Transformers 3

Transformers: Dark of the Moon
2011
6,9 154 tys. ocen
6,9 10 1 154346
5,0 23 krytyków
Transformers 3
powrót do forum filmu Transformers 3

Witam,
chciałbym się z Wami podzielić wrażeniami z filmu. Niedawno wróciłem z pokazu przedpremierowego w Cinema City i jestem strasznie zawiedziony...

Od razu proszę, o nie rozszarpanie mnie z powodu wyrażenia mojej opinii.

I. Film jest "pusty."
Na ekranie widzimy 2,5 godziny wybuchów i eksplozji. Fakt, są one dobrze zrobione, oraz w miarę widowiskowe. Ale cholera 2,5 godziny samych wybuchów? Trzecia część jest jeszcze bardziej obdarta z fabuły i jakiegokolwiek sensu niż pozostałe.
Film składa się z 3 prostych punktów:
1) Pokazanie pośladków zastępczyni Megan Fox oraz ukazanie sytuacji Sam'a
2) Po jakiś 15-20 minutach zaczynają się wybuchy. Niekończące się fajerwerki trwają około 2 godziny.
3) Na koniec oczywisty-jak u poprzedniczek- Happy End trwający do 30 sekund w stylu " Znów uratowaliśmy świat" i napisy końcowe.

II. Rosie Huntington-Whiteley - Zastąpiła Megan Fox grając zupełnie nową dziewczynę Witwickyego. Ok. Rozumiem większość która interesowała się filmem wie, że Megan popadła w konflikt z kimś ważnym przez co została z filmu usunięta. Ale podczas filmu nie mamy szansy dowiedzieć się co stało się z Bohaterką którą grała. Umarła na raka? Bee ją przejechał? Zamieszkała z ojcem w więzieniu? Co się z nią stało?
Poza tym. Tu mała niezgodność. Czemu Sam w swoim mieszkaniu ma JEJ psa ? I gdzie podziała się jego chiwawa? Czy każdy chłopak który rozstaje się z dziewczyną zabiera jej psa?! Nie rozumiem.

Wróćmy jednak do Rosie - skąd producent, lub inni ludzie odpowiedzialni za obsadę ją wzięli? Dziewczyna kompletnie nie umie grać. Rozumiem, ludzie nie wybierają sobie cech, ale jej flegmatyczny suchy akcent kompletnie nie pasował do całej akcji. Lektor filmowy ma w sobie więcej emocji czytając z kartki " Uważaj ! Zginiesz! " niż Ona będąc w centrum zagrożenia. Mam wrażenie jakby jej rola w filmie, z racji tego, że amerykański miała polegać na tym by zaświecić pośladkami, pokazać dekolt z dużymi cyckami i tyle. Jakby nic więcej od niej nie wymagali...

III. Kamera.
Jedną z największych wad filmu (poza Rosie i ogólnie panującą nudą) jest praca kamery. Kamera podczas wszystkich wybuchów jest STRASZNIE słaba. Wszystko składa się z sekundowych urywków scen przez co w rezultacie tak na prawdę nie widać na ekranie kompletnie NIC.

IV. Wymuszone i ewidentne 3D.
Osobiście nie znoszę filmów w 3D, od okularów bolą mnie oczy, tego "super" efektu nie widzę. Nie rozumiem czemu filmy w 3D są teraz takie popularne.
3D - bez okularów - ekran rozmazany. W okularach - widać wszystko normalnie.
2D- bez okularów - widać normalnie. W okularach - chwila, nie są potrzebne.!
Mniejsza z moją opinią o 3D.
Chodzi mi bardziej o kręcenie tego filmu. Ewidentne wymuszanie efektu 3D jest widoczne wszędzie. Scena w której wyraźnie pół ekranu zasłania latarnia. W 2D było by to uznane za niedopuszczalny błąd i marne przemyślenie ujęć. Tu jako, że to 3D ta latarnia ma nam się wydawać wspaniała. Dla mnie bzdura. Żałuję, że nie mogę w kinie obejrzeć niektórych filmów w 2D i muszę czekać na dvd...

