7,3 308 tys. ocen
7,3 10 1 308325
6,1 36 krytyków
Transformers
powrót do forum filmu Transformers

Oglądałem go dzisiaj i muszę przyznać, że majstersztyk efektów specjalnych. Przypomniały się lata dzieciństwa, chociaż niestety ale postacie z bajki były inne. Czasy się zmieniają i śmiesznie byłboy wsadzić Autoboty w autka ze słynnej kreskówki z lat 80tych. Główną jednak przyczyną zmian z mojej analizy jest to że to film amerykański. Dlatego w filmie Bumblebee to Chevrolet Camaro a nie Volkswagen Beetle; Jazz nie jest Porsche 935 Turbo tylko Pontiaciem Solstice. Ironhide zamienił japońskiego Nissana C 20 Vanette na GMC Topkick a Ratchett (słynny ambulans z bajki) też Nissana C 20 Vanette ale na Hummera H2 wersja strażacka. Nawet Optimus Prime zamienił firmę Freightliner na Peterbilt.
Co do Decepticonów w bajce zamieniał się w wielki Walter P-38 i jeśli dobrze pamiętam czasami strzelał z niego Starscream, który z przestarzałego F-15 Eagle przesiadł się do F-22 Raptor. Mały skubanie Frenzy w filmie gra komórkę albo odtwarzacz CD a w bajce był zwykłą kasetą magnetofonową która wskakiwała w odtwarzacz czyli Soundwave kolejnego Decepticona. Bonecrusher w bajce był buldożerem, tutaj jest jako Buffalo H pojazd do zwalczania min jeśli się nie mylę. Devastatora nie było. Był Brawl czyli niemiecki czołg Leopard 1, teraz mamy Devastatora czyli amerykański M1 Abrams. Blackout tutaj jest helikopterem MH-53 Pave Low. Z bajki go słąbo kojarze. Ponoć zadebiutował w 1990r. W późniejszej Armadzie był mobilną wyrzutnią rakiet. W serii Energon był już helikopterem. Barricade był samochodem wyścigowym a teraz robi za Saleen S281E w wersji policyjnej.
Na koniec mego długiego wywodu (jeśli choć jedna osoba nie obrzuci mnie za niego błotem będzie milusio) coś miłego. Decepticon Scorponok był i jest gigantycznym Skorpionem. Czas go nie ruszył, tak jak prawdziwych ziemskich skorpionów od tysiecy jeśli nie milionów lat.
Pomine milczeniem ile innych gwiazd bajki nie zagrało w filmie.
P.S. Porównania opieram o najbardziej kultową serię Generation One. Każda wydana później (Armada czy Energon) to już nie ten klimat.