PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98840}

Triumf woli

Triumph des Willens
1935
7,3 3,2 tys. ocen
7,3 10 1 3227
6,5 15 krytyków
Triumf woli
powrót do forum filmu Triumf woli

Najlepszy !

ocenił(a) film na 10

Niech Żyją Niemcy !
Niemcy Niemcy ponad wszystko

ocenił(a) film na 8
Zandarm

You said it.

ocenił(a) film na 9
Borja

Deutschland, Deutschland, uber Alles! :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
TCJ

Zgadzam się. Rzeczywiście można się pozachwycać stroną wizualną, montażem etc. (wszystko to jest perfekcyjne), ale NIE wymową. Trzeba mieć coś z głową, by pisać "Niemcy, Niemcy ponad wszystko". Zresztą -inna sprawa, że mnie film szybko znudził. Dooglądałem do końca, ale moim zdaniem brakuje mu już dzisiaj siły wyrazu -w przeciwieństwie do "Olimpiady", którą wciąż ogląda się z wypiekami na twarzy - 70 lat po powstaniu! Dlatego daję "Triumfowi..." 7/10. :P P.S. Leni broniła się, że to nie jest film ideologiczny, że nie mówi się w nim o antysemityzmie, że przesłaniem są pokój i praca -i rzeczywiście coś w tym jest, ale przemówienie Hitlera na zamknięcie zjazdu jest ZATRWAŻAJĄCE -i ta gadka o tysiącletniej Rzeszy, o czystości rasy nie jest przecież zupełnie obojętna znaczeniowo. Największa tragedia w dziejach - to, że inteligentny naród (Niemcy) dał się omamić bandzie psychopatów (Hitler, Goebels, Himmler, Hess, Goring i inni). :|

ocenił(a) film na 8
Davus

Akurat "Niemcy, Niemcy ponad wszystko" jako słowa pierwszej zwrotki hymnu (śpiewana jest trzecia) nie mają w sobie nic złego (mimo tego, co zrobili z tym hymnem naziści), choć w tym kontekście jest to baaardzo nie na miejscu.

FJ2

Dokładnie. Gdybyśmy my śpiewali "Polska, Polska ponad wszystko", nikt by nie szukał w tym destrukcyjnych elementów. To piękny utwór, ciekawie skomponowany, ze wspaniałą muzyką. Ja po raz pierwszy słuchałam (wstyd się przyznać) nieświadoma tego, że jest hymnem Niemiec i byłam zachwycona. Lubię niemieckich klasyków.

ocenił(a) film na 8
TheNekokuroi

No nie. No nie! Madame, ten hymn jest dziełem Austriaka! ;-)

FJ2

Przepraszam, w rzeczy samej, nie wiedziałam, jakiej jest narodowości. W Austrii mówi się po niemiecku, więc wrzuciłam to do jednego worka. Postaram się zapamiętać, lecz nie obiecuję, że przestanę. Bowiem rozwój muzyki na tamtych terenach wygladał (z tego, co mi wiadomo, jestem tylko biernym odbiorcą sztuki) podobnie, nazwiska w obu krajach są niemieckie, niemniej spróbuję. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi.
PS. Nie wiem, czemu, ale sformułowanie "austriaccy klasycy" brzmi dla mnie jakoś dziwnie...

TheNekokuroi

Sprawdziłam. Spośród słuchanych przeze mnie kompozytorów niemieckojęzycznych tylko Haydn i Mozart byli Austriakami. Być może to dlatego. Sama nie wiem.

ocenił(a) film na 8
TheNekokuroi

Ojej, nie wiedziałem, że wywołam takie zamieszanie ;-). W każdym razie - tożsamość austriacka już w tym okresie zarysowuje się w pewnym rozdzieleniu od ogólnoniemieckiej ;-).