To chyba tyle. Jedyne za co mogę pochwalić ten film to muzyka. Zresztą tylko Soundtrack trzyma wszystkie 3 części filmowych Transformersów przed upadkiem i sięgnięciem całkowitego dna... : /

Dziękuję.

P.S. Dla wyjaśnienia - jako dziecko byłem fascynatem Transformersów, zbierałem figurki, oglądałem seriale i animacje, więc nie bez powodu tak zjechałem ten film. : )

ocenił(a) film na 6
DonKrigor

Film jest pusty :( ja po transformersach oczekiwalem katharsis ale sie zawiodlem... <joke>
Ogolnie duzo racji odnosnie filmu tylko nie zgodzilbym sie odnosnie blond lalki ktora zastepowala megan, poniewaz swoja role spelnila znakomicie, czyli pokazywanie nozek, tyleczka itd i chyba nikt nie myslal ze zostala wybrana ze wzgledu na walory artystyczne. Film oceniam 6/10 i musze przyznac ze Bay ma glowe do krecenia filmow dla "mas", ktore zarobia solidne pieniazki. Raczej nigdy nie nakreci filmu trudnego w odbiorze ale moze to i lepiej, przeciez sa inny rezyserzy od takiego kina. Pozdrawiam
ps nie zaluje kasy wydanej na bilet

ocenił(a) film na 6
JanKozak

De facto to właśnie napisałem. "Mam wrażenie jakby jej rola w filmie, z racji tego, że amerykański miała polegać na tym by zaświecić pośladkami, pokazać dekolt z dużymi cyckami i tyle. Jakby nic więcej od niej nie wymagali...".
Dobrze, może i była ładna. Ale wolałbym ją oglądać na wybiegu dla modelek niż w środku akcji TF3. Z jednej strony nie rozumiem czemu akurat ona znalazła się w tym filmie (Ona nadawałaby się bardziej na poważne i bardziej ambitne filmy w stylu Czarnego Łabędzia lub Maria Antonina... ogólnie rzecz biorąc jeśli się wyciągnie widzę w niej następczynie Kirsten Dunst), lecz z drugiej, trzeba jej pogratulować, że jej pierwszym filmem jest tak na prawdę produkcja bardzo poważna która mimo mojej i wielu ludzi niskiej oceny zarobi b. wiele. Rosie nie przypadła mi do gustu jako aktorka, ale dam jej czas ponieważ wiem iż jest to jej pierwszy film i mam nadzieję, że nauczy się grać bardziej przekonująco, bo tu zrobiła na mnie wrażenie flegmatycznej. Niestety też bohaterka którą grała została przeze mnie znienawidzona i mimo iż Happy End był wiadomy, cicho liczyłem na jakiś wypadek (np przy rozmowie z Megatronem co wywołało we mnie burze agresji... Tępa blondyna nagadała w minutę Megatronowi ? Co to miało w ogóle być ? ;/ )

ocenił(a) film na 6
DonKrigor

wiedzialem ze o czyms zapomnialem, a mianowicie o piekniej rozmowie pomiedzy blond lalka i megatronem(czasami zapominalem ze ta postac w tym filmie rzeczywiscie bierze udzial), po ktorej to megatronik wpadl w szal i zaatakowal sentinela prime :D bardzo glupia scena ale w sumie gdyby nie blondi to sentinel poskladalby optimusa jak kartke papieru.
DonKingor z tym doszukiwaniem sie "czegos wiecej" to prosze Cie WYLUZUJ :D

ocenił(a) film na 6
JanKozak

Swoją drogą, jeśli miałbym tą produkcję komuś polecić...

