PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11202}
7,6 8,7 tys. ocen
7,6 10 1 8658
5,6 5 krytyków
Trójkąt Bermudzki
powrót do forum filmu Trójkąt Bermudzki

Film ten widziałem wielokrotnie, ale nie mogę rozgryźć pewnej sprawy. Otóż jeden z bohaterów (gra go Marek Lewandowski) jeździ samochodem, który... z przodu ma znaczek Hondy, ale z boku i z tyłu wygląda jak Zastava 1100.
Chociaż interesuję się historią motoryzacji, to nie mogę nigdzie znaleźć tego samochodu. Honda Civic z lat 70-tych wygląda zupełnie inaczej. Nie mówiąc już o modelu z lat 80-tych :)

Czy w filmie wystąpiła jakaś "domowa przeróbka" Zastavy ? :)

P.S. ...o ile mi wiadomo samochody tej jugosłowiańskiej marki bazowały na modelach FIAT'a.

kaczor_78

Bo to była faktycznie zastawa:D ten przód faktycznie jakby od innego auta

kaczor_78

He, he - też to zauważyłem: z przodu znaczek Hondy, a jednocześnie te niepasujące przednie światła i ogólnie bryła auta widziana od przodu oraz charakterystyczny tył kojarzący się z jakimś jugosłowiańskim lub radzieckim samochodem. Jakimś, bo nie mogłem sobie przypomnieć, co to za marka, i nawet szukałem w internecie zdjęć pojazdów stamtąd - teraz już wiem, że wzrok mnie nie mylił.

ocenił(a) film na 7
kaczor_78

Ewidentnie była to zastawa. Swoja drogą ktoś miał fantazję :D

ocenił(a) film na 7
kaczor_78

Na 100 procent Zastava z przodem stylizowanym na Hondę. Wytłumaczenia mogą być dwa albo zabrakło kasy na zachodni wóz a przecież Lewandowski grający prezesa musiał taki posiadać, albo ktoś chciał wylansować jakiś wiejski tuning :)