FJ2

Hmm... Ale muzyka ma podobne cechy. Zupełnie inaczej wygląda muzyka we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Przynajmniej mnie się tak zdaje.

ocenił(a) film na 8
TheNekokuroi

A to inna sprawa, faktycznie - chyba jak wszystko, wynika z pewnego archetypu człowieka mieszkającego na danym terenie ;-).

TheNekokuroi

W Austrii tez jest troche inaczej niz w Rzeszy. to kraj południowo niemiecki a wiec ma związek z Italią. A po za Mozartem i Haydnem (autorem hymnu Dojczland dojczland - w oryginale był Boże chroń cesarza ..Austrii) to jeszcze Schubert, Bruckner, Mahler, Webern, Berg Schonberg, Wolf , Sthrausowie, Lehar i wielu innych było Austriakami.

ocenił(a) film na 1
Zandarm

czyś ty zgłupiał czlowieku?? [żandarm] jak wogóle można pisać tak.. świat byłby milion razy lepszy bez niemców

ocenił(a) film na 1
Oriflamme

Po prostu opowiadam się za wyborem mniejszego zła. I czymś takim byłaby w tym przypadku likwidacja Niemców. Volksdeutschów którzy dziś ich bronią również.

Za wszystkie określenia dziękuję jednak na przyszłość wolałabym w bardziej odpowiedniej - żeńskiej formie ;)

ocenił(a) film na 10
Jaqueline

Mniejszym złem, a na pewno poważnym dobrem byłoby usunięcie wszystkich ludzi ze świata. Dlaczego za tym nie optujesz?

ocenił(a) film na 1
Oriflamme

Niegłupie, fakt. Ale prędzej czy później i tak po kolei znikniemy, więc nie ma co teraz robić szumu. A i całościowo się kiedyś zdarzy.
Mogę zapytać czy zdjęcie profilowe ma inny przekaz niż powszechnie oczekiwany?

ocenił(a) film na 8
Jaqueline

Sądzę, że gdyby podliczyć bilans zysków i strat, jakie przyniósł światu naród niemiecki, nadal wyjdzie od nas nieco wyżej :-).

FJ2

oj nie wiem :)

FJ2

smutna prawda jest taka że biały człowiek przysłużył się światu najbardziej.

Jaqueline

I polaków.

DiegoGonzales

*Polaków

ocenił(a) film na 10
Zandarm

Piękny film. Rzeczywiście oglądając go aż chce się maszerować w czarnym mundurze z prawicą wykonującą rzymski salut.
Człowiek wie że to socialiści(zło) ale chęć uczestnictwa jest większa.
PS. Z tą muzyką to aż człowiek dreszczy dostaje.
http://pl.youtube.com/watch?v=ynbeoshv6Fk

ocenił(a) film na 10
MakoR

Swiat nie bylby lepszy bez Niemcow. To oni byli przodownikami w chemii, jako pierwsi poznali najnowsze technologie. To, ze Hitler byl chorym czlowiekiem nie upowaznia ciebie do szkalowania narodu niemieckiego. Zauwaz, ze na ziemiach dawnego zaboru Niemieckiego zyje sie lepiej niz np. na wschodzie. Oczywiscie nazizm to chora ideologia, ale Niemcy to piekny kraj ktory zasluguje na szacunek.

ocenił(a) film na 1
Zandarm

Ale to właśnie ten wspaniały naród niemiecki poparł go w zdecydowanej większości- chociaż zdawał sobie sprawę z tego za jaką cenę odbywa się ich wzrost gospodarczy czy tworzenie nowych technologii.. Pomyśl kosztem ilu ludzi ten kraj żył sobie w dobrobycie.. I owszem niemcy to naród, który 'potrafi zrobić coś z niczego' zrobił sobie mydło z nieprzydatnego ludzkiego tłuszczu, testował lekarstwa zabijając przy tym bezbronnych ludzi- to o ten postęp Ci chodzi?
Czy to przypadek,że 2 najokrutniejsze wojny w historii ludzkości wywołał jeden i ten sam naród- ja myślę że nie..

