PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=602101}
7,9 134 tys. ocen
7,9 10 1 134420
7,3 103 krytyków
Top Gun: Maverick
powrót do forum filmu Top Gun: Maverick

Przecież to niemożliwe nie jestem pilotem ale myślę że są reguły co do katapulty pilota , wiadomo gdy nie ma wyjścia nie zwalnia się i katapultuje się natychmiast.
1 Ma to 1224km/h przecież to ponad 12000km/h co poczuje pilot gdy dodatkowo zostanie wyrzucony w górę przy takiej predkosci. Staram się logicznie myślec co z ubraniem? Ciężko mi w to uwierzyć.
W filmie jest wiele takich sytuacji elitarni piloci a zachowują się jakby to były ich pierwsze loty. Walka myśliwca V generacji z F-14 to już komedia bo one walczą w dalekim dystansie i bez problemu zestrzelilyby F-14 ale ok to tylko film.
Generalnie film udany oceniam go tak samo na równi z pierwszym Top Gunem.

ocenił(a) film na 9
dave1902

Samolot lecący z prędkością hipersoniczną napotyka bardzo silny opór powietrza, zatem po katastrofie musiał mocno wytracić prędkość. Jeśli kabina pilota zachowała integralność, to mógł wyhamować do prędkości swobodnego spadku - i dopiero wtedy odpalić katapultę.

Dwa pierwsze Su-57 to było akurat jeszcze OK - podlecieli sprawdzić, co tu się odwala, że "ich" F-14 sobie leci i nie odpowiada na wezwania przez radio. No bo niby skąd mieli przypuszczać, że obcy piloci go sobie podwędzili xD

Za to trzeci Su-57 lecący na czołówkę jak za czasów Wojny Koreańskiej i samolotów pozbawionych nawet namiastki radaru - to faktycznie bardzo ostra przeginka.Ale nie odstaje szczególnie od poziomu filmu - cała misja główna to bardzo ostra przeginka z wieloma dziurami logicznymi

dave1902

Zapominasz ze takie maszyny nie musi mieć klasycznej katapulty, tylko specjalną kapsułę. ;) I tak było pewnie w tym przypadku.

https://en.wikipedia.org/wiki/Escape_crew_capsule

Oczywiście to tylko film więc nie ma co za bardzo w tym grzebać.