Transformers: Zemsta upadłych

Transformers: Revenge of the Fallen
2009
7,1 182 tys. ocen
7,1 10 1 181712
4,9 28 krytyków
Transformers: Zemsta upadłych
powrót do forum filmu Transformers: Zemsta upadłych

miałem wrażenie będąc w kinie, że do sequela użyli ujęć z 1 części, a konkretnie tego zwiadowcy co zrobił fotkę temu transformerskorpionowi, ujęcia jak leci nad pustynią;
no i te walki w obu częściach na pustyni wyglądają jakby były kręcone na tym samym planie, nie zagłębiałem się być może miejsce akcji jest takie samo

największe minusy filmu:
-za ługi
-słabe walki robotów, chodzi mi o to, że brakuje tu spektakularnych ujeć, jak np. w 1 czesci było to zajebiste ujęcie jak za uciekającymi żołnierzami wyłania się transformerskorpion, wizualnie brakuje takich ujęć, dlatego jak przez 150 minut widzimy ciągle to samo to w połowie zaczyna nużyć

mimo wszystko ten film najbardziej mi się podobał ze wszystkich letnio-wiosennych blockbusterów tego roku 6,5/10

ocenił(a) film na 10
gfreeman

spektakularna walka...a optimus walczący z trzema na raz używając ostrzy? a akcja bliźniaków przeciwko wielkiej paszczy? a Bee ratujący Sama i jego starych? no i wogóle pierwsza scena...ale ja się nie znam...

ocenił(a) film na 2
gfreeman

Masz rację co do tych samych scen :)
Tu masz linka do filmiku (mojego autorstwa) z kompilacją tych samych scen, które występują w obu filmach:
http://www.youtube.com/watch?v=nNR8CjK92g8

Mr Bay chyba uważa nas (widzów jego filmu) za idiotów, którzy nie dostrzegą takiego zagrania. Motyla Noga :P

ocenił(a) film na 10
gfreeman

muszę przyznać, że nie zwróciłem na to uwagi :P dwójkę widziałem dwa razy i niektóre sceny faktycznie na bezczela, a niektóre z tej kompilacji podobne monitory na początku przecież to nie te same tylko ta sama lokacja... tak czy owak przychodzą na myśl seriale gdzie budżet ograniczony i trzeba ujecia z efektami specjalnymi powtarzać albo z różnej perspektywy pokazywać ;)

użytkownik usunięty
gfreeman

"no i te walki w obu częściach na pustyni wyglądają jakby były kręcone na tym samym planie"

Bo były kręcone na tym samym planie, choć miejsce akcji niby było inne.

"-słabe walki robotów"

W jedynce nie było żadnej walki która mogłaby się równać ze starceim Optimusa z trzema decepticonami w dwójce.

użytkownik usunięty

Raz że w filmie możemy zobaczyć ujęcia z jedynki (podczas lądowania Decepticonów), dwa - że niektóre ujęcia w filmie wystepuja po dwa razy, tyle że są odwrócone "w lustrze" i puszczone od końca.

Pierwsze takie ujęcie to zbliżenie na facjatę Bumblebee w garażu. Drugie - Optimus podnoszący się zaraz po swym zmartywchwstaniu - chwile później, gdy Jetfire proponuje mu części, Optimus opuszcza głowę i jest to dokładnie to samo ujęcie tyle że odwrócone.

Również z Soundwave'em zdaje się, że któreś z ujęc powtórzono.

Dla Baya to nic nowego, w poprzedniej częsi nie tylko znalazło się ujęcie lotniskowca, które wczesniej umieścił w Pearl Harbor ale dwa ujęcia (jadący Barricade, pilot Blackouta) również pojawiły się dwukrotnie.