.. o powolnie toczącej się akcji. Normalnie byłaby to dla mnie zaleta, ale tym razem tego „czegoś” mi zabrakło, całość nie urzekła.. Niemniej warto. Widzimy parę dni z życia dwóch rodzin, poznajemy ich małe sekrety. Najwięcej kontrowersji wzbudza relacja chorej córki i jej matki, która w dość specyficzny sposób próbuje „zadbać” o jej przyszłość. Jednak wątek ten nie został należycie wykorzystany. Jak zresztą i inne: film kończy się w momencie, w którym nic nie wiadomo, co będzie dalej. Taki zabieg ma swoje zalety, jednak mnie nie przekonał, jedynie 5/10.
Ciekawe czy inny filmaniak podzieli moje zdanie..? :)
no nawet ciekawy, ale Sierota zdecydowanie straszniejszy film :) to życzę miłego seansu i dobranoc :D
a słyszeliście o czymś takim jak e-mail, gadu-gadu, yyy... wiadomości prywatne? to przestrzeń publiczna i każdy ma prawo ją kształtować ale z rozsądkiem, turkaweczki:) "Niebiańskie stworzenia" były niebiańskie! Film trzymał mnie w ekscytacji. I ja cenię Leto. ale czy to nie jest wątek pod "Trudną miłością"? :D /Boże ale się czepiam-,-
cześć :D Dzisiaj na tvp1 lecie The Wanted z Andżeliną o 21:25 widziałeś czy może chcesz obejrzeć wspólnie?:) pozdrawiam
Widziałem dosyć niedawno, no niezbyt mi się podobał.. Na dziś miałem zaplanowany "Uraz" (mojego mistrza:) na tv4, akurat teraz jest reklama, nie pisałem bo to horror:) Głupio mi że tak znowu Twojej propozycji nie oglądamy.. Następnym razem postaram się bardziej, obiecuję:)
A proszę Cie dobrze, że nie oglądaliśmy mojej propozycji bo te Wanted to był gniot :/ taka obsada a film cienki jak nie wiem, strasznie się męczyłam podczas oglądania i modliłam się żeby skończył się jak najszybciej :) Ja właśnie oglądam z Brucem Willisem na tvp1 Barwy Nocy- taki sobie :P Ostatnio się przełamuję i zaczynam oglądać horrory w nocy ostatnio oglądałam ten przypadek 39, przez palce ale jednak oglądałam :P
Mistrz masz na myśli Dario Argento? Nie widziałam żadnego dzieła tego reżysera, on robi tylko horrory? Widzę, że jego stare filmy są wysoko oceniane, ale te nowsze już gorzej :P
http://wieszcodobre.pl/co_ci_to_movie/
tutaj jest konkurs i możesz wygrać kody do VOD, żeby oglądać filmy za darmo. Ostatnio wygrałam 10 kodów, ale jeszcze nie skorzystałam muszę przejrzeć co oni tam mają ciekawego :)
Tak, mistrz Dario Argento:) To jeden z największych europejskich twórców kina grozy, na pewno największy z żyjących. Mówisz że jego starsze filmy są wyżej oceniane, nowsze gorzej.. To prawda, ale taka zasada tyczy się każdego tak długo tworzącego reżysera, zwłaszcza w tym gatunku. Spójrz na lata tych pierwszych filmów, to początek lat 70'.. Wyobrażasz sobie 40 lat zajmowania się horrorami? :) A z latami zmienia się widownia, inne są oczekiwania i wymagania, i wielu starych mistrzów nie umie się odnaleźć w nowych realiach.. Smutne, ale prawdziwe. Co do gatunku.. Argento specjalizuje się w giallo. Najprościej to wytłumaczyć określeniem krwawy (naprawdę krwawy) kryminał, wielu używa też określenia włoski slasher. I tak jak ze slasherem, wielu, zwłaszcza młodszych widzów, kłóci się co do jego przynależności gatunkowej, upierając się że obraz grozy bez elementów nadprzyrodzonych to thriller.. Dla prawdziwego fana kina grozy żadnych wątpliwości tu jednak nie ma, zarówno giallo jak i slasher to oczywiście zgodnie z terminologią podgatunki horroru. (wybacz że tak Cie zanudzam, ale pytasz się czy Argento tworzy same horrory.. Odpowiem że w zdecydowanej większości tak, Ty kiedyś będziesz na zwyczajny