PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=505976}

Transformers 3

Transformers: Dark of the Moon
2011
6,9 154 tys. ocen
6,9 10 1 154140
5,1 28 krytyków
Transformers 3
powrót do forum filmu Transformers 3

Co jest złe, niepotrzebne lub niedopatrzeniem?

Transformers:
-Zniknięcie Barricade'a
-Gdy Ironhide krzyczy: "to Starscream", lektor tłumaczy: "To ja, Starscream". W tej samej scenie, żołnierze chyba go nie zrozumieli i nie wiem po co roboty podnoszą tę furgonetkę.

Tranformers 2:
-robot ruchający w nogę... psy pedały...
-Upadły jest czarnoksiężnikiem? Nie czytałem komiksów, więc nie wiem czy tak było naprawdę.
-Umiejeność teleportacji u Jetfire? To po co Sentinel robi ten teleport? Chyba że to umiejętność pradawnych Transformersów tylko.
-Ta scena co wyżej. Jetfire kładzie ręce nad ludźmi żeby ich przenieść, ale 3 roboty, które były dalej również się teleportują
-Po okrzyku Megatrona(który nie wiem jak decepty z daleka usłyszały), na ziemię spadają meteory z robotami. I teraz tak. Czyli to znaczy, że decepty umieją się przerobić z powrotem na meteory, wylecieć w kosmos i znowu się rozbić. Bo były wśród nich te roboty co się rozbiły wcześniej z upadłym.
-skąd ten Leon wiedział gdzie mieszka "roborycerz"?
-Skąd Simmons wytrzasnął te współrzędne? Dlaczego akurat tam?
-Soundwave, po słowach Gallowaya(nie wiem czy tak się zwał) o tajnej bazie gdzie jest fragment kości, już wie gdzie ona jest i jak wygląda

Transformers 3:
-brak Megan Fox i wstawienie jakiejś modelki za nią, co jest największym minusem i odbiera sens poprzednim częściom.
-dlaczego Sentinel zapadł w trans? Uciekł przecież.
-po co Megatron każe zabijać tych świadków, skoro wie, że nagłe zgony ich wszystkich mogą być podejrzane, a ci świadkowie i tak nic nie mają zamiaru nikomu mówić.
-robienie robotów na ludzi(włosy, krew, okulary i strzelby, jak we wcześniejszych częściach mieli działa w rękach)
-matryca została zniszczona wcześniej, jakim cudem przetrwała?
-zniknięcie tego autobota, który łączył Jetfire z optimusem, a pojawienie się nowych bez wyjaśnienia.
-skąd Sam złapał Sentinela i po co ich ścigają 3 decepty, skoro Sentinel i tak miał zdradzić? Choć scena sama w sobie świetna
-brak wzmianki o Ironhidzie po jego śmierci, nic, jakby był nikim
-armia leżąca tyle lat na Księżycu? Nikt nie zauważył takich dużych statków? Jak przenieśli te filary na ziemię niezauważenie? I tak zapadli w śpiączkę, którą miał zakończyć start teleportu?
-Sam nie pyta się dlaczego optimus mu nie powiedział o planie nieopuszczenia Ziemi lub skąd wiedział, że ten ma zegarek.
-chaotyczna walka w mieście, niepokazanie sceny pojmania autobotów
-głupia śmierć Starscreama, wręcz debilna
-za mało Shockwave'a, on był potężny, a tu oddał jeden celny strzał, ludzie go szybko uszkodzili, a optimus dobił.
-co takiego powiedział Megatron, że Sentinel się tak wkurzył?
-manipulowanie Megatronem przez Curly???
-ostatnia walka: Megatron nie mógł poczekać aż tamten zabije Optimusa? Poza tym Megatron zginął beznadziejnie, jednoręki Optimus z łatwością go pokonuje, podczas gdy w poprzednich częściach nie dawał rady. Brak też jakiejś reakcji Optimusa na ratunek Megatrona.

Pomimo tych mankamentów, uważam trylogię za świetną. Dlaczego?
-Efekty, nic dodać, nic ująć, na pewno jedne z najlepszych w historii kina
-świetne animacje robotów, statków deceptów, przemiany w pojazdy, pojednyki między robotami
-epicka muzyka
-idealne połączenie humoru z patosem

Trasnformersy są świetnym kinem akcji, które ma dawać nam przyjemność z oglądania. O ile tylko ktoś nie będzie się doszukiwał sensu niektórych działań, będzie się świetnie bawił. Jest to naprawdę dobre kino akcji, niedoceniane przez tych, którzy nie potrafią się przy kinie bawić i nie lubią filmów typowo rozrywkowych. Jaka to ironia, że krytykuje się filmy rozrywkowe, a samemu się na 5 imprez dziennie 7 dni w tygodniu chodzi. Ten film nie może nudzić tych, którzy lubią dobre kino akcji, z muzyką, dużymi robotami i naprawdę świetnymi efektami specjalnymi.

Ogólna ocena: 9/10

Pytania do znawców:
1) Co to jest Kość? I o co chodziło konkretnie, że jest do klucz do przetrwania rasy? Chodziło o to że można za jej pomocą stworzyć nowe roboty, czy o źródło energonu z dwójki?
2)Podróż Megatrona na Ziemię? O co chodziło? Czy on tam się miał spotkać z Sentinelem i po drodze wykrył Kość? Czy wykrył Kość i dlatego ustalił tam miejsce spotkania? I dlaczego leciał sam i po co mu był Sentinel skoro miał zdobyć kość?Nie łapię prawdziwego celu.
3) O co chodziło samowi z sentinelem, gdy dostał świra na wykładzie?
4) Jak Sentinel chciał żeby ludzie odbudowali Cybertron? Przecież na 6 miliardów osób nie ma skafandrów.
5) Dlaczego Sentinel zdradził?

ocenił(a) film na 9
Ryloth

6) Dlaczego po zniszczeniu filara, pociągnęło coś statki do góry?

Aha, no i ten zielony grzyb, co się tak podlizuje Megatronowi i jest obleśny i garbaty z 3 części - nie wiadomo po co jest.

Ryloth

1) Kość zawierała wielką mogącą niszczyc swiaty.
2) Kość miala odnudowac cywilizacje,maszyna w piramidzie miala dawac energon,a filary mialy no sam widziales co.
3) Czy to jest ważne? Wydaje mi sie ze tak gadal od rzeczy,moze kiedys sentinel wyslal jakis sygnal na cybertronie,albo z ksiezyca.
4)Cybertron mial tak jakby czesciowo wylondowac na ziemi i jego metaliczne czesci mialy przykryc ziemie.
5)Sentinel wierzyl w wieksze dobro i uważal że tylko decepty poniewaz sa potezniejsze moga pomóc odnowic planete.
6)O jakies łącze chodzilo,że zostalo zerwane.

Mi sie w trojce tylko nie podobaly 2 niepotrzebne sceny -ta z tym strusiem w bazie NEST,i durna scena z Malkoviczem oraz to ze podczas głównej walki za duzo gadania i begania w pewnych miejscach.