ocenił(a) film na 10
Jaqueline

To nie naród robił mydło, ale pseudo-lekarze. Gdybyś chciał wiedzieć to naród nie wiedział nic o żadnych obozach. Naziści nie chcieli dopuścić aby Niemcy o tym wiedzieli bo mogliby się odwrócić od władzy. Radzę trochę poczytać....w końcu to dlatego przed końcem wojny usuwali ślady swoich zbrodni bo bali się, że przyszłe pokolenia ich potraktują jak zbrodniarzy. Nie zapomnij, że tę wojnę wywołał także ZSRR którego władza zabiła więcej ludzi niż Niemcy ( i to głownie wlasnych obywateli ). Wzrost gospodarczy nie był wzrostem kosztem innych ludzi. Miał on miejsce przed wojną a więc przed eksterminacją Żydów w obozach. Widać, że słaby jesteś z historii. Cud ekonomiczny za czasów Hitlera jest dziś omawiany na naukach ekonomicznych na najlepszych uniwersytetach.
Nie jest winą narodu niemieckiego, że zrodził Doktora Mengele czy Himmlera. Ludzie wybrali Hitlera bo obiecał im wzrost gospodarczy....zwykli obywatele nie mieli ochoty zabijać żydów. Nie wiem czy wiesz, ale ludzie nie traktorwali Mein Kampf poważnie w Niemczech. Większość obywateli nie wiedziała nic o żadnych obozach. I powtórze to raz jeszcze....wzrost gospodarczy miał miejsce w latach 30' przed wojną , przed eksterminacją żydów i innych ras...taka jest prawda chłopcze.

ocenił(a) film na 10
Zandarm

Nie myl Hitlera z narodem niemieckim. W końcu sam Adolf w ostanich dniach wojny powiedział, że narod okazał się słaby i musi przegrać. Nie miał litości dla własnych ludzi. Ludzie w Niemczech chcieli wygyrwać wojnę, tak jak rosjanie czy Polacy. Oni nie chcieli mordować niewinnych ludzi. Nie każdy Niemiec był nazistą. To Hitler i jego świta mieli chore pomysły a nie obywatele. Oni nie dali Hitlerowi mandatu bo ten obiecał eksterminację Żydów

ocenił(a) film na 10
Zandarm

To tak jakby powiedzieć, że każdy Rosjanin był komunistą i wielbicielem Stalina. Stalinowskie gułagi, tortury, wielki głod na Ukrainie, miliony mordowanych niewinnych ludzi tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że Hitler i Stalin to dwóch największych popaprańców w historii przy czym Stalina mordował głownie własnych obywateli co jest jeszcze bardziej chore i niezrozumiałe

ocenił(a) film na 9
Zandarm

"Radzę trochę poczytać....w końcu to dlatego przed końcem wojny usuwali ślady swoich zbrodni bo bali się, że przyszłe pokolenia ich potraktują jak zbrodniarzy."

Zacierali ślady nie tyle ze strachu przed niemiecką opinią publiczna, ale z obawy przed osądzeniem przez aliantów.

"Wzrost gospodarczy nie był wzrostem kosztem innych ludzi."

Ustawy norymberskie? Wykluczanie żydów z życia publicznego, zawodowego, społecznego? "Kanonen statt Butter"?

"Ludzie wybrali Hitlera bo obiecał im wzrost gospodarczy...."

