PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=505976}

Transformers 3

Transformers: Dark of the Moon
2011
6,9 154 tys. ocen
6,9 10 1 154140
5,1 28 krytyków
Transformers 3
powrót do forum filmu Transformers 3

Może i kontrowersyjnie brzmi ale nie ma na celu nikogo urazić.
Zastanawiam się po prostu ilu z tych osób które wystawiły filmowi słabe noty oglądały ten film w technologi 3D, Blu ray na telewizorze choćby 400 Hz (bo w kinie to jednak nie ma takiej ostrości). 5-10%?...Ilu z nich w ogóle przygotowanych było na film nastawiony na ucztę audiowizualną a nie zmyślną fabułę?...połowa...?
Nie jestem fanem bezmyślnej jatki, ani transformersów....ale jedno trzeba filmowi przyznać...od strony wizualnej to ten film jest arcydziełem...człowiek nawet nie wie kiedy nastąpił taki skok technologiczny. Brawo za to....(wszystkim którzy w ten skok mieli jakiś udział, nie tylko tym z napisów końcowych komentowanego filmu). Dlatego dziwie się ludziom (a takich znam) który obejrzał film na laptopie czy innym sprzęcie a potem pisze że gniot, słabe kino akcji itd. Każdy oczywiście ma prawo do własnej opinii..ale może wypadało by najpierw obejrzeć go w takim formacie w jakim producenci życzyli sobie aby był oglądany. A Ci którzy do dobrej zabawy potrzebują też zaplecze fabularne na poziomie niech tego nie oglądają...(na marginesie czy te jednostki filmy xxx też szukają po scenarzystach?)
ps. gdzie do cholery jest megan...tutaj minus dla ww. strony wizualnej filmu....

ocenił(a) film na 10
ppp84

Dla osób które nie widzą nic złego w efektach komputerówych stosowanych w filmach, Transformersi 3 będą swietnym kinem akcji. Ja do takich ludzi należę i bardzo dobrze bawiłem się na tym filmie, jak dla mnie pod względem akcji film miażdży konkurencję, praktycznie film nie zwalnia ani na minutę, ciągle coś się w nim dzieje. Niczego innego nie oczekiwałem od tego dzieła, dlatego byłem mega zadowolony po seansie.

ocenił(a) film na 3
ppp84

"ale może wypadało by najpierw obejrzeć go w takim formacie w jakim producenci życzyli sobie aby był oglądany."
Pocisnąłeś teraz ... to następnym razem niech nie puszczają tego gniota w kinach tylko od razu na sprzęty Full HD 3D 4D 5D itp itd . Mniej osób przestanie wierzyc w upadek kina (nie tylko akcji) i będzie git .

ocenił(a) film na 7
Sztocky

he..szczerze mówiąc nie wiem jaka mają jakość w kinach za wielką wodą...czy w pięknej Polsce nadążamy za standardami w tej dziedzinie czy też nie do końca. A co do twojego wywodu to jak dla mnie mogło by i tak być..no ale wiemy ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi tylko o jedno....

ppp84

Widziałem w IMAX-ie i efekty niewiele się zmieniły od jedynki, a chwilami rozważałem wyjście z niego.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Gdybym po Twojej wypowiedzi nie wywnioskował że efekty specjalnie nie są dla Ciebie żadnym argumentem aby obejrzeć film, to poradził bym Ci abyś obejrzał Transformersów jednak na 800 Hz tv w 3D bo różnica jest...ale myślę że to film po prostu nie dla Ciebie.

ppp84

Niestety nie ma takiej możliwości. To był jeden z 2 przypadków gdy rozważałem wyjście z kina i nie stracę czasu po raz 2. Dałem 4/10 za efekty bo reszta słaba.

użytkownik usunięty
neo_angin

Ciężko się ogląda nieustanną i bezmyślną orgię motoryzacyjną.

ocenił(a) film na 7

A taka zwykła łatwiej się ogląda?...

użytkownik usunięty
ppp84

Ty mi lepiej powiedz co takiego dobrego jest w tym paskudnym gniocie zamiast odwracać kota ogonem. Bo dobry film będzie dobry nawet jak obejrzy się go na małym przenośnym telewizorku. Masz z dvpy argumenty.

ocenił(a) film na 7

:)...może i z dupy:)....wiesz mi się właśnie wydaje że faktycznie gdyby film obedrzeć z tej nieustannej i bezmyślnej orgii motoryzacyjnej która notabene jest dopracowana w najmniejszym szczególe to nie pozostało by kompletnie nic. A oglądając go na małym telewizorku, komórce czy nawet laptopie pozbawiamy go jedynej zalety. I wiem że Cię nie przekonam nigdy, choćbyś nawet obejrzał to na najnowszym ogromnym telewizorze to i tak by Ci się nie podobało bo jesteś już do tego filmu zrażony. Ale gdy wyjdzie inna pozycja na która wszyscy będą bluzgać że jedyne co jest w niej dobre to efekty specjalne, postaraj się obejrzeć to w najlepszym możliwym na rynku formacie i nie chodzi mi o kino teraz.

