7,3 308 tys. ocen
7,3 10 1 308321
6,1 36 krytyków
Transformers
powrót do forum filmu Transformers

Na wstępie napisze że jeszcze nie narzekałem nigdy na ten element przy żadnym filmie, więc sani ti musi coś znaczyć. Jak to możliwe by tak kasowy film dostał tak perfidnie przetłumaczone dialogi ?. Wygląda to tak jak by tłumacz rozumiał połowę, często nawet dialogi nie oddają prawdziwego sensu sytuacji/żartu. Ehhh szkoda słów, znam ANG ale ci dla których lektor jest jedynym wyjściem stracą wiele z tego filmu, który IMHO uważam za jeden z najlepszych filmów sci-fi !!

ocenił(a) film na 9
blufan

Na początku się zastanawiałem co do k. pleciesz, dopóki nie wspomniałeś o lektorze :D Oglądanie filmów z lektorem (o ile nie lecą w TV) to zbrodnia. Na dvdikach zawsze wyłączam lektora a i napisy czasem bo nie pozwalają się skupić na filmie, a i Ripy jak się czasem przydarzą to lektorów szerokim łukiem omijam :)

użytkownik usunięty
PerfectStranger

"co do k. pleciesz"

Nie co ty do k. pleciesz jeśli mamy do czynienia z wyjątkowo rzeczowym i odzwierciedlającym sytuacje tekstem to nawet taki głoś porażka jak Stanisław Olejniczak w filmie nie zawadzi wszystko sprowadza sie do jednego >tekstu< to jak z pisaniem scenariusza są zajebiste i wyjątkowo tragiczne

W przypadku tego filmu oliwy do ognia dodaje fakt że "tłumacz" w cudzysłów oczywiście bo trudno takiego głąba który myli postacie w filmie nazwać "tłumaczem" odbył konsultacje z jakąś stroną o tej tematyce a pomimo to i tak popełnił błąd i jeszcze kase za to wziął zawsze myślałem ze konsultacje prowadzi sie po to by sie nie wpierdzielic na mine a tu masz Ironhide mówi że jest Starscreamem

Zadziwiający jest też fakt że nikt nie monitoruje jakości tłumaczeń,no bo skoro to poszło...a Just_a_Stranger i tak wyłącza lektora to pewnie nikt sie nie skapnie.

No zgadzam się, lektorzy czasami to porażka :/ Dlatego ja w większości oglądam filmy z napisami. Jedyny minus to to, że momentami jak szybko lecą to mniej się zwraca uwagi na to co się dzieje bo trzeba patrzeć na napisy ^^ Ale jak się człowiek przyzwyczai i szybko czyta to z pewnością polecam oglądać z napisami niż z lektorem.

Pamiętam jak oglądałem kilkakrotnie "Skarb Narodów" z napisami, te sceny śmieszniejsze, z jakimiś tam żartami znałem na pamięć, po czym gdy zobaczyłem film z lektorem w TV to aż żal... niektóre dialogi były po prostu tak skrócone i przekształcone, że gdybym nie oglądam wcześniej z napisami to bym nie wiedział, że to był np żart.