Tylko dlatego? Jego program zawierał oskarżenia wobec Żydów i zapowiadał ich wykluczenie ze społeczeństwa niemieckiego. Język nienawisci zapowiadał ciąg dalszy.

ocenił(a) film na 10
hauser

Czyli według ciebie przeciętny Niemiec był antysemitą, krwiopijcą i mordercą ? Bzdura. Zgadnij ilu Niemców zginęło w obozach śmierci bo przeciwstawiali się reżimowi. Ludzie wybrali Hitlera bo obiecał wzrost gospodarczy. Taka jest prawda. Żydzi to sprawa mniej istotna. Zwykłego człowieka nie obchodzili Żydzi. Tym zajmowali się fanatycy.....czyli jeden procent społeczeństwa. Zwykli ludzie zmęczeni kryzysem lat 20' i kolejnymi kanclerzami ( z wyjątkiem Gustava Stresemanna który jako tako zlikwidował hiperinflację ). Ludzie chcieli silnego lidera który poprowadzi Niemcy do wzrostu. I wybrali Adolfa. Dzięki temu Hitler mógł zrealizować swój plan. Nie był to plan popierany przez większość. Ludzie widzieli w wojnie szanse dla Niemiec a nie szanse na zniszczenie innych narodów. Każdy inny kraj mógł zrobić to samo.

ocenił(a) film na 9
Zandarm

Wszystko OK Żandarm, ale niech nikt nie wciska kitu, że naród niemiecki nie zdawał sobie sprawy z tego co robi Hitler!!! Samo to, że rozpoczął wojnę, co się Niemcom podobało, a także jeśli nawet nie wszyscy byli antysemitami, to im to jakoś w większości nie przeszkadzało.

Może to wina propagandy i my gdybyśmy żyli w tamtych czasach też byśmy tego z wąsikiem poparli, ale nie można nikogo usprawiedliwiać. Przegrali, to się tłumaczą, że nic nie wiedzieli. Wykonywali rozkazy - śmieszne. Ciekawe co by było, jakby wygrali. Pewnie Hitler by został bogiem i panem wszechświata. Wzruszające.

ocenił(a) film na 9
Zygfryd666

Aha - sam film naprawdę robi wrażenie.I z punktu jego realizacji powinien dostać przynajmniej 9, bo jest mistrzostwem propagandy. Choć ja się na tym w sumie nie znam, to tak mi się wydaje.

Ciężko mi to ocenić obiektywnie. To jest piękne i straszne zarazem. Bardziej straszne, jeśli się ma choć trochę oleju w głowie.

ocenił(a) film na 9
Zygfryd666

Zresztą dałbym nawet 10, bo bez wątpienia lepszego filmu o takiej tematyce trudno szukać, ale autorowi tematu wystawiłbym niestety 1.

Chyba, że chodzi tu o coś konkretnego, a nie tylko marną prowokację, czy ukazanie czystego debilizmu?

ocenił(a) film na 10
Zygfryd666

Rozkazy wykonywali generałowie i to oni się tak poźniej bronili. Wiesz, Niemcy po I wojnie i traktacie Wersalskim czuli się poniżeni i ośmieszeni więc wojnę traktowali jako wymierzanie sprawiedliwości tym którzy kazali im posiadać malutką armię i oddać ziemię odwiecznemu wrogowi, Francji. Ale nadal nie zgadzam się z tym, że naród Niemiecki jest winien zbrodni Hitlera i jego współpracowników. A nawet jeśli zdawali sobie sprawę to co mogli potem zrobić ? Sami by zostali wysłani do obozów. Pamiętaj, że Hitler nie mówił ludziom ilu Żydów dzisiaj zabito. Hitler opowiadał o lepszej przyszłości i to się ludziom podobało. Cóż, tak to było. Aczkolwiek denerwuje mnie tylko jeden fakt, mianowicie to, że komunistyczno-bolszewickie mendy i szumowiny nie doczekały się procesów jak naziści. Skoro wieszali Ribbentropa to dlaczego nie Mołotowa ? Historia spłatała psikusa.