użytkownik usunięty
ppp84

Obejrzałem go w dobrej jakości na dużym ekranie telewizora. I nieustanne naparzanie się, stworzone bez żadnej iskry wynudziło mnie niemiłosiernie, już nawet pierwsza połowa uboga w akcję bardziej mi podpadła. Zły film pozostanie zły bez względu na format i piksele. Oczywiście bez tych bardzo dobrych efektów byłoby oczko niżej.

ocenił(a) film na 7

Wiesz trzeba chyba taką naparzankę lubić. Mnie zauroczył efekt 3d i obraz nasycony ogromem szczegółów których nikt nie jest za pierwszym razem w stanie ogarnąć chyba. Momentami człowiek czuł się jak w środku gry. Ale fabułą faktycznie jest tu tylko tłem...nawet i zbędnym. A wiem że nie wszyscy są w tanie przełknąć film bez tego elementu:)...jak już pisałem, co kto lubi...

użytkownik usunięty
ppp84

Też nie do końca, dójkę lubię mimo idiotycznego humoru i niewyszukanej fabuły, bo jednak jest to dobry popcorn movie. Trójka pod względem rozrywki mnie nie satysfakcjonuje i tyle.

ocenił(a) film na 7

Widzisz każdy ma inaczej...mnie znów jedynka się podobała...bo był powiew świeżości, nowy standard oprawy itd. Trójka mnie powaliła za efekty. Co nie znaczy że dwójka jest słaba bo nie jest....ale jednak nie jest dla nie wyrazista...

ocenił(a) film na 7
ppp84

HAHAHAHAHA chyba zaraz padnę. Kolega się próbuje dowartościować sprzętem, ale jak widać słabo się na tym zna. 400hz? A po kiego grzyba ci 400hz? 100hz, tyle jest potrzebne do oglądania filmu w 3D. W skrajnych przypadkach stosuje się jeszcze 200. Niemniej - film jest w 24 klatkach, ponieważ jednak mamy po jednej klatce dla każdego oka, przeto wystarczy 48hz - w teorii. W praktyce jest ich więcej i jest to dostosowane do okularów aktywnych (chyba że mamy np. LG z technologią pasywną, wtedy działa to inaczej). Libcza klatek rzecz jasna nie wzrasta, no chyba że ktoś sobie włączy MotionFlow czy inny Motion Plus by obliczyło klatki pośrednie, ale że takie coś zabija film i kino, to jest to kretynizmem. I NAJWAŻNIEJSZE - nie ma na świecie telewizora LCD (ba, nawet plazmy) z matrycą odświeżającą się 400x na sekundę. Marketingowy pic na wodę.

Wracając natomiast do filmu. Zaliczony na TV3D, BD, kino domowe - 7/10 za 3D, które umówmy się - mogłoby być jeszcze lepsze (praktycznie tylko efekty cząsteczkowe - a gdy np. było ujęcie na rakiety od tyłu, to powinny dotykać wręcz naszego nosa). Niemniej i tak to pierwsza liga jeśli chodzi o trójwymiar, stąd 7/10. Zgodzę się natomiast, że bez 3D trzeba się poważnie zastanowić, czy warto to oglądać. Choć kilka scen robi wrażenie tak czy inaczej, no ale sam w sobie to ten film jest głupi jak but Jarosława K.

ocenił(a) film na 7
ural

hehehe to padaj...nie wiem gdzie się doczytałeś że oglądałem to na swoim "sprzęcie"...:)...jak ktoś chce się dowartościować to raczej Ty, chwaląc się swoja nazwijmy to znajomością tematu...ja nie ukrywam nie jestem znawcą. Wiem tylko że oko człowieka i tak podobno nie było by w stanie nadążyć za prawdziwymi 400hz. Wiem też że przebijanie się hz jest marketingiem mimo to jednak widziałem różnice gdy włączyłem film na swoim zwykłym telewizorze 100hz a następnie na 400hz (był to właśnie LG z tego co kojarzę z zwykłymi okularkami więc pasywna)może to przez rozdzielczość też...mało tego ostatnio widziałem taka ciekawostkę jak 1000hz i wydawało się ze obraz jeszcze płynniejszy..choć to pewno placebo.
A co do reszty to się zgadzam w stu procentach...film jest głupi ale szczerze mówiąc nic jak na razie lepszego w 3d nie widziałem...
Ktoś może mi poradzi co można obejrzeć w 3d na podobnym poziomie wizualnym co Transformersy?