horror miała ochotę, sięgniesz po Argento i nie przygotowana na taki rodzaj kina zawiedziesz się...). Dla kogo jest więc giallo? Na swoim przykładzie powiem, że dla fanów detektywa Columbo i Kojaka:) Ja za dzieciaka ich przygody pochłaniałem na dobranockę:) A giallo to taki kolejny poziom w tym kierunku, mamy tu wszystko to co najlepsze w kryminale, tajemnicze morderstwa, mylne tropy i zagadkę kto za wszystkim stoi do rozwiązania, lecz całość zrobiona jest w o wiele mocniejszym stylu, reguł zaś nawet co do już wspominanej obecności elementów fantastycznych nie ma. U Argento dodatkowo ważnym elementem są wrażenia wizualne i artystyczne, współgranie obrazu z dźwiękiem, gra kolorów.. Ja potrafię czasami samymi obrazami z jego filmów się zachwycać.. Największym zarzutem zaś w kierunku i giallo i samego Argento jest podobno strasznie niski poziom gry aktorskiej w takich produkcjach, ale ja jak pamiętasz jakoś nie przywiązuję do tego wagi..:) To tak gdybyś kiedyś była zainteresowana:)
Co do tego konkursu, to czarno to widzę.. Z filmów tam wymienionych, tych których ma on dotyczyć, widziałem tylko 3:10 do Yumy i Lektora..
O, "Once" widzę że oglądaliśmy razem:) Fajny film, nie? Mam nadzieję że przez długi weekend jeszcze będzie jakaś okazja do seansu.. Pamiętam że lubisz Bale'a, w niedzielę Shaft na tvn, oglądałaś już? To był chyba mój pierwszy film z tym aktorem (nie licząc tego starego o wojnie Spielberga gdzie był on jeszcze dzieciakiem), na pewno pierwszy w którym zwróciłem na niego uwagę - Bale wypadł tu niesamowicie. Od razu gdy tam go zobaczyłem mówię do siebie: co to za gość i czemu go nie znam? :)
Cześć :D tak tak bardzo fajny główny bohater bardzo pozytywny, piosenki fajne ale ta czeszka mnie drażniła :p dziękuję za porządny wykład o horrorach Dario Argento, bardzo wnikliwy i pouczający, ja o filmach mogę czytać godzinami więc bardzo mi się podobał :D tez lubię Columbo :D a Shafta nie widziałam z chęcią obejrzę o której leci? Mam nadzieje ze późno wieczorem bo kurde dałam się namówić na koncert Pawła Małaszyńskiego nie wiem co mi odbiło :/ Pewnie chodzi Ci o Imperium Słońca :D kurde Bale jest niesamowity w każdej roli on hipnotyzuje widza :) od siebie polecam z nim Mechanika, Prestiż, Equilibrium ale pewnie widziałeś :D pozdrawiam
No te akurat widziałem.. I akurat ułożyłaś je według tego, jak je oceniam: Mechanik 9/10 Prestiż 8/10 Equilibrium 7/10:)
A Shaft będzie o 22:00... Nie masz możliwości nagrania jak co?
Kurde niestety nie :/ trudno może gdzieś znajdę online. Dzisiaj na ale kino leci Malowany welon o 14:25 szkoda ze nie masz tego kanału :(
Mi też go szkoda..:)
Zauważyłem, że dziś na TVP Kultura o 23:15 leci ten Chopper:
http://www.filmweb.pl/Chopper
pamiętam że miałaś na niego chęć, więc gdybyś miała go przegapić, to pomyślałem że dam Ci znać na wszelki wypadek:) Będziesz oglądać?
Aaaa dzięki, że pamiętałeś :) Oczywiście będę patrzeć :) Nie wiem skąd jesteś, ale w Katowicach w dniach od 10 do 20 maja jest Festiwal Filmów Kultowych, dużo będzie horrorów różnistych- klasyki, z kaset VHS, a nawet horrory klasy B a może i C :D więc jak mieszkasz gdzieś niedaleko to możesz się wybrać :D podaje link:
http://www.filmykultowe.pl/program/
No aż tak daleko nie mieszkam, ale raczej nie będę mógł.. Ale super to wygląda. Co prawda akurat nie trafili z żadnym tytułem na który poluję (gdyby tak puścili "Widmo śmierci" z 88 roku to chyba bym się nie powstrzymał), ale sama idea jest rewelacyjna! Wielkie dzięki za info.
