Oglądałam ten film kilka razy, należy do moich ulubionych wogóle, mądry i wzruszający…no i cudowny Jim Carrey oczywiście: ) Zastanawiałam się kilak razy nad tym, jakie alternatywne zakończenia tego filmu byłby możliwe…czy naprzykład Truman mógłby zaakceptować swoją „rolę” i grać dalej? Co o tym myślicie?
To jest w ogóle taka sprawa, że ten film ma dość otwartą końcówkę – ludzie przełączają na inne kanały szukając kolejnej „atrakcji”, Truman przestaje ich zupełnie interesować kiedy przestaje być telewizyjną gwiazdą a zaczyna być normalnym człowiekiem. I rzeczywiście można sobie wyobrażać rożne scenariusze…np.: po wyjściu spod kopuły mógłby zostać jednak zaszczuty przez media pałające chęcią podtrzymania jego mitu. Coś takiego mi do głowy przyszło.
ja sobie wyobraziłem coś mocno postmodernistycznego, że truman wychodzi na zewnątrz by odkryć, iż dalej jest kolejna kopuła, a ludzie którzy go oglądali sami są oglądani…no i wszyscy są jednocześnie obserwującymi i obserwowowanymi hehe.
tylko ze to nie jest wlaxiciwie alternatywne zakończenie tylko sequel :D
No nie da się ukryć…mi chodziło raczej o coś włąśnie krótkiego, na sam koniec filmu…tak mi się to wszystko skojarzylo z tym filmikiem http://millionyou.com/index.php?id=108&no_cache=1&no_cache=1&film=6ER5GSSN6P84LR HU, gdzie bohater sam siebie….wyłącza poprostu
Aż by się chciało do tego jakąś poważną filozofię dorobić :] Widziałem to zresztą już wcześniej tak jak te inne konkursowe stamtąd…polecam szczególnie Brokeback Pilot :) - tam akurat i wykonanie i pomysł jest równie dobre.
heh obejzalem faktycznie niezłee. a na konkurs nawet scenariusza czy muzyki własnej nie trzeba mieć, no proszę…
myślę że mogą zgarnąć tego całego nboxa…fajna rzecz swoją drogą.
Wydaje mnie się, że gdyby Truman bał się wyjść na zewnątrz i w przypływie rozpaczy zabił człowieka z ekipy aktorskiej albo technicznej na oczach telewidzów byłoby to niezłe alternatywne zakończenie. W końcu Truman dostarczył dodatkowych atrakcji widzom, takiego dreszczyku emocji. Pokazał coś czego jeszcze nie widzieli. Zabił człowieka na wizji! To jest dopiero show. Tak jak twórca programu "Truman Show" pokazał ludziom coś czego widzowie wcześniej nie widzieli. Gdyby Truman to zrobił zmusiłby całą ludzkość do głebokiej refleksji. Byłoby to złe zakończenie ale mocne.