PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1010}
7,2 138 tys. ocen
7,2 10 1 138368
6,3 67 krytyków
Top Gun
powrót do forum filmu Top Gun

Witam wszystkich i chciałbym poruszyć pewien wątek, który nasunął mi się po obejrzeniu filmu. Na wstępie zaznaczam, że nie jestem wielkim znawcą tematu, więc zapraszam do dyskusji wszystkich, którzy wiedzą więcej o ewolucjach lotniczych. Maverick ma swój "firmowy" manewr w trakcie ucieczki przed wrogim samolotem, polegający na zmniejszeniu prędkości, podnosząc dziób samolotu do góry / tak ja to zauważyłem w filmie, ale może się mylę /. Manewr ten przypomina mi figurę powietrzną o nazwie "Kobra Pugaczowa".
W tym jednak rzecz, że w tamtym czasie / kiedy powstał film / żaden amerykański myśliwiec nie miał możliwości wykonać tej akrobacji, a jedynie rosyjski MIG-29 i SU-27. Czy więc może to być zwykłe niedopatrzenie, zamierzony efekt nieco propagandowy, czy zwykła nadinterpretacja z mojej strony? PS. Zainteresowanych tą ewolucją odsyłam do YT, tam można zobaczyć jak wygląda kobra Pugaczowa.

ocenił(a) film na 8
misiek0505

Obawiam się, że jest to Twoja nadinterpretacja:)
Manewr ten nie ma wiele wspólnego z Kobrą Pugaczowa i jak najbardziej F-14 mogły go wykonywać. Podczas trwania wojny w Wietnamie pilot US Navy (nazwiska nie pamiętam) lecąc na F-4 Phantom po raz pierwszy zrobił coś takiego broniąc się przed MiGami. Twórcy Top Gun postanowili wykorzystać ten widowiskowy manewr w filmie.

TAS1985i

No cóż już takie moje "zboczenie", że czasami staram się doszukiwać drugiego dna tam gdzie go po prostu nie ma;) Dzięki za info odnośnie tego manewru. Mi się on skojarzył z kobrą, dlatego chciałem poznać opinię innych forumowiczów. Pozdrawiam.

TAS1985i

A z tego co mi wiadomo to F 14 nie mogła tego zrobić.

misiek0505

Co latałeś na tych amerykańskich myśliwcach że wiesz że to niemożliwe do zrobienia.