie zgadzam;) no ale naszczescie nie wszystkim podoba sie to samo,inaczej byloby nudnawo;)

ocenił(a) film na 6
manka_5

Tak, to bardzo dobrze, ze ludzie maja rozne gusta. A "Wykolejonego" mysle, ze warto zobaczyc, nie jest to moze film wybitny, ale jest kilka mocnych, naprawde wstrzasajachych momentow, bardzo dobry thriller, The Jacket nieco przynudnawy jak dla mnie, a Fight Club musisz koniecznie zobaczyc, bo to film kultowy, nie jest on lekki w odbiorze, ale to po prostu trzeba przezyc - kiedys zaczalem go odladac i pocztatek wydal mi sie tak nudny, ze odstawilem go... jednak kiedy zabralem sie za niego po raz kolejny i obejrzalem do konca, po prostu szczeka opadla mi na podloge.

ocenił(a) film na 6
manka_5

A na marginesie i odbiegajac od tematyki trillerow polecam Ci jeszcze Wicker Park. Jezeli nie widzialas, to musisz zobaczyc.

ocenił(a) film na 8
egzystor

napewno zbiore sie do obejrzenia tych filmow. ale co do wicker park to opisany jest jako dramat romans no ale nie wiem nie widzialam:) moze warto:) pomyslimy ;)

ocenił(a) film na 6
manka_5

Wicker Park to jest dramat/romans, ale warto obejrzec :) Nie jest to zwykle amerykanskie romasidlo, bo ja takich za bardzo nie trawie, to po prostu dobry film. Sorki za off topic.

ocenił(a) film na 9
egzystor

Egzystor, skoro uwazasz za smieszna koncowke "Tozsamosci", to FC moznaby nazwac istnym Monty Pythonem. Przypomnij sobie moze scene w ktorej Tyler mowi w autobusie cos o hipokryzji i innych swoich ideach zyciowych. Narzeka na goscia z reklamy, gada cos o jego super umiesnionym brzuchu itd. i kto to mowi? Brad Pitt, symbol seksu, ktory ma kaloryfer chyba nawet lepiej wyrobiony od goscia z reklamy. Od razu zaznacze tu, ze FC jest jednym z moich ulubionych filomow i nie krytykuje go ot tak sobie. Chce po prostu pokazac Ci twoja niekonsekwencje. W FC tak razacy blad Ci nie przeszkadzal, a w "Identity" czepiasz sie, ze mysli czlowieka chorego psychicznie nie sa logiczne! Jest mnostwo takich bledow w wielu filmach (np "Matrix" scena z uwolnienia z matrixa, Neo wyjmuje sobie wtyki itd, a potem lezy na stole i dowiaduje sie ze sie nie moze ruszac, bo nigdy miesni nie uzywal). Tyle tylko, ze tutaj takie "bledy logiczne" moga byc usprawiedliwione, przeciez jestes psychiczny wlasnie dlatego, ze myslisz nie logicznie i ogolnie masz sieczke zamiast mozgu. Dlatego tez Twoja argumentacja jest dla mnie zupelnie nie trafiona, a juz pisanie, ze koncowka jest smieszna jest dla mnie calkowitym absurdem.