7,8 238 tys. ocen
7,8 10 1 237609
7,9 61 krytyków
Trainspotting
powrót do forum filmu Trainspotting

No właśnie, znacie jakieś filmy o podobnej tematyce? Konkretniej chodzi mi o tematykę uzależnienia narkotykowego itd. (Oprócz Requiem dla snu, które już widziałem).
Z góry dzięki za tytuły ;)

ocenił(a) film na 10
darkmike4

Spun, Trainspotting, moze troche Blow. Za krotkiii....

darkmike4

requiem for a dream

ocenił(a) film na 9
darkmike4

"Klincz" jest równie dobry jak "Trainspotting" poza tym pokręcone "Las Vegas Parano",

ocenił(a) film na 9
darkmike4

"Human Traffic"
"My dzieci z dworca Zoo"
"...jestem przeciw" - polski, taki sobie
"Narkomani"
"Up In Smoke"

darkmike4

No i jeszcze kultowe "Żółtodzioby", choć trudno rozeznać na ile film przed papierosami ostrzega, a na ile do nich zachęca ;)

darkmike4

Ja polecam ten film - http://www.amazonka.pl/dramat/traffic-99900147255.bhtml Spojrzenie na problem narkotyków z kilku stron - policji, handlarzy i narkomanów. Soderbergh za kamerą, więc podołał niełatwemu zadaniu - film nie jest chaotyczny i oglada sie go bardzo dobrze. Dostał zresztą kilka nagród (w tym Oscara).

ocenił(a) film na 9
darkmike4

Ja dorzucam jeszcze "Candy".Też mocny.Choć bardziej w drugą stronę...w stronę dramatów:jak nisko jestem w stanie upaść za odrobinę białego proszku...

użytkownik usunięty
darkmike4

polecam Easy Ryder (swobodny jeździec?) dla jednej sceny z LSD - świetnie zrobiona :)

w amarantowej matni (Trapped in a Purple Haze)

darkmike4

Gorąco polecam "Candy", który - moim zdaniem - jest najlepszym filmem, poruszający tematykę uzależnień. Pzdr.!

darkmike4

Z niewymienionych wyżej z tej kategorii pozostają jeszcze :
"Drugstore Cowboy"
"Salton Sea"
"Naked Lunch"
"Half Nelson"
"Las Vegas Parano"
"A Scanner Darkly"
i na koniec rodzimy "Skazany na Blues'a"

ocenił(a) film na 8
Klavius

O tak, również polecam "Candy". Ja jeszcze znam "London", "Trzynastka"
(;

rainbowarrior

Jeszcze "Wojna polsko-ruska" Scena 1: kiedy Sonia Bohosiewicz przekopuje mieszkanie "Silnego" Szyca w poszukiwaniu zupek w proszku do "wciągania kreski". Scena 2: "Silny" u nieco zakręconej znajomej przedawkowuje leki przeciwbólowe, po czym sika do akwarium, wychodzi podbierając damski płaszcz i jeździ całą noc autobusem po mieście, dopóki kumpel go z niego nie wyciąga...

ocenił(a) film na 8
owoc_232

Polecam Polski film "Życie ma sens" :) ghfghf

ocenił(a) film na 8
Kaziuuu

Candy, Candy i jeszcze raz Candy;) a poza tym requiem, ale pewnie już
widziałeś/łaś ;)

ocenił(a) film na 9
darkmike4

"Przetrwać w Nowym Jorku"
Dziwne, że jeszcze nikt go nie wymienił.

ocenił(a) film na 9
darkmike4

W podobnym klimacie i tematyce jest debiut reżyserski Garego Oldmana 'Nil by mouth'. Film bardzo przygnębiajacy, tymbardziej że autentyczniejszy niż 'Trainspotting'. Zresztą wiele źródeł domniema że to scenariusz pisany życiem samego Garego Oldmana. W produkcje zaangażował się sam Luc Besson, a role w filmie zagrane są mistrzowsko. Bardzo polecam, szczególnie fanom filmów o uzależnieniach, dragach...

ocenił(a) film na 9
darkmike4

Jak już ktoś tu polecał "Klincz"
Bardzo dobry film + 2pac

darkmike4

Ja dodałbym jeszcze mało znane "Jezioro Salton", oraz oczywiście "Traffic".