ma ktos moze caly ten tekst...?
choose life, choose a career, choose a family... i tak dalej i tak dalej...
re: choose life
"Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a f...big television. Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol, and dental insurance. Choose fixed interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisurewear and matching fabrics. Choose DIY and wondering who the f... you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit crushing game shows, stuffing junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, f...up brats you spawned to replace yourself. Choose a future. Choose life...But why would I want to do a thing like that?"
re: Dzięki
Naprawdę nie ma sprawy! Mnie również podoba się jeszcze równie świetny i ironiczny tytuł, który wypowiada Renton na końcu filmu:
'Now I'm cleaning up and I'm moving on, going straight and choosing life. I'm looking forward to it already. I'm gonna be just like you. The job, the family, the f... big television. The washing mashine, the car, the compact disc player and electrical tin opener, good health, low cholesterol, dental insurance, mortgage, starter home, leisure wear, luggage, three piece suite, DIY, game shows, junk food, children, walks in the park, nine to five, good at golf, washing the car, choice of sweaters, family Christmas, indexed pension, tax exemption, clearing gutters, getting by, looking ahead, the day you die.'
Pozdrawiam
magda
cytaty i scenariusze
gdybyście chcieli, to możecie sobie ściągnąc CAŁY scenariusz do Trainspotting, gdzie cytatów będzie ile dusza zapragnie - wszystko w oryginale.
Zajrzyjcie tutaj:
http://www.scenario.prv.pl/
albo tutaj:
i wpiszcie po prostu tytuł Trainspotting i znajdzie sie (w tym pierwszym adresie), a w tym drugim wejść trzeba do działu "Zagraniczne" i nacisnąc na "T" i tam będzie.
cytaty i scenariusze
gdybyście chcieli, to możecie sobie ściągnąc CAŁY scenariusz do Trainspotting, gdzie cytatów będzie ile dusza zapragnie - wszystko w oryginale.
Zajrzyjcie tutaj:
http://www.scenario.prv.pl/
albo tutaj:
www.scenariusze.stopklatka.pl
i wpiszcie po prostu tytuł Trainspotting i znajdzie sie (w tym pierwszym adresie), a w tym drugim wejść trzeba do działu "Zagraniczne" i nacisnąc na "T" i tam będzie.
PS. sorry, że drugi raz, ale zapomniałam podac ten drugi adres ;-)
re: cytaty i scenariusze
Wielkie dzięki za Info! Ja do tej listy dodam jeszcze świetną, klasyczną i jednocześnie moją ulubioną stronę czyli www.imdb.com
P.S. Według mnie cytaty z 'Trainspotting' należą do jednych z lepszych w historii kina, a zawarta w nich głęboka ironia oraz bolesna szczerość naprawdę potrafi porazić i zmusić do myślenia.
cytaty i imdb
imdb to zupelnie inna historia - to naprawdę chyba najlepsza baza wszystkiego o filmach i ludziach filmu, a także cytatów, ale też nie wszystkie sie tam znajdzie.
A ja lubię czytac/przeglądać sobie scenariusze...
...
co do cytatów - są na pewno bardzo oryginalne... ;-)
pozdrawiam