PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10071441}
6,5 2,6 tys. ocen
6,5 10 1 2602
6,7 21 krytyków
Together
powrót do forum filmu Together

nie połączyła się "idealnie" tak jak nasi główni aktorzy? Zamiast tego zamienili się w jakieś zlepione mutanty. Dlaczego?

ocenił(a) film na 10
lukiboss1

Bo się nie chcieli połączyć, walczyli z tym, aż stało się z nimi coś takiego, może podczas snu.

ocenił(a) film na 4
mmm_kuzba

Dokładnie.

lukiboss1

ponieważ Simon i Keri walczyli z procesem stania się jednością. ich opór sprawił że zamiast harmonijnego połączenia stali się groteskowym monstrum. to obraz destrukcyjnego współuzależnienia, gdzie dwie osoby są razem ale nieszczęśliwe i rozdarte.  Tim i Millie nie walczyli z tym, przyjęli to bez walki, świadomie. zamiast dwóch osób, które niszczą siebie nawzajem powstała nowa, pełna spójna jednostka.  to właśnie różnica między przymusem a zgodą: opór = monstrum. akceptacja = nowa całość.

ocenił(a) film na 6
isobel

A to ta jedna osoba nie miała wbitego noża w szyję, który to potem wyjął Tim? Wydaje mi się, że jedna osoba się zabiła a i tak doszło do połączenia i stąd ta mutacja.

freepick

no tak, Simon miał wbity nóż w szyję co obrazuje jak bardzo zaciekle i desperacko walczyli z procesem łączenia. możemy się jedynie domyślać że próbowali się faktycznie zabić. imo Simon i Keri tak jak wspomniałam wcześniej symbolizują toksyczne współuzależnienie: parę gdzie są w związku ale na siłę, nie chcą się tak naprawdę zjednoczyć więc kończą jako destrukcyjny obraz tego, co się dzieje, gdy ludzie są razem choć powinni się rozejść. z kolei Millie i Tim symbolizują zdrową intymność. ich proces jest harmonijny, ponieważ w pełni ufają sobie oraz procesowi i oddają się danemu procesowi złączenia się w jedność.

ocenił(a) film na 2
isobel

A kto by chciał połączyć się z kimś w jedno ciało? W związku są dwie osobne jednostki, mogą być podobne, ale różnią się pod wieloma względami i to jest właśnie pięknie. Film w dosłownym i metaforycznym sendue

ocenił(a) film na 2
urdjackall

W dosłownym i metaforycznym znaczeniu nie ma sensu. Sorry, wysłało mi zanim skoczyłam pisać

ocenił(a) film na 8
lukiboss1

Simon miał wbity nóż w szyję i jego połowa była zauważalnie nieżywa. Prawdopodobnie popełnił samobójstwo podczas łączenia, dlatego nie wyszło.

Samobójstwo Simona jest ugruntowane pomysłem Tima na przerwanie procesu.