PS: Co do Niemiec to przykro mi mówić, ale większość obywateli to prostacy, podobnie jak Polacy. Zawsze naród, lud pracujący to prostactwo. Łatwo im wcisnąć każdy "kit". Ludzie zaufali Hitlerowi bo widzieli w nim silnego lidera. Oni nie musieli się tłumaczyć z "wykonywania rozkazów" bo przecież ich codzienność ograniczała się do pracy, odpoczynku i jedzenia. To grupa Nazistów w tym najważniejszych członków partii winna była zbrodni ludobójstwa.
Podobnie było w Rosji, przecież nie każdy wiedział o istnieniu łagrów, mordowaniu jeńców wojennych itp. Ale jakaś tam odpowiedzialność społeczna istnieje, aczkolwiek nie należy oskarażać przysłowiowego Nowaka na równi z takim Himmlerem czy Hansem Frankiem !

ocenił(a) film na 9
Zandarm

No i tu już gadasz do rzeczy. Aczkolwiek też nie należy mówić co mogli zrobić, bo jednak masowy sprzeciw może coś zdziałać. A to, że Hitler ich omamił jest faktem.

Pozdrawiam myślących, bo tylko oni powinni oglądać ten film. W sumie po tylu latach może on być w jakiś sposób niebezpieczny, ale nie bardziej, niż filmy, w których pokazuje się zabijanie ludzi, czy inne "złe rzeczy".
PRzecież i tak każdy może sobie sięgnąć po Main Kampf.

Aha - no i co do tych komunistów, to w zupełności się zgadzam. Taki sam, jak nie gorszy reżim i tylko oni byli obłudni i ukrywali swoje zbrodnie za jakąś tam fasadą nie wiem czego. Dlatego teraz koszulki ze Stalinem, Che, lub sierpem i młotem są na porządku dziennym i ludzie się z tego śmieją, a mało kto założyłby twarz Hitlera i swastykę.

ocenił(a) film na 9
Zandarm

"Czyli według ciebie przeciętny Niemiec był antysemitą, krwiopijcą i mordercą ? Bzdura."

Większą bzdurą chyba, jest przeprowadzanie podobnego do Twojego wnioskowania na temat Niemców i narodu niemieckiego. Zerknij na mój post i kwestie (dość konkretne), które w nim poruszyłem...

Każdy kraj? Zabawne... Wyobrażasz sobie np. Czechów, Duńczyków, Francuzów,
Polaków wreszcie, w roli gnębicieli i eksterminatorów Żydów...? Bo ja jakoś nie potrafię.

ocenił(a) film na 9
hauser

Poprawka:
"Większą bzdurą chyba, jest przeprowadzanie podobnego do Twojego wnioskowania na temat mojego postrzegania Niemców i narodu niemieckiego."

ocenił(a) film na 9
hauser

"Każdy kraj? Zabawne... Wyobrażasz sobie np. Czechów, Duńczyków, Francuzów,
Polaków wreszcie, w roli gnębicieli i eksterminatorów Żydów...? Bo ja jakoś nie potrafię."

I Polacy mają w swojej historii takie epizody. Jak choćby rok 1968 i wysiedlenia żydów. Tylko ja też bym nie powiedział, że Polacy to antysemici (bo w każdym narodzie się tacy znajdą), przecież wielu Polaków pomagało Żydom. Choć czasem stara się to nam wmówić i może w jakimś procenciku jest to prawda. Na przykład kręgi radiomaryjne ocierają się o takie tendencje antysemickie, ale to nie oznacza, że Polacy nimi są, czy też ogólnie nie są.

W każdym razie Niemcy... nie wiem czy byli w większości antysemitami, ale też nie sprzeciwiali się gnębieniu Żydów. Było wiadomo jaki stosunek miał Hitler do Żydów, a społeczeństwo go kochało i to pozwala mówić o nich w szczególny sposób. W końcu nikt nie zabił tylu żydów co wybrany przez Niemców i popierany reżim.

ocenił(a) film na 10
Zygfryd666

1968 to czas komunizmu. Polacy byli zniewoleni przez obce sily.
Wsrod Polakow tez dominowal czesto antysemityzm, zwlaszcza przed wojną.

