PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

dla kogo ten film?

ocenił(a) film na 4

właśnie skończyłem oglądać i jestem przygnębiony bo albo nie zrozumiałem albo to zbyt ambitne kino jak dla mnie ale jedno wiem! film ma coś w sobie tylko trudno mi jest określić co... bo nie jest to napewno łatwa forma przedstawionych wydarzeć ani zawrotne tempo filmu. dłuży sie czasami i można by rzec że ogólnie o niczym. byłbym wdzięczny aby ktoś napisał o czym tak naprawde to było;)

ocenił(a) film na 9
Farg

O kolesiu, który znalazł dużo kasy i uciekał przed bandziorami. O niczym więcej. Kilka spostrzeżeń końcowych szeryfa sprawiła, że jakiś recenzent, mistrz świata i okolic, rzucił hasło: kino ambitne i intelektualne. Narobiło się burzy, że film rzuca na kolana przesłaniem, a tu dupa! Wspomniany już szeryf napomknął mianowicie ze smutną miną, że życie go zmęczyło, wszystko jest beee i nie chce mu się już z tym użerać. Jako dramat nie jest to wybitne dzieło.
Jako thriller jednak jest genialne. To tempo, które cię tak męczyło, mnie wbijało w fotel. Coen'owie wywołali we mnie uczucie napięcia bardzo prostymi metodami, klasycznymi wręcz, i za to chylę czoła. Bo z prostej historii zrobili arcyciekawą sensację, opatrzoną świetnymi aktorami, tekstami, zdjęciami i brakiem (!) muzyki, a wszystkiemu nadali pesymistyczną wymowę.
W konwencji thriller: klasa!