7,2 139 tys. ocen
7,2 10 1 139314
6,3 51 krytyków
Top Gun
powrót do forum filmu Top Gun

Film ten leży głęboko w mojej pamięci, gdy jeszcze jako mały chłopiec wspólnie z mamą oglądaliśmy go nie raz na kasecie i nie raz w telewizji. Wtedy to właśnie jednym z moich marzeń było zostać pilotem F-15 Tomcat''a... Nie udało się, lecz wciąż z ogromnym sentymentem odświeżam sobie w pamięci dawne uczucia związane z tym obrazem.

W filmie najlepsze są sceny walki powietrznych maszyn. Uwielbiam je oglądać. Nie raz siedziałem ze zwykłym joystick''iem od komputera przed ekranem i wykonywałem podniebne ewolucje. Dynamika i odrębne charaktery wszystkich pilotów nie dają o sobie zapomnieć. Do dziś pamiętam Maverica, Goose''a, Iceman''a i innych jakby byli moimi najlepszymi kumplami.

Kolejne wątki to miłość i przyjaźń. Nie raz, nie dwa wylałem łzy przy śmierci Goose''a... Podczas sceny pościugu Kelly za uciekającym Maverick''iem. Podczas wizyty Maverick''a u Merlina w domu... Ehh... Być może i jestem przewrażliwiony, ale co mi tam...

Wspaniała muzyka i swoisty klimat stanowią idealne dopełnienie do całości.

Można powiedzieć, że jest to film jakich wiele... Można nazywać go romansidłem... Można przyczepiać się do wielu innych elementów. I w gruncie rzeczy wszyscy mieliby rację. Dla mnie jest to jednak film wyjątkowy, którego nigdy nie zapomnę.

lookazh

Średniak
NIe wiem czym sie tak podniecasz. To tylko kolejny fim o amerykańskich pilotach. Każdy element tego filmu stoi na średnim poziomie. Nie wyróżnia się z tłumu.

ocenił(a) film na 10
Vito

A właśnie, że nie!
Jak już napisałem, film ten oglądam cały czas oczami dzieciaka, który właśnie wtedy zamarzył zostać pilotem Tomcat'a... I nie potrafię inaczej. Dzisiaj dla starszego widza na pewno nie jest to nic specjalnego i doskonale sobie zdaję z tego sprawę.

ocenił(a) film na 8
lookazh

Małe sprostowanie. Samolot Maverica to F-14A a nie F-15 Eagle. Samoloty F-15 są na wyposażeniu US Air Force. F-14 służą natomiast w marynarce (US Navy) i Siłach Powietrznych Iranu. Serdecznie pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
lookazh

Rozumiem cie. Tez w dziecinstwie zachwycalem sie tym filmem... :)