Co do tego Choppera.. Ja jak pamiętasz niezbyt miałem na niego ochotę.. Zobaczę, pod warunkiem że Ty skusisz się jeszcze w długim weekendzie na to:
http://www.iplex.pl/filmy/domowe-pieklo,1594 :))
Pamiętasz? To ten horrorek (choć nie jestem przekonany czy to będzie horror..) którego nie chciałaś w nocy oglądać:) Ja już od dawna mam na niego ochotę, ale jakoś samemu nie chciało mi się go włączać...:)
Ok niechaj będzie obejrzę Domowe piekło :D a kiedy? będę mogła dopiero w weekend :) teraz patrze na Podwójna gra z Alem Pacino na tvn7 :)
Masz za duży wpływ na mnie bo sama z siebie miałam ochotę na horror i oglądałam Porąbani :P to Taki horror-czarna komedia dosyć ciekawy i śmieszny :P
Mi tam wszystko jedno kiedy, byleby nocą:) To jak będziesz na niego miała ochotę to daj znać.
No nic, jeszcze tylko dokończę konferencję Smudy na tvn24 i włączam Choppera:) Ciekawe czy zmienię o nim zdanie..
Kurde jak się stało, że ten Kitty miał podcięte te gardło? bo akurat przegapiłam, gdyż "sztalowałam" telewizor :P
Też jeszcze tego nie widziałem, konferencja trwała troszkę dłużej niż myślałem.. Nie wiem nawet który to Kitty:) Ale to chyba bez większego znaczenia dla fabuły..?
nie, nie miało znaczenia dla fabuły :P ale nie lubię przegapiać nawet minuty filmu :P a ten Kitty to na początku wykitował przez podcięcie gardła :)
Jakoś mi gostka nie szkoda...:) Też zazwyczaj filmy oglądam od deski do deski i w pełnym skupieniu, normalnie w czasie filmu, pomijając reklamę,bym Ci nie odpisał bo laptop miałbym oczywiście wyłączony (Ogame sobie doglądam, znasz tą grę?), ale ten mi jakoś nadal nie podchodzi... A Tobie jak się podoba?
Drogi kolego schodzę z kompa, jutro rano opisze moje wrażenia :) Jak na razie film mi się bardzo podoba, kreacja Bany mistrzostwo :) Uwielbiam australijski i brytyjski akcent więc to tez na plus, ogólnie lubię takie filmy w stylu Intermission czy Zgon na pogrzebie :D pozdrawiam dobranoc wracam do oglądania :D
Wyprzedziłaś mnie:) To fajnie że choć Tobie się podoba:) Może gdybym znał lepiej tego Banę (1 tylko film z nim kojarzę, też chyba taki który mi nie podszedł bo nie umiem sobie teraz przypomnieć ani tytułu, ani o czym był... Kimś się tam opiekował, jakaś sensacja..) to i film by mnie zaciekawił, film z lubianym aktorem zawsze lepiej się odbiera, ale teraz jakoś w ogóle nie ciekawi mnie grana przez niego postać..
Tamtych dwóch filmów o których wspominasz też nie widziałem..
Zgadzam się że film przyjemnie się ogląda Nieśpieszna przyjemna fabuła bez niepotrzebnych sensacji i gwałtownych zwrotów akcji Ciekawie opowiadana historia kilku osób gdzieś z cichego zakątka Zdjęcia robione przez matkę raczej nie miały na celu stricte zarobkowego To raczej artystyczne zadęcie matki, która moim zdaniem w ten dość nietypowy sposób, próbowała wesprzeć córkę w chorobie Mi w tym filmie zabrakło sensownego przesłania lub puenty No chyba, że za takową weźmiemy coś w rodzaju - "historie i perypetia z pierwszego stukanka Beagle"... Tak a' propos Beagle Rozbawiło mnie porównanie jego imienia do nazwy rasy psa i stwierdzenie, na widok jego golizny, że siłownia jest mu obca