PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 247 tys. ocen
7,6 10 1 247059
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

???

ocenił(a) film na 8

jak myślicie czy żona mossa też zgineła??

Layick

Myślę, że tak. Chigurh po wyjściu z jej domu obejrzał swoje buty, prawdopodobnie chciał sprawdzić czy nie ma na nich krwi. Ale może się mylę

ocenił(a) film na 10
Layick

A czy Chigurh oszczędziłby kogokolwiek? Tu właśnie o to chodzi - o ile ona jedna powiedziała w jego obecności coś, co dało mu do myślenia, o tyle nie zdołała odmienić swojego losu. Chigurh jest czymś na kształt anioła śmierci - jego wyrok jest nieunikniony. Sam szeryf Bell określa go jako ducha.

ocenił(a) film na 8
Filo_20

chigurh oszczędził przecież gościa ze stacji benzynowej. Tak samo jak w przypadku żony mossa o jego życiu miał zadecydować rzut monetą. Tylko on wie co wypadło. Mam teorię
:) że chigurh stosował akcję z monetą gdy chciał oszczędzić czyjeś życie (może budziły się w nim jakieś ludzkie odruchy)

ocenił(a) film na 10
Layick

Tylko, że on nie zabijał przypadkowych ludzi. Zabijał tych, których śmierć była uzasadniona w jakikolwiek sposób. Gliniarza bo go zgarnął, kolesia na autostradzie, żeby zmienić wóz. A w scenie na stacji nawet nie miał przy sobie broni, więc nie wiem, czy w ogóle miał zamiar zabić sprzedawcę.

ocenił(a) film na 8
Layick

zginela. w ksiazce jest napisane: "- To dobrze - odpowiedział, a potem ją zastrzelił."

ocenił(a) film na 8
Vin_McQueen

no tak, ale film nie musi być dokładnym odzwierciedleniem książki pzdr

ocenił(a) film na 8
Layick

jest - nawet Coenowie w jakims wywiadzie to podkreslali - w sumie jak przeczytasz ksiazke to zrozumiesz - sporo dialogow jest wypisz wymaluj z ksiazki

ocenił(a) film na 10
Layick

Kurde weźcie sie zastanowcie!! Właśnie o to chodzi ze on jej nie zastrzelił. Bo w ogóle On nie rzucił monetą, bo ona mu powiedziała" Sam wybierz" i po prostu wyszedł i sam wybrał. Wybrał swoją smierc... Morał był genialny, bo nikt nie mógł go zabić tylko Bóg czyli Przypadek na drodze :D

slicznotka969

Tylko nawet ten Przypadek nie był w stanie go zabić.

ocenił(a) film na 10
Nina_1986

Ja nie moge.... Ale z was są muuły!!! Przecież właśnie o to chodziło że on został zabity... Musiał się ukryć przed karetką i ludźmi ale to logiczne że umarł!! Kość mu wyszła. Żaden człowiek nie byłby w stanie przezyć bez opieki lekarskjiej w takim stanie!! Ja nie mogę.... Ale Was posrało nic nie zajarzyliście

ocenił(a) film na 9
slicznotka969

Żal mi cię, jak wszystkich ślicznotek. Ale ja jestem niekumaty. Żeby dać jakiś argument na własne oczy widziałem otwarte złamanie dwa razy i do umierania oby dwóm nieszczęśnikom było jak tobie do pozytywnego ilorazu iq.

ocenił(a) film na 10
Legendary

wiesz co nie chce mi sie z Tobą gadać, bo przynudzasz. Widać, ze wielu rzeczy jest dla Ciebie niezrozumiałych, ale się nie wtrącam :) Pozdro

slicznotka969

Ja, podobnie jak Kola, też uważam, ze od otwartych złamań od razu się nie umiera. A to Ty zaatakowałaś nas pisząc o nas "muuły".Jestem pewna, ze "Sugar" poradził sobie z tym złamaniem, tak jak poradził sobie z raną po postrzale.

ocenił(a) film na 10
slicznotka969

Chigurh jest właśnie w tym filmie metaforą Losu. Jest nieunikniony, jak śmierć. Znajdzie Cię zawsze i wszędzie, nie ważne, czy jesteś starym komandosem i świetnym myśliwym, zawodowym najemnikiem czy szeryfem.

A jeśli według Ciebie umiera się od złamań otwartych to współczuję. Nie wybieraj się na medycynę.

ocenił(a) film na 9
slicznotka969

Hej Guru, dokąd to? Myślisz, że jak zebrałaś piątkę z matematyki za sprawdzian semestralny to jesteś wirtuozem w posługiwaniu się mózgiem. Bronisz swojej błędnej interpretacji żałosnymi metodami, błędnej to mało powiedziane jest idiotyczna, nie marnuj atramentu.

"Chigurh jest właśnie w tym filmie metaforą Losu. Jest nieunikniony, jak śmierć. Znajdzie Cię zawsze i wszędzie, nie ważne, czy jesteś starym komandosem i świetnym myśliwym, zawodowym najemnikiem czy szeryfem."

Tylko metaforą. Może to i za wcześniej powiedziane ale dla mnie ta rola wpisze się w top movie assasins.

"Czyt. wykonał ostatni wyrok - na sobie."

Nie wiem czy to twoja teoria na ten temat bo myślę, że w filmie nie znajdziemy jej potwierdzenia jak w przypadku morderstwa Moss.
Książki nie czytałem, może tam jest więcej na ten temat.

ocenił(a) film na 9
slicznotka969

Kobietę zabił o czym świadczy fakt sprawdzenia czy na podeszwach nie ostała się krew - Wcześniej zdejmował buty do akcji by potem wywalić skarpety.. Jakaś mani ;] Po wypadku samochodowym udał się w drogę.. Zapewne parę chwil później "uskutecznił" akcję z apteką. Okradł ją z niezbędnych gadźetów, poskładal się i egzystował dalej wykonując kolejne wyroki bez mrugnięcia okiem.. Oczywiście do momentu, w którym zorientował się, że jego życie tak naprawde znaczy tyle co nic w świetle egzystenjonalnego przemijania.. Czyt. wykonał ostatni wyrok - na sobie.

eZo

moim zdaniem zdejmował buty żeby poruszać się bezszelestnie