1. Wielu Niemcow oburzalo sie z tego powodu. Nie popieralo Hitlera. Byli wiec mordowani. O tym sie nie mowi na historii.

2. Ludzie w wiekszosci byli omamieni przez rezim. Pamietaj jednak, ze to partia i fanatycy przesladowali zydow a przecietny obywatel mial robione pranie mozgu. Nie rozumiesz podejscia Niemcow, oni po I wojnie czuli sie ponizeni lub nawet osmieszeni. Hitler to wykorzystal. Zrzucil wine na Zydow a, ze przecietny obywatel nie mysli logicznie wiec chetnie przyjmowal takie latwe wytlumaczenie. Ale nadal nie zgadzam sie z toba, ze Niemcy wiedzieli o obozach smierci. Wiele z nich bylo ukrytych w lasach, ludziom nie bylo wolno sie zblizac do zamknietych terenow a pociagi z ludzmi byly przeciez towarowe. Nikt nie wiedzial co jest w srodku. Latwo oceniac ludzi po fakcie dokonanym, ale nawet moj dziadek ktory byl na robotach przymusowych w niemczech nie widzial tam raczej zadnych obozow. To wszystko bylo ukryte. Bo nie kazdy niemiec byl chetny popierac zabijanie zydow tak samo jak nie kazdy niemiec godzil sie na eksterminacje chorych umyslowo. Hitler byl antysemita, ale nie mowil publicznie o mordowaniu Zydow. ZNajdz mi chociaz jedno przemowienie, chociaz jeden fragment w jego ksiazce. On tego nie powiedzial doslownie. Bal sie reakcji ludzi. Przeciez wielu niemieckich obywateli mialo zydow w rodzinach.

A co do tego "kazdy kraj" to wyobraz sobie Francje ktora przegrywa wojne i w Niemcach widzi winowajce oraz swojego wroga. Do wladzy dochodzi szaleniec, Francja rosnie w potege i wtedy jest juz kwestia czasu kiedy dojdzie do ludobojstwa. Skoro ty nie potrafisz ? Coz....twoj problem a nie moj.

Myslisz, ze przecietny obywatel naszego kraju zaglebia sie w ideologie Tuska albo Kaczynskiego ? Nie ! Kaczynski daje do zrozumienia, ze za Tuskiem nie przepada, ale nigdy nie powiedzial "Ten facet jest zly, trzeba go odwolac". Hitler robil tak samo. Nie mowil ludziom wprost "Atakujemy Polske bo chce wymordowac Slowian oraz Zydow" tylko mowil "Aby pozyskac ziemie dla narodu Niemieckiego". Ponizonym przez traktat wersalski Niemcom sie to spodobalo. A tak wogole to nigdy nie wiesz jacy ludzie naprawde byli. Wielu z nich wybralo Hitlera bo oferowal silne i sprawne rzady w celu poprawy gospodarki. Potem gdy urosl w sile zaczal realizowac plan o ktorym glosno nie mowil. Taka mlodziez z Hitlerjugend widziala w Hitlerze zbawce narodu Niemieckiego a nie morderce Zydow. Obywatele nie chcieli wymordowac Slowian czy Zydow. Przynajmniej nie wszyscy. Hitler realizowal plan za plecami Zydow. To wszystko odbywalo sie poufnie, zdala od opinii publicznej. Nienawisc to nienawisc, tylko slowa dla ludu a prawdziwe intencje Hitler zostawil sobie. Podobnie Stalin, ludziom wmawiano, ze ZSRR wyzwala a ZSRR okupowalo nasze ziemie. Ludzie wiwatowali na czesc wybawicieli ktorzy pokonali Niemcow ( o dziwo zapominajac o 17 wrzesnia ). Tylko nielicznie rozumieli co sie dzieje, tak jak nieliczni znali prawdziwe oblicze Hitlera. Dlaczego Stalinowi zlezalo zeby ukryc prawde o Katyniu ? Z powodu aliantow ! Dlaczego taki Bierut nie powiedzial publicznie, ze jest sluga ZSRR i nie dziala na korzysc Polski tylko na jej niekorzysc ? Z powodu opinni publicznej ktorej Hitler tez sie bal !

ocenił(a) film na 9
Zandarm

Nie jestem pewien czy takie zbrodnie da się ukryć przed narodem, ale to już inna kwestia. Po prostu tego nie wiem i też nie oceniam nikogo, bo wiem, że Hitler ich omamił, a oni się omamić dali (my też może byśmy się wtedy dali).