Jeśli ktoś chce iść do kina by zatopić swój umysł w efektach specjalnych i fajerwerkach na ekranie pochłaniając przy tym wielki kubeł popcornu to wyjdzie z tego filmu jak najbardziej zadowolony, jednakże jeśli widz chciałby doszukać się w filmie czegoś więcej niż niekończące się wybuchy i dobrego soundtracku - zawiedzie się i wyjdzie z tego filmu zniesmaczony. Tu właśnie JA zrobiłem błąd. Oczekiwałem jakiejś fabuły, powiązania z poprzednimi częściami, a nic z tego nie dostałem.

ocenił(a) film na 7
DonKrigor

JEZUS KURDE MARIA Rozstali się i jakiego ty chcesz innego wyjaśnienia ?

ocenił(a) film na 9
DonKrigor

Co za koleś .... żal mi ciebie i podobnych naiwniaków

Kurde były już 2 częsci Transformersów! ........... Czego wyście się spodziewaali? INCEPCJI ????
Masz 10 lat? że nie potrafisz odróżnić targetu jaki ma film!
Normalne że film bazuje na efektach specjalnych - fabuła jest ulotna i trzeciorzędna !
Liczy się rozpierducha!

Czepianie się TRANSFORMERÓW FABUŁY czy AKTORKI ...heh to jakbym
krytykował KAC VEGAS za brak efektów specjalnych!
Szukasz czegoś głębszego !? Idz na film Almodovara, Copolli czy Allena

ocenił(a) film na 7
PELE_2005

Dokładnie tak kolega ma 110 procent racji. A czepianie się że jedną laskę zastąpili inna jest głupie. Wtedy narzekali na Megan teraz narzekają na tą nową. Nie którzy ludzie to po prostu zgraja Cyników, a takim nigdy nie dogodzisz/

użytkownik usunięty
DonKrigor

"Ale podczas filmu nie mamy szansy dowiedzieć się co stało się z Bohaterką którą grała."

Rzuciła Sama. Było to powiedziane, trzeba było nie spać tylko oglądac :P

ocenił(a) film na 7

Widać nie spał skoro piszę chwilę później coś takiego,
"Czy każdy chłopak który rozstaje się z dziewczyną zabiera jej psa?! Nie rozumiem." więc po co była 1 część tego zdania.

DonKrigor

Srajformers.
żałuję, że poszłam na to do kina.
początek ciekawie się zaczynał, po połowie miałam ochotę wyjść z kina.
Przekombinowany. I, jak zwykle zbyt 'amerykański'

ocenił(a) film na 7
muahhh

Rozumiem, że skoro nie podobała ci się inwazja na LA. to po tym filmie spodziewałaś się 4 raz głębszej fabuły. FAJNIE.

Robert831231

Gdzie wyczytałeś, że oczekiwałam po Transformersach '4 raz głębszej fabuły'?
Według mnie ta część wypadła najsłabiej do dwóch pozostałych.

ocenił(a) film na 7
DonKrigor

Hmm...tak po prawdzie nie napisałbym lepszego opisu niż Ty stworzyłeś! Zgadzam się z tobą w 100% a w szczególności jeśli chodzi o Tą "laskę" z napuchniętymi warami! (straszna maszkara!) Fabuła ( a właściwie jej brak) dobitnie pokazują jak teraz tworzy się kontynuacje dobrych filmów (part 1& 2) tylko po to by nabić kolejną kabzę wytwórniom filmowym! :-( Co do 3D to...się nie wypowiadam bo słowa których bym użył nie nadają się do publikacji!!! ;-) Ogólnie najsłabsza część i...mam nadzieję, że to już koniec tej sagi! Czekam teraz na MEGA HIT od M. Baya w postaci...BAD BOYS 3! :-) Pozdro!

ocenił(a) film na 9
Teddy_6

do wszystkich krytykantów

idzice wy lepiej na polską komedię romantyczną z Karolakiem .....
albo poogladajcie sobie Kaczyńskiego, Rydzyka
no ew M jak Miłość - 10 mln Polaków ma mokro oglądajaąc takie badziewia
co za kraj

ocenił(a) film na 7
PELE_2005

A Ty się kolo bujaj do piaskownicy i pilnuj tam swoich zabawek bo pewnie masz 12-13 lat i jesteś WIELKIM znawcą kina! Co ma współlnego dyskusja na temat filmu do Twoich debilnych porównań do seriali, Kaczyńskiego itp.???!!! Normalny jesteś czy masz problemy z głową?! Jeżeli uważasz ten film za SUPER produkcję to...gratuluję i zapraszam do lekarza specjalisty! Każdy ma prawo do krytyki i...tyle w temacie! THE END.

