7,8 238 tys. ocen
7,8 10 1 237601
7,9 61 krytyków
Trainspotting
powrót do forum filmu Trainspotting

Albo przeszedłem obok filmu, albo też nie jestem już odbiorcą tego typu filmów. Albo jest on po prostu przeciętny i w tamtych latach wybijał się poprzez brak konkurencji.

Zdecydowanie muszę ponownie oglądnąć Requiem for a dream który w pamięci mam jako film genialny i kompletny.

Trainspotting choć mocno osadzony w dystopii, brudny, dosadny, niesamowicie bliski człowiekowi.

Tragikomedia, pokazująca pod przykrywką problemów narkotykowych ciemne i jasne strony życia na zachodzie. Dość trafnie odwzorowuje przyjaźń której fundamentem są ulotne chwile oparte o próżną i łatwą przyjemność.

Jednak to czego mi tutaj brakuje to mocnego zagłębienia w psychikę bohaterów, jakby reżyser chciał zbyt wiele pokazać w ciągu 90 minut. Poszatkowana historia kastruje relacje między bohaterami.

*K0ras*

Nie jest wypłaszczony. Tak miało być. Bez psychoanaliz po prostu. Ja wydziałam ten film jak byłam młoda kobietą. Dziś mam prawie 60 lat i dalej jestem zachwycona. Tłem muzycznym i formą. Widoczne nie tafia do Ciebie taka forma. Nie mówiąc, że każdy z tych aktorów zrobił karierę. A tu są bardzo młodzi.