Tom

Tom à la Ferme
2013
6,9 18 tys. ocen
6,9 10 1 17608
6,5 31 krytyków
Tom
powrót do forum filmu Tom

ocenił(a) film na 8

JAKIEKOLWIEK info o dacie premiery? przynajmniej światowej? ;)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 6
savonn

niestety jak na razie jest cisza, ale nie zdziwiłbym się, jeżeli premiera odbyłaby się znowu w cannes

ocenił(a) film na 5
SieniuSien

A jaki to ma tytuł w ogóle?

ocenił(a) film na 8
BUNCH

w dosłownym tłumaczeniu to "Tom na farmie", ale czasownik "fermer" oznacza "zamknąć, domknąć", więc sądzę że chodziło mu o bardziej metaforyczne znaczenie ;)

ocenił(a) film na 8
SieniuSien

Najbardziej prawdopodobny termin to właśnie Cannes. :) Sądzę, że za rok od dziś już będziemy wiele wiedzieć, jeśli nie ujrzymy dzieła w całości. :D W końcu z tego co wyczytałem w jednym artykule Xavier jest już co najmniej w połowie prac nad obrazem, zaczęli kręcić...Ale muszę sprawdzić, coby Was nie okłamać!

Arno

Super, super, super...
Ale jednak o czym film ;>? Wiadomo już coś ?

ocenił(a) film na 8
Arno

już w połowie? to całkiem szybko się uwija ;) mam nadzieję, że uda mu się zrealizować plan "jeden film rocznie" :D:D

savonn

Zapowiada się dobrze :):

z imdb: The story of Tom, who is in the grip of grief and depression following the death of his lover. When he meets the family of the deceased, it is revealed the mother was not aware of her son's sexual orientation, or his relationship with Tom either, for that matter.

ocenił(a) film na 8
AussieM

zapowiada się bardzo fajnie i już nie mogę się doczekać :) tak strasznie liczę na stylistyczny powrót do JTMM i LAI...

savonn

zgadzam się w 100000% :)

ocenił(a) film na 8
AussieM

To rozumiem, że o dziwo OJCIEC wiedział? :D

ocenił(a) film na 8
Arno

Ale poruszasz fajny problem, zauważcie że w twórczości Dolana nie ma miejsca na ojców! W JTMM głównym tematem są właśnie relacje z matką, w LAI na imprezie pojawia się tylko matka Nicolasa, nawet w Laurence dla głównego bohatera liczy się przede wszystkim jego matka. Ojcowie są wprawdzie obecni, ale przewijają się w tle, są nieobecni (dosłownie w J'ai tue, niedosłownie w Laurence). Interesujący motyw :)

savonn

Szczerze - nie zauważyłem dotychczas tego - brawo za obserwację :) - coś w tym musi być ;).