ocenił(a) film na 9
Teddy_6

Co za ludzie .... żal mi was i podobnych naiwniaków

Kurde były już 2 częsci Transformersów! ........... Czego wyście się spodziewali?
INCEPCJI ????
Po co poszliście na 3 część skoro dwie poprzednie też nie były bogate w super fabułe?Nie podobało się ? W kinie leci równocześnie 15 innych pozycji.
Macie 10 lat? że nie potraficie odróżnić targetu jaki ma film!??
Normalne że film bazuje na efektach specjalnych - fabuła jest ulotna i trzeciorzędna !
Liczy się rozpierducha!

Czepianie się TRANSFORMERSÓW FABUŁY czy AKTORKI ...
heh to jakbym krytykował KAC VEGAS za brak efektów specjalnych!
Jestem przekonany że jakby się skupili na rozmyś,laniach robotów zamiast akcji
podniosło by się larum że co za gówno , przegadany , mało akcji !
Byle krytykować.

Szukacie czegoś głębszego !? Idzcie na film Almodovara, Copolli czy Allena

Rozumiem jakby to była 1 częśc tak - OK.
Kurde to jakbym po 6 części Piły nagle oczekiwał wątków komediowych?
No proszę was.
Od strony Audio wizualnej ten film miażdzy wszystkie inne.
Muzyka jest fajna , laski są fajne - mało wam ?
Taki był zamysł - Bay nie kręcił filmu z założeniem by zdobyć oskara za
najlepszy film. To film rozrywkowy dla mas !!!
I swoje zadanie spełnia w mojej ocenie perfekcyjnie!

Co za naród....

A LAT MAM 26 KOLEGO

ocenił(a) film na 7
PELE_2005

26? To dziwne bo wypisujesz takie głupoty jakbyś miał 12-13!

ocenił(a) film na 9
Teddy_6

To i tak lepiej ! Twoja argumanetacja nt. mojego niby głupiego długiego postu jest na poziomie 4 latka !

(Jedno zdanie w stylu jesteś głupi )..... nie zwykłem polemizować z takimi osobami.
Co chciałem napisać to napisałem w poście wyżej. Nie muszę nic dodawać.

ocenił(a) film na 7
PELE_2005

Ja też nie powinienem z Tobą polemizować bo po prostu nie warto ale ZROZUM matołku, że jak się film Tobie podoba a innym nie to wcale nie oznacza, że jesteś lepszy (albo masz lepszy gust!) od całej reszty i ZROZUM, że ludzie mają PRAWO krytykować coś co im się nie podoba i po to jest to forum!!! Bye!

PELE_2005

PELE może zanim zaczniesz krytykować czyjś gust wejdź na jego konto. U ciebie widzę, że wystawiasz praktycznie każdemu filmowi jak leci 10/10. Ja mam takie coś, że film może mi się też nie podobać, szczególnie jeśli jest kiepski. :P

DonKrigor

koledzy prezydenci
oczywiście kolega pieprzy jak potłuczony, ale wy mu w niczym nie ustępujecie

ja jako dziecko oglądałem Transy głównie dla FABUŁY, która oryginalnie ani nie jest trzeciorzędna, ani płytka ani nic z pierdół które niektórzy piszą
z drugiej strony po kinowej wersji Transów oczekiwało się efektów no i one są, roboty może i trochę przekombinowane ale wyobraźcie sobie bryły takie jak w animacji normalnej - byłaby porażka
smutne jest to, że rzeczywiście film w dużej części odarto z fabuły i to jest PRZYKRE...
wiadomo nie chce żadnej Amelii, Porozmawiaj z nią itp, ale ...
no cóż: BayFormers jak to się mówi w fandomie

a i chciałbym, żeby było w 3 części alternatywne zakończenie w którym wygrywają Decepy, o JAK BYM CHCIAŁ.
albo w ogóle żeby wygrały wojne, rozwaliły Autoboty i jedynie jakis Prime, z jednym robocikiem uciekły z Ziemi, a Deceptikony ruszyły za nimi w pogoń
i koniec filmu
bez zbednych Happy Endów itd