"Bierut nie powiedzial publicznie, ze jest sluga ZSRR i nie dziala na korzysc Polski tylko na jej niekorzysc" - to jest akurat zły argument!!! Przeciez i tak cała Polska wiedziala komu służy władza. Tak samo, jak był znany ogółny stosunek Hitlera do Żydów i innych nacji (ustawy norymberskie). Ale tak zadziałała genialna machina propagandowa z filmami Leni na czele.

Zandarm

Oczywiście, że Niemcy wiedzieli, co się wyprawia na wschodzie. Większość z nich miała braci, ojców, wujków itd. służących w Wehrmachcie , ci pisali listy do domu i nie ukrywali, co robią z polakami i żydami (pisownia oryginalna - małą literą). Fragmenty takich listów drukowane były jakiś czas temu w ,,Polityce". Polecam. Ty popierasz tzw. osobowość i moralność totalitarną. Jestem prostym człowiekiem to jestem zwolniony z myślenia: łykam bez zastanowienia to, co mówią politycy i nie muszę się zastanawiać. Niezależnie, czy jestem głupi czy mądry mam być odpowiedzialny za własne wybory. I na końcu. Nie ma odpowiedzialności narodowej za czyny. W każdym narodzie znajdą się szumowiny, konformiści i ludzie szlachetni (to dotyczy też spraw polsko - żydowskich). I tyle. Ja polecam film ,,Fala" (oparty na faktach) i poczytanie o eksperymencie Milgrama.

ocenił(a) film na 9
Zygfryd666

"I Polacy mają w swojej historii takie epizody. Jak choćby rok 1968 i wysiedlenia żydów."

Jasne. Ale widzisz tu podobieństwo do masowej i planowej eksterminacji?

ocenił(a) film na 9
hauser

Podobieństwo nie, ale podałem przykład, że w każdym narodzie znajdą się tacy ludzie.

ocenił(a) film na 10
hauser

Wybuch wojny, przesladowania czy dyktatura to jeszcze bylo zjadliwe i do zaakceptowania, ale nie eksterminacja o ktorej glosno Hitler by nawet nie powiedzial. Z tego powodu nie ma zadnych rozkazow na papierze ! Zeby to ukryc ! Przed narodem !

ocenił(a) film na 9
Zandarm

Tak jak mówiłem - może i obozy zagłady dało się jakoś zakamuflować, zę to tylko więzienia, obozy pracy i tak dalej, ale już same prześladowania Żydów myślę, że były faktem dla większości Niemców (bo zawsze znajdą się ludzie którzy kompletnie nic nie czają co się wokół dzieje).

ocenił(a) film na 10
Zygfryd666

Tak masz racje ! Przesladowania byly faktem ogolnie znanym, jednak propaganda tak sprala ludziom mozgi, ze oni po prostu ( byc moze ) mysleli, ze Zydzi rzeczywiscie sa zli i powoduja same problemy oraz, ze dzialaja na niekorzysc Niemiec. Mysle, ze istnieje jakas tam narodowa, wspolna odpowiedzialnosc, ale jak juz powiedzialem, nie wolno oceniac wszystkich jednakowo.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Zandarm

Żandarm - i tu się z Tobą w końcu zgodzę. Koniec.

ocenił(a) film na 10
Zygfryd666

Ok, koniec
Ciesze sie, ze doszlismy do porozumienia i kazdy akceptuje argumenty strony przeciwnej !

pozdrawiam